自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

侯爵府

Myannes 發表於 22-9-3 12:25
我唔反對人地打
但唔好逼我再打得唔得….
打完針手較痛足一年
有保險個喎你有冇試過claim, 之前有單證明唔到同支針有關係都一樣照賠

侯爵府

royal_plus 發表於 22-9-3 12:43
好多人打完有副作用,影響個免疲系統搞到成日唔舒服,支針唔防中招,打咗都有機會有長新冠嫁,加上唔係高危 ...
港大研究話三針先夠保護, 我信香港專家.

第四針暫時都係建議50+, 尤其嗰啲有長期病患嘅最好就打, 我都覺得一般年輕力壯嘅, 其實冇乜需要, 我自己都未有計劃去打, 除非香港爆得好勁, 唔係我都會選擇等到年底新版出咗先去打

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

請問小朋友幾多歲先要打三針入食肆?

水晶宮

MrBeast 發表於 22-9-3 13:22
港大研究話三針先夠保護, 我信香港專家.

第四針暫時都係建議50+, 尤其嗰啲有長期病患嘅最好就打, 我都覺得 ...

復必泰年底有新版出嗎?聽過科興有新版出,你打科興?

侯爵府

emilylam 發表於 22-9-3 17:07
復必泰年底有新版出嗎?聽過科興有新版出,你打科興?
有啦, 但唔知香港幾時買到, 我未決定打邊隻呀, 到時再算, 之前 bnt x 3
Moderna, Pfizer Begin Omicron Booster Roll Out
https://youtu.be/hFx2RfmqEUA

男爵府

天使之心02 發表於 22-9-3 07:51
確實冇用、但唔打好多地方入唔到

i don't care, 咪吾去囉

珍珠宮

MrBeast 發表於 22-9-3 17:18
有啦, 但唔知香港幾時買到, 我未決定打邊隻呀, 到時再算, 之前 bnt x 3
Moderna, Pfizer Begin Omicron Boo ...

https://std.stheadline.com/realtime/article/1869601/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E5%9C%8B%E9%9A%9B-mRNA%E7%96%AB%E8%8B%97%E5%86%8D%E6%83%B9%E8%AD%B0-%E7%BE%8E%E7%A0%94%E7%A9%B6%E7%A4%BA%E8%AD%A6-%E6%81%90%E5%BC%95%E7%99%BC%E5%85%88%E5%A4%A9%E5%85%8D%E7%96%AB%E7%B3%BB%E7%B5%B1%E5%A4%B1%E9%9D%88

復必泰有新版我都唔會打

水晶宮

回覆樓主:

通常打完一針/兩針唔再打係因為佢地有狀況出現。
我就0針,支針確實效用唔大,都唔防感染嘅,感染左都有抗體啦,死亡率又低。

公爵府

親子王國15週年勳章

she007 發表於 22-9-4 14:07
通常打完一針/兩針唔再打係因為佢地有狀況出現。
我就0針,支針確實效用唔大,都唔防感染嘅,感染左都有抗 ...

絕對認同。

堅持,加油!

珍珠宮

mln 發表於 22-9-3 00:01
我想沒人想生病的,大家也都是怕死的

打了又會出後遺症,不打又不可堂食,若中招了更加嚴重 ,進退兩難, ...

講得好好啊,非常同意。

侯爵府

靚靚C9 發表於 22-9-2 23:48
好奇想知其實宜家去大酒店係唔係都要掃安心先入得,如果係又無打針,有白事嗰陣點算呀?
...

我剛去完大酒店及火葬場,也要安心出行,之後去食英雄宴也要

親友臨終去醫院見最後一面也要安心出行

我們所有親朋戚友個個有疫苗通行證藍碼,所以我估冇打針真係唔俾入
當初我打針其中一個原因也考慮到如果老人家出入醫院或白事,我都要去,所以我打了,現在真係有用
因臨時臨急真係打唔切

有小朋友都係,如果有小朋友入院家長要陪,也要打針才可
所以家中有一老一嫩,唔想打也要打

現在基本上香港成人已經有九成幾已打兩針,只是好少人冇

侯爵府

LoveYinYin1215 發表於 22-9-3 15:00
請問小朋友幾多歲先要打三針入食肆?

12歲

伯爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

講打針都講左幾年喇!其實打唔打針每人都有自己考慮,唔明有乜好爭拗,人哋唔打針亦唔需要向別人交代喇!呢啲topic真係好冇意思!

侯爵府

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9012513/

Author information
Stephanie Seneff,a,∗ Greg Nigh,b Anthony M. Kyriakopoulos,c and Peter A. McCulloughd

aComputer Science and Artificial Intelligence Laboratory, MIT, Cambridge, MA, USA, 02139
bImmersion Health, Portland, OR, 97214, USA
cResearch and Development, Nasco AD Biotechnology Laboratory, Department of Research and Development, Sachtouri 11, 18536, Piraeus, Greece
dTruth for Health Foundation, Tucson, AZ, USA
∗Corresponding author.

珍珠宮

MrBeast 發表於 22-9-4 14:41
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9012513/

Author information

侯爵府

hellomiki 發表於 22-9-4 14:00
復必泰有新版我都唔會打...
唔使驚仲有國產滅活疫苗差唔多時間會推出

子爵府

Kittymummy 發表於 22-9-2 20:10
有副作用咪唔打囉。

咪係囉,我已經打齊三針,但又有乜用?無了期要人加針,當權者講野一時一樣,但又好多人覺得無問題,痴晒線

侯爵府

hellomiki 發表於 22-9-4 14:45
我都覺得幾難明, 希望盧寵茂勞局長(或佢啲靚)可以出嚟解釋一下

侯爵府

bbq. 發表於 22-9-4 14:47
咪係囉,我已經打齊三針,但又有乜用?無了期要人加針,當權者講野一時一樣,但又好多人覺得無問題,痴晒線 ...
我已經決定從今日起計, 要有新增40,000 70+老人家打第一針, 我先會打第四針

男爵府

bonbonyy 發表於 22-9-4 14:35
講打針都講左幾年喇!其實打唔打針每人都有自己考慮,唔明有乜好爭拗,人哋唔打針亦唔需要向別人交代喇!呢 ...

同意,做樓主親戚好麻煩,打唔打針都要指手劃腳,做人唔好咁多管閒事。

別人打唔打針,根本唔需要同樓主交代。

首頁
34567...12

尾頁

跳至