自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

今日我同4歲女兒第一次去圓玄學院賽馬會觀塘社會服務中心上英語3D繪畫班,咁暑期班都係諗住等個女開心吓,個班一睇名亦都知唔係學術性嘅興趣班。我第一次去呢度上堂,有以下深刻感想。

個班就1個鐘,咁我送咗囡入課室後,有興趣知佢上成點,咁啱度門有個位可以"裝"到入面嘅上堂情況,咁我就得閒望吓(裡面導師唔知),見圖。上大約3個字左右,佢哋開始用枝立體筆,枝筆係枝類似熱熔膠槍嘅嘢,喺後面放條膠條入去,㩒製就會有條軟咗嘅膠吱出嚟。我囡第一次接觸唔識用,個導師勁大聲喝佢,鬧佢,講緊係好似俾訓導主任鬧咁(續)
attach0/tmp/phpK7UWzL
attach1/tmp/phpJvvTrO
attach2/tmp/phpAoXSjR

男爵府

回覆樓主:

其實好多興趣班都係封實哂唔比家長睇。。上成點都唔知,好無保障

別墅

apricot2018 發表於 22-8-15 18:26
今日我同4歲女兒第一次去圓玄學院賽馬會觀塘社會服務中心上英語3D繪畫班,咁暑期班都係諗住等個女開心吓, ...

果時我打算再觀察吓先,點知越睇越過份。我囡襟住粒製咁條膠條就唧咗好長出嚟,跟住問佢(因為我都係門外,聽唔到佢點問,剩係見佢舉手),個導師就搶咗枝筆,大聲話“拿!我而家用中文講一次聽住!㩒製唧放手停!”。我囡用左手嘅,咁佢就大聲鬧“你識唔識寫字㗎?!到底用左手寫字?定右手寫字呀?!”,佢把聲大到我門外都聽得一清二楚,講真我做佢學生我都驚啦,我囡又無做錯事,佢唔識用枝筆咋喎,你好聲氣教佢唔得嘅,我再忍。(續)

水晶宮

教4歲小朋友,教到咁勞氣,真係痴線

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我個人認為, 逢係幼稚園、興趣班呢d封實哂嘅, 一定教得唔好, 有野唔比得人知。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

4歲叫佢自己用熱熔膠鎗

男爵府

3D筆自己買枝同個女慢慢玩仲好4歲自己拎住都危險比錢仲要個女受氣 我實鬧爆佢

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我估計樓主形容嘅係3Dprint立體筆,因為係熱,我都唔敢買俾我兩個仔玩住

attach1_sign/tmp/phpuNICIR

男爵府

回覆樓主:

躁狂?

男爵府

回覆樓主:

投訴佢

別墅

apricot2018 發表於 22-8-15 18:38
果時我打算再觀察吓先,點知越睇越過份。我囡襟住粒製咁條膠條就唧咗好長出嚟,跟住問佢(因為我都係門外 ...

果時得我一個家長喺出面,其他家長走哂,可能因為今日超熱成三十幾度又濕,我企度都流哂汗,但我越睇越唔放心,講緊個堂都未過半小時(一堂一個鐘),已經俾我睇到咁多嘢,咁我緊係望到實,果時我已有衝動想入去救我囡出嚟。點解我再忍呢?我果時心諗呢個世界乜人都有,想個女去面對吓唔同人,唔係每個人都咁好,亦唔想話太保護佢,事後都有啲後悔 。佢鬧完後課堂繼續進行,其間佢亦有鬧其他小朋友,語氣都唔好,我好肯定佢一定唔係一個兒童興趣班導師應有嘅心態先。

大宅

導師似乎太惡但4歲用3D筆太危險了

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

apricot2018 發表於 22-8-15 18:26
今日我同4歲女兒第一次去圓玄學院賽馬會觀塘社會服務中心上英語3D繪畫班,咁暑期班都係諗住等個女開心吓, ...

我之前參加過YXCA暑期班,D哥哥姐姐係暑期工嚟,完全唔識教ga,10堂換咗幾個老師,跟住我就冇再參加呢D暑期班

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

子爵府

其實YMCA,工聯會這些好平的興趣班一向質數都。。。。大人冇所謂,小朋友我唔會報。

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我聽到都心情低落,
不如下堂豪比佢啦,別再去了

la_source    發表於 22-8-16 11:06
goldpiglet    發表於 22-8-15 19:28

別墅

apricot2018 發表於 22-8-15 19:06
果時得我一個家長喺出面,其他家長走哂,可能因為今日超熱成三十幾度又濕,我企度都流哂汗,但我越睇越唔 ...

跟住佢叫我囡行出去拎唔知鉛筆定較剪,咁我囡行到出去唔知件嘢放响邊,佢就又超大聲鬧“咪果度咯!!!!”。我覺得冇必要再俾佢虐待我女,就開門入去拖我女隻手叫佢出嚟去toilet。事件未完,我關門後即刻mou 低問佢開唔開心,佢好驚又頭dup dup 咁答我“唔開心”,我帶佢去隔離辦事處揾職員講返事發經過。我講果時我女終於大聲喊出嚟,佢自己都忍咗好耐。有位職員話“係咪miss xxx 呀? 唔會㗎喎佢係我哋王牌嚟,態度好好㗎喎。”跟住揾另外一位職員入課室陪我囡上埋之後果半粒鐘。一開門又聽到個導師鬧人,佢哋就急急關門。(續)

侯爵府

2024年龍年勳章

導師太惡,4歲用鉛筆寫字都東歪西倒,用3D筆太難太危險吧

別墅

lalafalala 發表於 22-8-15 19:06
導師似乎太惡但4歲用3D筆太危險了

我都有諗過安全問題,報名時問職員會唔會熱親整傷,佢話唔會,而個興趣班係4-6歲報名,我囡符合資格報名,so...

男爵府

價錢反映質素 唔會報社區機構任何班
大B細B報都係浪費時間

首頁
12345...6

尾頁

跳至