自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

婆婆80歲,一向行得走得,只有小病痛,有仔女(50歲),宜家同個仔住,佢仲照顧仔(煮飯洗衫清潔買餸),兩個人住三房大單位。

想搬近個女果區,有照應(其實都係多幾日返去食飯,未必會很照顧),但個仔死都唔肯。

話唔方便佢返工,佢宜家半個鐘返工,新區要一個鐘多d,而且感情差,覺得老人家“依依鵝鵝”,好煩,要搬就分開住。

點好?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

間屋邊個?

男爵府

畀面勳章

Fishqqma 發表於 22-8-8 23:19
間屋邊個?

婆婆+女

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

helenmail421 發表於 22-8-8 23:14
婆婆80歲,一向行得走得,只有小病痛,有仔女(50歲),宜家同個仔住,佢仲照顧仔(煮飯洗衫清潔買餸),兩個人住三房大單位。

想搬近個女果區,有照應(其實都係多幾日返去食飯,未必會很照顧),但個仔死都唔肯。

話唔方便佢返工,佢宜家半個鐘返工,新區要一個鐘多d,而且感情差,覺得老人家“依依鵝鵝”,好煩,要搬就分開住。

一於搬去個女果區, 最好在隔離大廈, 靠女好過靠仔.

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

水晶宮

回覆樓主:

婆婆現居跟個女果區距離有幾遠?

婆婆現居是買或租?如是買,誰的物業及是否已供斷?

個人認為如果只係搬近個女而個女係不會同住,婆婆不如維持現狀同個仔住。有人同住,半夜三更有咩事都有人知; 不同住,幾近都唔會知婆婆即時有咩唔妥。

男爵府

回覆樓主:

睇佢揀仔定女囉

子爵府

回覆樓主:

長者習慣了居住環境, 跟街坊都熟悉, 我認為保持現狀, 怕她辛苦就請鐘點幫輕下, 叫阿女多些探望。我嫲八十幾當年搬家後唔想落街,覺得人生路不熟, 佢本來冇病以及行動自如, 之後在家跌倒斷骨, 估計不熟悉新居所致。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

咁調轉叫個女搬近呀媽

男爵府

畀面勳章

birdbird 發表於 22-8-8 23:51
婆婆現居跟個女果區距離有幾遠?

婆婆現居是買或租?如是買,誰的物業及是否已供斷?

現居的是婆婆和女名,已供完

首頁

尾頁

跳至