自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

miumiu0101 發表於 22-7-22 11:35
諗返起兩年前升中真係超緊張,
派位前一星期已經諗定叩門路線,
上網搵晒表格填定,

好 lucky

伯爵府

mandy952 發表於 22-7-22 13:38
其實學校係早一日知道結果,有d甚至會叫班主任準備定推薦信

水晶宮

mandy952 發表於 22-7-22 14:14
命水嘅野冇得好怨,父母已經盡左佢地最大嘅努力,無論係佢地覺得又好,子女認為又好,父母都係校長嘅我都 ...

對。其實父母只要盡左力,咁都沒咩好怨。

我就自己盡力爭取,不會呆等父母比。

水晶宮

cattz288 發表於 22-7-22 14:18
係呀,以前全部自己填表搞掂,註冊都係自己,亦唔識叩門,最近同同學傾往事,先知佢跟鄰居叩過
...

當年,我弟弟派到Band three學校,我阿媽直程照返工,完全冇叩門嘅意識,我帶住細佬去附近好少少嘅中學叩門,人哋話我唔係大人,唔會比表我。咁我細佬就要係Band three讀咗五年啦。

當然如果我細佬小學時名列前茅,佢已經去咗聯繫嘅名校,人生亦唔不一樣。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Astra00 發表於 22-7-24 08:10
當年,我弟弟派到Band three學校,我阿媽直程照返工,完全冇叩門嘅意識,我帶住細佬去附近好少少嘅中學叩 ...

你咁叻,識叩門,我無呢個idea
放下自在

水晶宮

cattz288 發表於 22-7-24 09:55
你咁叻,識叩門,我無呢個idea

沒啦!當年我仲係十多歲,人地見我咁細粒,一個小朋友咁,根本不會理我。我父母係不會理。我有打電話去媽媽公司叫佢請假幫弟弟,佢怕沒左勤工獎,都沒理了。呢件事令佢哋有心結,關係亦都變差。

當係反面教材,自己不是咁對仔女算了。

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

始終有小小靠運氣,平常心吧,大家加油!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Astra00 發表於 22-7-24 09:58
沒啦!當年我仲係十多歲,人地見我咁細粒,一個小朋友咁,根本不會理我。我父母係不會理。我有打電話去媽 ...

你做家姐都盡左力,已經好好喇,我都有兩個細佬,大細佬派左我第一志願,細細佬懶鬼,派左b2,都ok喇,我都無理佢地喇
放下自在

首頁

尾頁

跳至