自由講場

跳至

首頁
45678...28

尾頁

珍珠宮

呢個升中制度真係有點復雜, ;而自己個band 又吾能夠清楚知道, 除非成績好標青, 真係靠估d

男爵府

加菲貓3 發表於 22-8-2 16:32
如果你係名校,都會縮班,唔會整差自己個品牌,
都系,這個講法我理解

珍珠宮

fong2005 發表於 22-8-2 16:21
唔啱
每間學校band 1位唔同
有啲頭三成

吾好意思, 想問問如果真係是band 1 生, 咁頭3志願都放band 1學校, 都一定是旦入到3間其中一間嗎?

公爵府

whyyou 發表於 22-8-2 16:18
唔係計你學校, 係計全港呀, 當全港有三萬個小學生, 理論上band 1-3 各一萬人, 點知有3000人移民, 全港得返2 ...
會唔會又計全港,又計本校。如果自己學校有一百人,原來有30人b1。依家走70人。得返30人,咁點計?肯定唔會按全港計,按全港計,佢學校就百份百入B1

已刪除用户

男爵府

kpc2015 發表於 22-8-2 16:34
但我覺得現在的方法, 折騰家長同小朋友至少2年, 我們家長要緊張三個考試的成績, 更要比較同學的排名. 唔見 ...
這個我同意!普通小學去面試名中, 事實系好難, 出身名小具有先天優勢! 就算你系普通小學考第一, 全港一排名都唔會有優勢, 情願全港一份卷, 大家公平競爭!

珍珠宮

教育局點評一間學校係band 幾?
家校又點來定頭幾多名次, 或平均分來定幾多是band 1 生?

男爵府

fong2005 發表於 22-8-2 16:40
唔出奇喎
不過每班要收滿22人先可以開英文班
如果Band 1學校收太多band 2生
所以系咩如果有B2 生扣門入左B1 校, 教育局會知道每個叩門入的學生的banding, 以此界定此校有無收夠B1 生

已刪除用户

珍珠宮

chole_bb 發表於 22-8-2 16:20
我想請教下,分完banding後喺個組別pool度抽,點解會話號碼後或號碼唔靚而有影響?
...

.

琥珀宮

但我覺得現在的方法, 折騰家長同小朋友至少2年, 我們家長要緊張三個考試的成績, 更要比較同學的排名. 唔見 ...

同一個band最後大抽獎就係想將同一級別嘅學生均分該組別,減少各校之間嘅差距,令弱勢嘅學生,無論係家庭定成績嘅弱勢,呢個先係教育嘅原意,教育就係為左縮減不同階層之間嘅差距
至於3次呈分其實有需要,如今年就因疫情取消左呈3
而且可以比落後左嘅追返上去

tammy_my    發表於 22-8-3 02:27

已刪除用户

珍珠宮

mandy952 發表於 22-8-2 16:50
同一個band最後大抽獎就係想將同一級別嘅學生均分該組別,減少各校之間嘅差距,令弱勢嘅學生,無論係家庭 ...
冇錯, 有三次呈分試好過一試定生死

琥珀宮

表面上全港學生考同一份卷好似好公平,但如果家庭支援唔夠嘅其實好蝕底,但如果一個好叻嘅細路讀寶校考第一都有機會入名津,佢地先有機會向上流,整個社會嘅階層先唔會被壟斷,睇下印度就知,雖然印度比較極端,但佢地就係冇左下流往上嘅機會先會咁貧富懸殊

tammy_my    發表於 22-8-3 02:29

男爵府

fong2005 發表於 22-8-2 16:31
收唔夠band 1學生
英中就要開少一班英文班
(落車變中中)

今年有幾間中學因此落車變中中

男爵府

mandy952 發表於 22-8-2 16:50
同一個band最後大抽獎就係想將同一級別嘅學生均分該組別,減少各校之間嘅差距,令弱勢嘅學生,無論係家庭 ...

今年取消呈三,落後咗學生冇辦法再追

伯爵府

asdf0012345 發表於 22-8-2 14:09
小朋友係邊緣人,第一填Band 1, 第二填Band 2, 派左去18。

咁我一路覺得我地錯估佢係Band 1, 其實佢係Band ...

第一填band1熱門校
但邊緣人冇機會

第二填band2超熱門
你唔放笫一位唔使諗

之後其他的你填得進取
但人地放前.....loop左去好後了。
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kaka80 發表於 22-8-2 16:38
吾好意思, 想問問如果真係是band 1 生, 咁頭3志願都放band 1學校, 都一定是旦入到3間其中一間嗎?

...

如果你果區band one位足,足到年年b1校派完俾b1生,有b2生可以幸運抽入,係可以(如灣仔區)
但如本區b1位都唔夠分,就當然有人快樂有人愁

水晶宮

回覆 加菲貓3 的帖子

如果去到統一, 就只係同一個BAND按號碼派, 唔會再跟成績高低派. 所以樓主CASE, 係有可能派位號碼後, 出現成績比佢差 (但同一BAND)的同學派到, 樓主派唔到的情況出現
成績

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

auroresy 發表於 22-8-2 16:41
這個我同意!普通小學去面試名中, 事實系好難, 出身名小具有先天優勢! 就算你系普通小學考第一, 全港一 ...

一試定生死,又大把人走出嚟嘈
點解有人在名校生存到6年,點解有人甘於普通校唔轉走,總有得解嘅(就算名校唔努力RO都唔會靚)
其實而家pre s1已經做到全港/全區排櫈仔呢個作用,再靠小6生呈分排名爭櫈仔,靠畢業生考,有辣有唔辣啦

首頁
45678...28

尾頁

跳至