論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

歌莉亞 發表於 22-8-10 16:48
咁一陣午餐晚餐又話唔啱食,又比錢佢買pizza, 壽司?
包既意思係我地食乜佢食乜
唔啱食係佢問題唔僱主無提供 ...
咁可以俾政府公價的food allowance佢

伯爵府

我姪仔係俾food allowance工人,
工人自己買食物

DDMMYY2015    發表於 22-9-23 07:41

別墅

回覆 Duckduckbuddy 的帖子

如果佢知道佢既責任 就唔會我囡坐係度喊 流晒眼淚鼻水 佢都可以掂行掂過
成日夠膽死 中午煮到一大堆
夜晚話仲有好多唔煮啦 或者加小小野再番熱
講左幾次都係咁 有次中午炒晒成斤菜出黎
(因我中午唔係度食既 我自己出面食完早餐就算)
你話 係咪要我囡晚上食返 又俾隔夜菜我囡食
個次我忍唔到 叫我老公出聲 佢先有改善
叫佢中午晚餐分開煮 之後佢連自己中午個餐都分開煮
你話激唔激屎 我餵呀囡食飯 佢就係廚房又開爐煮自己個餐
我真係理解唔到 做咩唔煮呀囡時煮埋
不過我都由佢 理唔到咁多 只係覺得浪費

佢係香港做左成10年 照顧過三個家庭
依d基本野來 你話佢真心唔知 我可以算
佢係好明顯 小小 小小咁試你底線
初初中午買菜返去 佢都識晚上先炒
整咩無啦啦一日 中午炒晒成斤菜出黎
就係為左晚餐唔駛煮 有無搞錯 已經無咩野做 仲要咁懶!

別墅

回覆 manman_1110 的帖子

正確黎講 只係一大一小我老公淨係同佢洗衫就得
因佢工作時間長 多數出面搞點
就算係 佢話佢都唔敢食 寧願自己買外賣

姐姐只係做家務 煮中午俾小朋友
晚餐俾我同小朋友 係咁多
但佢做家務都唔掂 主人房都係叫左幾次先有習慣清潔
我琴日抹下個地 都係黑蚊蚊
見佢咁得閒 叫佢洗抽氣扇 完全唔乾淨 後面一堆塵
廚房個個直頭拆左落黎 5分鐘都無就同我講 洗唔到
小朋友食飯張high chair 污糟到不得了 都唔會清下佢
樣樣都要指到明先做 唉 我請得你就係想煩少樣
專心湊好個囡 而家變左湊多個咁
好多時我睇唔過眼 要自己跟返
早兩日好在我睇到自己洗返呀囡對鞋 唔係佢返學無鞋著
佢就咁放左出去當洗左 真係OK到不得了

DDMMYY2015    發表於 22-9-23 07:44

大宅

Kismart0423 發表於 22-8-10 22:03

如果佢知道佢既責任 就唔會我囡坐係度喊 流晒眼淚鼻水 佢都可以掂行掂過

妳先唔啱了!妳要分誰是顧主.妳為何餵飯該她餵妳女兒先.食飽才她煮她自己.一是同小孩食.自己另煮可以.她一定遲過小孩或早過.如小孩食午飯1点.她必在1点前食或餵完才可食.(她食先已優先的)她不分清楚誰是出糧的人.可考慮..解除她了

別墅

回覆 five555 的帖子

其實之前俾左個時間表佢 但佢都係跟左一兩日就無跟成日好多野 講完又講
我直頭話 如果你唔記得 可以寫低既
好似我教佢小朋友鐘意食咩點煮
So far 佢一次都無整過 淨係叫我整俾佢睇
咁佢就可以煮少餐 其實佢係醒 醒係練精學懶度
但其實香港僱主都唔係蠢
係癈時成日話你 搞到大家關係唔好者
我已經無數次想炒左佢了 可能叫鐘點仲好 起碼唔駛養埋佢

別墅

初初來時佢係有餵小朋友 你知小朋友鐘意含飯 佢就一味係咁塞入去
我真係講左好多次 佢都係咁 我見到都肉尺
加上有次小朋友好抗拒佢 有個星期一見佢就大喊尖叫
我叫佢入房避避 點知佢就自動波晚餐個幾鐘入房
有時仲訓著左 我地食晒飯都唔出黎
我也癈時小朋友見佢就喊 由佢囉

別墅

回覆 CCHINGC 的帖子

你個姐姐好好呀我俾5300都仲要咁
請到個好姐姐真係講緣份

別墅

回覆 歌莉亞 的帖子

係呀,可能佢知蝦我地 以為我地唔知規矩佢就做左10年 old seafood
其實當初都唔想請就係驚俾佢蝦返轉頭
所以我都上黎問清楚 可以肯定同佢講無
有係人情 今次照俾 但下次無 其實真係算係咁
如果佢係珍惜份工 錫小朋友 我會俾 但佢真心覺得唔值

