自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

洋房

最近有親人過了身 親人過身後 即刻有親戚介紹了一位經紀比我屋企人
屋企人無搞過身後事 好多野都唔識 諗住搵經紀搞會比好d既野我地(屋企人係咁諗)
第一日聯絡時 其實無傾咩細節 講咗傾錢係4萬蚊 當晚屋企人決定搵呢位經紀搞 因為會幫手申請埋政府資助
當晚決定搵呢個經紀做 同介紹比我地既親戚講返 親戚話完事要比返$5000利事呢位經紀 然後南嘸佬封$500 有5個
屋企人覺得無問題 之後揀棺材各樣野話經紀比好靚既木佢 所以比$5000利事都值
係萬x殯儀到搞
我地選擇咗佛教儀式 經紀安排南嘸佬 打齋師傅 當晚燒咗金元寶 無燒衣咩屋都無燒 因為經紀話佛教係西方 唔燒衣 但要燒金元寶?

洋房

未講完 以上就係所謂既經紀比既服務
佢幫我地訂花牌 每個$500 親戚係出面訂$250 一個既花牌比我地訂既$500 花牌靚好多
屋企人堅持同經紀訂
而每份孝服$100 唔包的
最後呢位經紀幫我屋企人搞咗一場唔專業既儀式 收咗10萬蚊
我地係佛教又比喃嘸佬我地夾硬要我地比$500利事
因為經紀係其他親戚介紹 屋企人信哂佢

希望大家千奇唔好搵唔相熟既經紀搞!

我地搞了一場不專業的後事用了10萬完!

小心呢位經紀 而且呢位經紀為了獲得信任 竟然話間殯儀館係佢既!

大宅

Ceciliaaaxo 發表於 22-8-8 01:41
佢幫我地訂花牌 每個$500 親戚係出面訂$250 一個既花牌比我地訂既$500 ...

依家仲有$250一個花牌?見都要四百蚊起跳

洋房

馬爾泰若㬢 發表於 22-8-8 02:10

$350 一個 記錯咗 但$350果個花牌靚過$500果個

la_source    發表於 22-8-8 10:50

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

幾年前我爸係萬x, 我自己直接上去佢地office 傾,真係自己攪慳好多。

洋房

我愛Corina 發表於 22-8-8 02:17
幾年前我爸係萬x, 我自己直接上去佢地office 傾,真係自己攪慳好多。

係 其實網上都明碼實價了
屋企人心態係有人跟好啲 親戚介紹又好啲

子爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

剛剛為親人辦理後事,我們直接踩上萬x殯儀館6/F辦事處與職員傾,最後我們也選了佛教儀式一條龍服務,大約2萬8左右,已包誦經超渡!

Adrio77    發表於 22-8-8 16:13

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

馬爾泰若㬢 發表於 22-8-8 02:10

子爵府

2023年兔年勳章

Ceciliaaaxo 發表於 22-8-8 02:41
係 其實網上都明碼實價了
屋企人心態係有人跟好啲 親戚介紹又好啲

我也有相熟朋介紹,但我拒絕了,因怕有不滿意時,好難投訴

MeiCheLin    發表於 22-8-9 11:08

洋房

Rose^^ 發表於 22-8-8 02:45
剛剛為親人辦理後事,我們直接踩上萬x殯儀館6/F辦事處與職員傾,最後我們也選了佛教儀式一條龍服務,大約2萬8 ...

價錢比貴咗都算! 我地要佛教儀式 果位agent 居然安排喃嘸師傅比我地!

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢幫我地訂花牌 每個$500 親戚係出面訂$250 一個既花牌比我地訂既$500 ...

十萬 佛教只係誦經唔燒衣應該平好多架喎,利是我記得比師傅4封$100,其餘$20就得。不過花牌揾佢搞真係要5-600蚊。

侯爵府

10 萬! 你係咪訂左個好大的禮堂 (地下或1樓果兩個)? 係咪土葬? 土葬棺木通常會好啲!

花牌就唔算貴, 有時你要睇埋人地用咩花, 如果响大酒店附近訂, 平得來可能會用 "環保花"。

又唔好一竹篙打一船人, 都有好經紀的, 正常唔會隨口講個價錢, 會有一份詳細報價單, 清楚列出要使咩錢。未聽過要另外封大利是畀經紀。

子爵府

我同你的case差唔多
重有呢個所謂親戚平時唔見人,屋企人在醫院去世時,立刻出現和第一時間mark定話有經紀人介紹,翌日立即約咗開家庭會議,我重諗住check吓價錢先,轉頭當晚佢自己過錢比經紀落訂

侯爵府

回覆樓主:

唔排除同agent夾埋

趙元嵩    發表於 22-8-8 09:18

子爵府

Prosperous 發表於 22-8-8 04:27
10 萬! 你係咪訂左個好大的禮堂 (地下或1樓果兩個)? 係咪土葬? 土葬棺木通常會好啲!

花牌就唔算貴, 有時你 ...

一講起報價單,當時開會已經寫好!之後又話呢樣無嗰樣又唔包,前年發生計計埋埋要十幾萬,只係火葬,利是分兩日比即是比兩次

洋房

Prosperous 發表於 22-8-8 04:27

花牌就唔算貴, 有時你 ...

唔係! 我地親戚唔多! 係萬x 4樓搞! 而且唔係土葬! 我相信去到十萬已經係無報價單了 一開始親戚話要比$5000利事時我地問已經唔肯講!剩係話用料靚 靚極都不用十萬吧

洋房

sababy 發表於 22-8-8 04:38
我同你的case差唔多
重有呢個所謂親戚平時唔見人,屋企人在醫院去世時,立刻出現和第一時間mark定話有經紀 ...

我都係! 介紹比我地果位親戚平時唔會聯絡 當時仙人有事 (醫院叫我地去見最後一面,佢都無去亦無問候)最後仙人走了第一時間話有人可以介紹 當時有另一位親戚都有人可以介紹 但屋企人決定先到先得 完全沒有夾價什麼也沒有問清楚

洋房

agee 發表於 22-8-8 04:47
唔排除同agent夾埋

絕對係!唔洗排除!介紹經紀比我地果位親戚 一開始咩都無講 只係話識人搭上搭 然後晚上決定用那位經紀時 親戚再後補話要比經紀至少$5000利事 (話佢平時收開一萬)然後喃嘸師傅每位$500 一開始介紹時唔講 講到明收$5000利事就唔搵佢啦! 而且我地佛教又夾硬搵5個喃嘸師傅 9唔搭8

洋房

sababy 發表於 22-8-8 04:51
一講起報價單,當時開會已經寫好!之後又話呢樣無嗰樣又唔包,前年發生計計埋埋要十幾萬,只係火葬,利是 ...

點止兩次!仙人未上位暫放於靈堂 暫放於靈堂當天又再比過 每次見面都比

大宅

回覆樓主:

剛剛昨天去了鑽石山東華搞我媽後事。 針對你講我看了報價單的細項

我作為女兒,一個大花牌要1020, 一套完整孝服價錢125(到時當场比)

不過對方報價整套明碼實價,大約3.6萬。有咩要即場比都講得好清楚, 當中有d野想自己要靚d就補差價。例如 經文被,棺木,壽衣…

樓主個個總價系貴 但系入面d細項都比我昨天的價錢平,唔明d錢系邊度收左

首頁
12345...6

尾頁

跳至