自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3201899/中招等同打1針%20已打兩劑康復毋須再接種

根據上述新聞(14/3/2022)內文,衞生防護中心傳染病處首席醫生歐家榮指因感染後已當打了1針。

我小朋友三月初中咗,嗰陣未打針。有180日豁免。我8月21日帶佢去政府場打針,職員明確告知因為小朋友之前中咗,等於打了一針(天然),而家打完呢針(當第二針)係隔三個月才打最後一針,而不是隔28日。

所以我理解佢中了一次+一針=已打兩針,是可以下午留校託管。然後啱啱老師又打電話來,話收到教育局最新通知,咁樣唔當兩針,冇得下午留校。新聞稿同通告又未出,咁樣朝令夕改真係過分。

男爵府

回覆樓主:

yes

公爵府

安心出行係當一針。你學校就唔知,你可以打去教育局問下。

男爵府

加菲貓3 發表於 22-8-29 16:01
安心出行係當一針。你學校就唔知,你可以打去教育局問下。

學校之前一直嘅理解都係得,但老師話啱啱今日下午收到教育局最新指令咁樣唔當,我都仲係一頭問號。

男爵府

csc1016 發表於 22-8-29 16:04
學校之前一直嘅理解都係得,但老師話啱啱今日下午收到教育局最新指令咁樣唔當,我都仲係一頭問號。
...

各部門對三針嘅定義不一, 最好就打針時講無中過, 照打...

侯爵府

2024年龍年勳章

尋日我仔去打針, 仍然係話3月確診咗當一針,
尋日係計第2針。第3針係180日後。

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我早幾日去打第二針,佢地都係話我3月確診過,依家當三針計算。

男爵府

jon12345 發表於 22-8-29 16:10
各部門對三針嘅定義不一, 最好就打針時講無中過, 照打...

但佢會check電腦㗎

男爵府

小菜豆 發表於 22-8-29 16:11
尋日我仔去打針, 仍然係話3月確診咗當一針,
尋日係計第2針。第3針係180日後。 ...

Exactly
你仔係咪打復必泰?
我小朋友打科興佢叫我隔90日,嗰枝係當第三針。
所以我好激氣點解而家唔係當兩針可以留校。

小菜豆    發表於 22-8-29 17:02

伯爵府

csc1016 發表於 22-8-29 15:58
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3201899/中招等同打1針%20已打兩劑康復毋須再接種

根據上述新 ...

https://www.covidvaccine.gov.hk/pdf/recovered_CHI.pdf

男爵府

我前排先講過政府搞嘅運動比賽, 要求所有參加人仕(包括未夠12歲)都必須三針,
打兩針+中過招都 不!能!夠! 當三針, 即係符合疫苗通行証要求都唔參加得

勁嬲, 自己搞嘅活動唔承認自己出嘅疫苗通行証要求

男爵府

好亂喎,大人中咗都當一針,無理由小朋友唔當

大宅

每個部門都唔同架啦,政府做野唔洗問,信政府跟就可以

男爵府

pinkochang 發表於 22-8-29 18:02
我前排先講過政府搞嘅運動比賽, 要求所有參加人仕(包括未夠12歲)都必須三針,
打兩針+中過招都 不!能!夠! 當 ...

好無奈

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

係咁亂
中左係當一針
到期第一次去打係第二
本來係28日
但起碼90日後至180日
通行証過期前先打

係一人一句
吾知跟邊個
跟本冇諗清楚

莫講兩個吾同局
同一聯網同一HR
講一套另外又話自己係咁
佢大晒

可以點吖

男爵府

從來都係龍門任政府擺,佢話係未係,佢想你打多針時未唔係囉

男爵府

我小朋友(12歲) 1月尾打第一針復, 3月11中咗, 問好多人有話150日,又有180日可以打第2針, 結果8月12約了打2針復, 到場2個職員都話5駛打, 18歲以下打2針便可, 中咗當1針...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

https://www.edb.gov.hk/tc/sch-admin/admin/about-sch/diseases-prevention/guidelines-covid19.html
係計你打咗兩針,你可以睇吓呢份敎育局30/8最新指引「學校健康指引 (適用於2022/23學年可安排面授課堂的時間) 」
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/sch-admin/admin/about-sch/diseases-prevention/Health%20Protection%20Measures%20for%20Schools%20(C).pdf
attach1/tmp/php7LGciK

男爵府

hfl2000 發表於 22-8-31 08:06
https://www.edb.gov.hk/tc/sch-admin/admin/about-sch/diseases-prevention/guidelines-covid19.html
係計 ...

知道尋日剛剛更新咗,有間隔期,所以應該可以照返。到下一針夠期時一個禮拜內打。

首頁

尾頁

跳至