伯爵府

Kismart0423 發表於 22-8-10 22:46
回覆 歌莉亞 的帖子

係呀,可能佢知蝦我地 以為我地唔知規矩佢就做左10年 old seafood

我請咗廿幾年工人, 大部分請新丁,最初係要花少少時間教, 但起碼無咁快壞/衰,絕對唔請呢D 老pat pat, 費事激死自己。所有工人開始只比正價, 續約才每年加, 你一比就5300, 佢就知你新手請工人, 唔蝦你先奇。

伯爵府

樓主
俾我一定忍唔到你個工人
即炒

複式洋房

Kismart0423 發表於 22-8-9 22:28

多謝大家意見可能佢覺得我平時唔聲唔聲好好蝦

我的家有2大3小,分別係4歲同兩個2歲。我都係俾緊$4630!我見佢都得ok,宜家每個月俾多$1000做獎勵!
負責全部家務同大人晚餐同埋三個小朋友一日三餐!但真係好忙!

伯爵府

我以後都唔會請本地外傭

大宅

回覆 Kismart0423 的帖子

其實你有意無意提佢做得唔好會炒佢,而宜家炒左係唔會再批佢黎香港做野,佢應該點都驚掛。我個工人係海外暫時比較純(直接d係幾蠢仲要英文差),我地都提過佢做得唔好會炒,佢都驚架。

另外飲食問題我都隻眼開隻眼閉,管唔到咁多,但屋企人會話佢。因為會比佢買d凍肉菜之類,當我地叫外賣佢可以自己煮。但我地煮的話應該我地食咩佢食咩,但佢夠膽自己另外煮自己野食⋯⋯仲要煮勁耐,煮小小野落勁多油。浪費時間油煤氣之餘仲chill過我地,可以自己慢慢煮嘢食咁嘆。

別墅

回覆 honglong 的帖子

我已無數次想炒左佢啦份工咁好做都唔勤力d
全部野都要不斷提 講完過幾日又打回原形
淨係洗碗 我已無數咁多次捉到佢洗唔乾淨
佢同小朋友都休息 我要自己洗過晒d碗
小朋友既碗可以仲有泡泡 我既碗仲有飯粒
電飯煲又係 淨係做咁少野都做唔好
唔係好簡唔中先一次 係隔幾日就係咁
洗潔精就用得勁快但唔干淨 仲慘過我自己做呀 大佬

別墅

回覆 sweetpotatozzz 的帖子

無錯呀 我個日就係比包咖啡佢順口同佢講埋 你工作表現不太好
係表面好似勤力左幾日 其實佢只留野做
好多時間做深層清潔佢都唔會做
成日就係度摺衫 早又摺晚又摺 坐係度慢慢摺

我地出街食 佢都唔駛煮
買外賣都會買埋佢個份 但我係唔想 因為條友唔值我都唔明 係未得閒得制 無野做搵野做
如果好忙 佢就唔會日日中午都分開煮
煮完呀囡 洗晒野 隔一陣 又開爐煮自己個餐同埋佢地用油真係用得勁快 多油之餘仲要燶
兩星期唔夠 飲左一枝油喎 已經講係小油
我地屋企人又少 真係好誇張

我覺得佢地真係來嘆世界
而家有時涼涼地我都無開冷氣
但佢一定開 我地出左門佢會開
放假一返來未沖涼就開定房冷氣
好多時真係識嘆過你同我

別墅

嘩 你姐姐真係好勁!抵比bonus佢! 我個個一個都唔駛湊
淨係執頭執尾 星期六想訓晏小小都唔得
小朋友一出房見到佢就爆喊
我返工時呀媽仲係要過嚟幫手睇小朋友
真係無咩效益 諗起要出糧比佢 真係肉都尺埋架

別墅

回覆 歌莉亞 的帖子

係囉 我當時都知老pat pat有咁既問題加上個agent其實好差 比左錢先知聽聞係黑店
第一次請 真係無經驗 諗住唔駛點教
點知仲難頂過新丁 手腳亦唔多乾淨

呀囡明明一至五返學 個個星期都係咁
突然有日起左身 佢會問你 咩今日要返學咩?
過兩日又問今日要唔要lunch 不過佢問都好架啦
一陣食飯時間先發現無得食
仲笑住同你講以為你唔食 個下仲嬲

大宅

回覆 Kismart0423 的帖子

收埋個remote control 唔比佢開冷氣!咁睇黎佢真係話唔聽,會唔會真係炒左佢好d ?

男爵府

呢個炒得啦,真係唔好忍,只會愈做愈差,愈來愈衰。
如果請過,你都要立好規矩,唔好比佢下下挑戰到你,做僱主要有僱主既氣場。

首頁

尾頁

跳至