自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

男爵府

lhyv 發表於 22-7-29 14:37
想問問大家是否有此經驗?

https://www.chp.gov.hk/ratp/#

喺呢度上報先~

男爵府

seen1818 發表於 22-7-29 14:40
https://www.chp.gov.hk/ratp/#

謝謝!之後會否有政府人員上門?

男爵府

lhyv 發表於 22-7-29 16:08
謝謝!之後會否有政府人員上門?

衛生署會打比你問下你而家情況,跟住會有人上門送手帶同檢測物資比你,另外會再收到通知話要做核酸檢查,會再有另一名衛生署人員拎比你

如果你有需要可以自己打去附近嘅指定診所睇醫生,可以自己揸車或book抗疫的士,一定要點對點

祝你早日康復

男爵府

seen1818 發表於 22-7-29 16:22
衛生署會打比你問下你而家情況,跟住會有人上門送手帶同檢測物資比你,另外會再收到通知話要做核酸檢查, ...

謝謝你!衞生署會上門做核酸檢測嗎?

請問知否同住家人有何流程/ 檢測呢?

最後如何解禁?

很多問題,不好意思!

男爵府

回覆樓主:

快測中招去「快測平台」上報,上報完有個SMS叫你UPLOAD 身份證和快測的結果,之後確診者會收到SMS內有隔離令isolate order和復康証明Qr code

如果有同住者,記得報埋一齊,當確診者UPLOAD咗身份証和快測相後,你的同住家人就會收到SMS,同樣亦需UPLOAD身份証和快測相,通常佢地都係陰性,UPLOAD 完隨即會收到Sms內有檢疫令quarantine order

理論上會有人安排送個樽仔去你家,叫你撩完交番俾佢;亦會有人打來問你想唔想出去隔離,先後次序就視乎邊個單位快手啲,因為係由唔同部門負責,協調上未必一致。

男爵府

lhyv 發表於 22-7-29 16:32
謝謝你!衞生署會上門做核酸檢測嗎?

請問知否同住家人有何流程/ 檢測呢?

如果有打兩針或以上,由第一日起計,第6/7日連續快測陰性就可以解禁。

首頁

尾頁

跳至