自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

kk1186 發表於 22-8-26 15:31
回覆 clarawuwu 的帖子

多謝你,請問你媽媽係第幾期腸癌?做化療反應大嗎?
二期。
可能係家中食化療藥,佢無話好辛苦。
我買營養奶粉(速癒素)俾佢飲,佢好聽話,有keep 住飲,身體可以支撐到手術同化療。

子爵府

kk1186 發表於 22-8-26 13:57
家人剛照完腸鏡,發現有惡性腫瘤,請問如果做手術政府定係私家好?大腸癌手術危險嗎?做完之後多唔多後遺症 ...

樓主, 首先你自己要定落嚟, 先可以冷靜處理問題. 我家人check 到腸癌時已經第三期, 腫瘤唔細, 所以私家即做, 不過之後化療都係去番政府, 加油呀,比多啲支持家人, 開心面對都係良藥一種, 有問題你PM 我, 希望幫到你

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

家人剛照完腸鏡,發現有惡性腫瘤,請問如果做手術政府定係私家好?大腸癌手術危險嗎?做完之後多唔多後遺症 ...

唔識!
祝福你及家人

大宅

我媽媽三期初,搵朱醫生做完手術,之後返屯門醫院食化療藥,好彩完全無副作用。而家keep 住抽血睇癌指數。可以叫做康復了。

大宅

照左pet scan未?通常會照pet scan睇有無擴散!政府照排,但最少都要個幾月;私家手術費用大約20-30萬...

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

jyjy1684825 發表於 22-8-26 14:57
私家明明無希望都會叫你做手术賺一筆先, 都係聽埋政府點講至決定啦.
期間就在私家check埋有無轉移...Sorry ...

"..Sorry, 唔係好信醫生但唔理又唔得!"...這句話我十分認同。

大宅

我好明白你感受,前幾年我爸爸都有腸癌第三期,當時我都唔知點做好, 慢慢自己上網睇資料,最後排瑪嘉烈做手術,化療八次,而家keep住半年覆診,注意飲食,而家仲可以開開心心同佢食飯, 一家人面對,打仗一樣

男爵府

回覆 TIGERPOOH2009 的帖子

多謝你回覆,請問你爸爸係做微創定係傳統開肚手術?手術之後住咗幾多日醫院?化療辛唔辛苦?

侯爵府

tiger. 發表於 22-8-26 19:10
私院醫生=sales

俾我我都信政府醫院多啲

大宅

kk1186 發表於 22-8-26 22:13

多謝你回覆,請問你爸爸係做微創定係傳統開肚手術?手術之後住咗幾多日醫院? ...

喺瑪嘉烈做微創嘅, 好似都有成個星期 多啲, 一開頭化療呢就冇唔係想像中咁辛苦嘅, 中段時間有段就作嘔作悶咁食唔到嘢, 同醫生講再開嗰隻藥畀佢食之後就好啲啦, 隻手會痺而家都仲有嘅,個段時間唔掂得凍水, 多啲支持佢, 叫佢頂住, 好彩我爸爸為食,就同佢講好返同你食好嘢, 真係要互相支持才可捱過咗㗎, 你哋都得,加油

大宅

TIGERPOOH2009 發表於 22-8-26 23:09
喺瑪嘉烈做微創嘅, 好似都有成個星期 多啲, 一開頭化療呢就冇唔係想像中咁辛苦嘅, 中段時間有段就作嘔 ...

其實我覺得呢度好有愛嘅,嗰段時間我都好徬徨嘅時候,咁啱有這裡有個人喺屋企都有咁嘅事,大家都互相支持

男爵府

多謝你安慰,呢度啲姊妹真係好有愛,因為屋企人年紀都唔細,做手術唔知佢捱唔捱到,所以好煩。

大宅

kk1186 發表於 22-8-27 11:54

多謝你安慰,呢度啲姊妹真係好有愛,因為屋企人年紀都唔細,做手術唔知佢捱唔 ...

爸爸當時都70歲鬆啲, 咁要聽下醫生嘅意見啦

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

kk1186 發表於 22-8-26 22:13

多謝你回覆,請問你爸爸係做微創定係傳統開肚手術?手術之後住咗幾多日醫院? ...

化療真係好辛苦,藥物副作用各人反應都唔一樣;如果經濟上許可,係私家開始左化療先等政府排到期再接住落。

男爵府

回覆 pomanlife 的帖子

私家有冇介紹?謝謝你。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

kk1186 發表於 22-8-27 16:56

私家有冇介紹?謝謝你。

做左癌細胞基因特性未?腸科醫生會轉介適合既腫瘤科醫生

男爵府

末,只做了pet scan.

彩鑽殿

kk1186 發表於 22-8-27 16:56

私家有冇介紹?謝謝你。

我家人因呢個病走左8年喇,發現時4a期,化療辛苦,生活亦受影響,打完針第二日就不斷嘔食唔到野,,隔兩星期又去醫院抽血,紅血球唔夠又要停針,更要入院輸血,有時覺得唔做化療對佢係咪會更好

彩鑽殿

kk1186 發表於 22-8-27 17:02

末,只做了pet scan.

要盡快做咁樣先知道用咩藥,劑量係點

彩鑽殿

clarawuwu 發表於 22-8-26 19:10
二期。
可能係家中食化療藥,佢無話好辛苦。
我買營養奶粉(速癒素)俾佢飲,佢好聽話,有keep 住飲,身體 ...

二期係咪做左手術先化療?

首頁

尾頁

跳至