自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

KTKTKT5 發表於 22-7-22 00:09

我唔係想挑機,你本身又話圍唔到皮,仲話笑左,我先搵資料p ...

我唔係想挑機,你確定哩啲錢已經圍到晒隻熊貓由開始懷孕到出生到借去之後包括埋其他夭折咗嘅幼崽嘅成本? 你俾到條數出嚟點樣賺大錢法,咁咪我同你認錯囉。 另外係你自己回我,何來我咬住你?

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

先利申:有得揀,本人都唔會課金去動物園,馬戲團之類嘅地方
某些人唔駛(努力)摷我啲舊Post
我舉咗手先,我有同個仔睇大馬戲
係旅行團其中一個行程

我覺去睇動物個出發點係重點
為教育我覺得都可以

至於在些人,
我意思當然唔止針對一位
講咩嘢熊貓(超)賺錢
我只能說一句

她/他

以上一句好重要
我先咁樣打字
好過講三次啦
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

男爵府

國寶來。你想要都未必有。宜家仲有兩隻真係要好好珍惜。

翡翠宮

美味 發表於 22-7-22 00:01
嘩,十年7000萬,一年700萬,真係「好大條財路」,直情肥到著唔到襪啦
...

對人嚟講真係天文數字
唔駛望
我見到呢個數我眼都凸
不過對國家嚟講
我諗阿北韓金仔都會(車)一聲

醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350

翡翠宮

回覆樓主:

都係應返樓主先
先戴頭盔
我認我自私
我自己睇到夠
並不代表香港新一代
好老實講,

複式洋房

回覆樓主:

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

joycewsm 發表於 22-7-21 20:29
將動物關在動物園
實在太殘忍了
就算海洋公園照顧得好好

同意動物關在動物園係冇自由。但熊貓係瀕危動物,如果唔人工繁殖係會滅絕,而人工繁殖的未必每隻適合野外放生。以圈養熊貓的環境,香港海洋公園唔算細啦!如果你去日本上野動物園,你就會發現熊貓住嘅地方好細,其他動物嘅居住環境都唔太理想。

珍珠宮

美味 發表於 22-7-22 00:17
我唔係想挑機,你確定哩啲錢已經圍到晒隻熊貓由開始懷孕到出生到借去之後包括埋其他夭折咗嘅幼崽嘅成本? ...

你唔係回我,不過以諷刺形式咁話笑左,所以我先出聲。

每隻每年100萬美元,熊貓租出去亦可能好長壽命,加上現在租出去的數目也不少,你確定圍唔到本?

子爵府

回覆樓主:

咩事,香港仲有熊貓喎

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

KTKTKT5 發表於 22-7-22 00:33
你唔係回我,不過以諷刺形式咁話笑左,所以我先出聲。

每隻每年100萬美元,熊貓租出去亦可能好長壽命,加 ...

「生養佢哋到咁大隻先借出去嘅成本都唔知圍唔圍到皮」,我從來無確定過囉,好似係你自己確定哩100萬係「超賺錢」咋喎。退一萬步,就算當真係一年賺晒哩700萬美金,對一個國家嚟講叫「咁大條財路」,唔止笑咗,應該恥笑先啱

珍珠宮

美味 發表於 22-7-22 00:39
「生養佢哋到咁大隻先借出去嘅成本都唔知圍唔圍到皮」,我從來無確定過囉,好似係你自己確定哩100萬係「超 ...

up to you

子爵府

睇完呢個post某啲回覆,令我諗起曾經有個師奶話「唔係我哋香港人幫襯百佳,李家誠有咁發」嗰位師奶嘅認知就係,李家誠就係靠個百佳所以先咁有錢

男爵府

Jasmine-4711 發表於 22-7-21 20:31
借熊貓俾外國是為外交,不是為賺錢,
中國唔係窮成咁.

海洋公園無北極熊架(emoji)

珍珠宮

回覆樓主:

睇到美國有隻熊貓無俾人好好照顧,年紀大,超級瘦,真係好心痛,如果接返嚟就好。香港有無無所謂,只要照顧好宜家個d,唔好好似美國咁就好

男爵府

回覆樓主:

本來想講下熊貓,但有人話出租熊貓賺錢... 香港有啲人啲思維真奇怪,正常諗就算有賺錢因素,都會係細到忽略嘅因素,咁強調一個令人覺得會有負面睇法嘅因素,係錯重點定係有心帶風向,真係難免被人口誅筆伐

男爵府

回覆樓主:

其實如果外國照顧得好,適當借出係好事,等多啲地方嘅人認識同學識照顧熊貓,只要多啲人認知,就自然有助熊貓繁殖

安安壽命比一般熊貓長,係好例子

公爵府

2024年龍年勳章

小小馬奇朵 發表於 22-7-22 05:15
睇完呢個post某啲回覆,令我諗起曾經有個師奶話「唔係我哋香港人幫襯百佳,李家誠有咁發」 ...

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 22-7-21 20:31
借熊貓俾外國是為外交,不是為賺錢,
中國唔係窮成咁.

上年喺美國San Diego嘅2隻熊貓就係到咗10年約滿期要回歸返中國,熊貓唔係有錢就可以租借。中國已經可以建設到太空站,還需要靠租借熊貓賺錢?現在嘅香港人係未開始缺乏視野!

珍珠宮

熊貓們應該全部留係臥龍。其他地方又細有D動物園又未必養得好。臥龍又大又多同類。

男爵府

joycewsm 發表於 22-7-21 19:47
相信國家保育中心嘅環境會好好多
唔希望熊貓出現喺任何地方嘅動物園

其實我好早已有你嘅諗法,佢地喺臥龍保護區環境生活比較適合,雖然都係困住但泛圍大d環境天然d,見到同類又多d,生理心理發展好好多
其實國家可唔可以借出大熊貓比香港,兩年後可回國退休呢

首頁

尾頁

跳至