自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

第一次有自己嘅小蝸居,全部嘢都要買,
睇鍋具睇到頭都大埋,咩深炒鍋、蒸鍋、湯煲,又有唔同大小,18 24 26 ⋯⋯
平時只係普通煎下嘢食,煮下公仔麵,炒下菜
本身已經有個水波爐同埋氣炸鍋
請問大家有咩新手入廚鍋具推薦?
買幾大好?
唔該大家

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

樂樂mamaa 發表於 22-7-22 11:28
睇鍋具睇到頭都大埋,咩深炒鍋、蒸鍋、湯煲,又有唔同大小,18 24 2 ...

我有氣炸鍋
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

睇鍋具睇到頭都大埋,咩深炒鍋、蒸鍋、湯煲,又有唔同大小,18 24 2 ...

睇你形容,咪諗緊LC吖

象牙宮

最基本一個湯煲,煲下湯水,
一個28-32吋炒獲,炒餸菜,
要煮公仔麵買個20吋煲仔已足夠。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

買個炒鑊

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

睇吓你多數煮一個人份量,定係有時都會2-3人分量
如果只係自己煮食,買18/24cm已足夠,我自己鍾意(單炳深鍋,可炒餸可煲湯);有時會2-3人建議買28 cm

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

小蝸居唔使買太多,到時有需要先買,其實有的買來係多餘

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

一個炒煱,可深煎,炒菜,炆煮
一個小湯煲,煲湯,煲糖水,炆餸

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

幾多個人飯餸?
食具質素有冇特別要求?
煎、炒、蒸、炆、炸,邊種煮法居多?

瑪瑙宮

20150618bb 發表於 22-7-22 12:03
小蝸居唔使買太多,到時有需要先買,其實有的買來係多餘

同意.

珍珠宮

平底高身嘅大約24cm 嘅煎炒鑊,煎炒煮炸都用到。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

你同我一樣,有自己嘅小窩居,全屋都要買,幾乎由O開始,要學做真正嘅師奶

珍珠宮

回覆樓主:

一個大砂煲煲湯用,一個細砂煲炆野用。 一個深既平底易潔鑊炒野。煮麵都係佢。
3個常用。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Nancy20090615 發表於 22-7-22 12:49
同意.
以前我地一套一套甘買,用起上來真係有的無用[浪費],咪後期送的比人..................非常肉痛

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

2人用26cm直徑 易潔鑊,28cm夠4人用.

如煲湯,水加埋湯料2人飲2日,都要4L容量. 最好買電子煲, 唔洗睇火, 又可炆餸.

易潔鑊, 我用不用名牌都約一年報銷一個, 所以我唔再買名牌

首頁

尾頁

跳至