自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家知嗎?已打咗兩針,之前3月頭中了,康復码到期,是否约打第三針定点呢?thx

侯爵府

TIGERPOOH2009 發表於 22-8-9 22:01
大家知嗎?已打咗兩針,之前3月頭中了,康復码到期,是否约打第三針定点呢?thx
...

我同你一樣喎,康復碼到9月中到期,中之前已打兩針,我7月尾book咗諗住打第三針,點知去到話我確診到而家未夠180日唔比我打,話會令我增加心臟風險,仲搵埋在場醫生嚟同我講,最後都唔建議我打住,叫我遲多少少時間先呀。

珍珠宮

回覆樓主:

已打2針 未打第3針已確診
現在可以更新打針資料
是要下載電子針卡
已更新的電子針卡有第3條顯示(曾感染新冠病毒)
更新後在電子針卡內更新 要入番新針卡

入番去安心出行
電子針卡就會由紅色轉為藍色

以下網址下載

https://www.evt.gov.hk/portal/zh-HK/

子爵府

MommyPanel勳章

him-bb 發表於 22-8-9 22:26
現在可以更新打針資料
是要下載電子針卡

即係咪要去打第三針?

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

happy_yan 發表於 22-8-9 22:30
即係咪要去打第三針?

唔洗,只要做以下:

目前康復者如曾上報確診紀錄到政府網站,可在政府電子疫苗接種及檢測紀錄系統網頁、「醫健通」、「智方便」領取康復紀錄二維碼,以替代疫苗接種紀錄進入「疫苗通行證」處所。惟相關二維碼將在6個月後到期,如康復者已接種兩針或三針,可透過「醫健通」、「智方便」,重新下載已包含其康復者身份的疫苗接種紀錄二維碼。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

補回news link

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/772631/%E5%BA%B7%E5%BE%A9%E8%80%85%E4%BA%8C%E7%B6%AD%E7%A2%BC%E6%9C%89%E6%95%88%E6%9C%9F%E5%BF%AB%E9%81%8E-%E5%B7%B2%E6%89%93%E5%85%A9%E9%87%9D%E8%A6%81%E5%81%9A%E4%B8%80%E5%80%8B%E6%AD%A5%E9%A9%9F%E5%85%8D%E7%96%AB%E8%8B%97%E9%80%9A%E8%A1%8C%E8%AD%89%E5%A4%B1%E6%95%88

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

him-bb 發表於 22-8-9 22:26
現在可以更新打針資料
是要下載電子針卡

thx

珍珠宮

happy_yan 發表於 22-8-9 22:30
即係咪要去打第三針?

唔使打針 去網址更新就可以

男爵府

him-bb 發表於 22-8-9 22:40
唔使打針 去網址更新就可以

唔好意思,都係有啲唔明
打左第二針,3月頭中,9月康復碼到期,過左期都可以唔洗打住?
我已更新了

珍珠宮

日落 發表於 22-8-10 08:44
唔好意思,都係有啲唔明
打左第二針,3月頭中,9月康復碼到期,過左期都可以唔洗打住?
我已更新了

無話要打擊不過佢地話60歲以上要打第4針

男爵府

TIGERPOOH2009 發表於 22-8-9 22:01
...

重新下載針卡,再重新scan去安心出行

我試左,用到

伯爵府

...

https://www.covidvaccine.gov.hk/pdf/recovered_2_CHI.pdf

男爵府

him-bb 發表於 22-8-10 09:12
無話要打擊不過佢地話60歲以上要打第4針

唔該晒

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

唔係好睇得明
我想問下 65歲, 打左2 針, 幾個月後中左, 係咪都係唔駛打, 剩係更新針咭就得?
我下載左針咭, 見到多左行 "是否曾經感染=是" 咁樣

唔該哂你呀
大事化小, 小事化毛.........

伯爵府

我理解係已打兩針後確診,理論上唔需要打第三針,但如果自己想打第三針,就要等確診後180日;安心出行要去醫健通或HA go 過番個紀錄去安心出行,之後安心出行個藍碼會註明係兩針加確診。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

kmbb519 發表於 22-8-10 17:46
唔係好睇得明
我想問下 65歲, 打左2 針, 幾個月後中左, 係咪都係唔駛打, 剩係更新針咭就得?
我 ...

啱呀!咁樣等於打左三針,藍色碼

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

kmbb519 發表於 22-8-10 17:46
唔係好睇得明
我 ...

要將康復碼上載電子針咭

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

小軒軒 發表於 22-8-10 18:52
要將康復碼上載電子針咭

請問我下載左康復碼,但入落針咭時話「無效二維碼」,請問知唔知咩問題? thx

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

魔怪媽媽 發表於 22-8-10 20:22
請問我下載左康復碼,但入落針咭時話「無效二維碼」,請問知唔知咩問題? thx
...

唔係康復記錄果邊入,係電子針卡果邊
attach1/tmp/phpWb2B5N

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果之前4月已經入左確診記錄入個app到,而家係咪要再update 過?

首頁

尾頁

跳至