自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

SandyKL 發表於 22-9-5 07:19
前期有電話可報天氣,咁就唔知嘞。

以前查電話號碼係108,109係報壞,呢樣記得。

咪就係#6嗰個比18503更早

https://orientaldaily.on.cc/cnt/lifestyle/20131015/mobile/odn-20131015-1015_00329_001.html

琥珀宮

女管家三田 發表於 22-9-5 07:29

https://orientaldaily.on.cc/cnt/lifestyle/20131015/mobile/odn-20131015-101 ...

咁記唔記得《歡樂今宵》羅蘭扮電話公司職員,好似一接通就講喂,701,唔知有冇記錯個冧把?

琥珀宮

女管家三田 發表於 22-9-5 07:29

https://orientaldaily.on.cc/cnt/lifestyle/20131015/mobile/odn-20131015-101 ...

搵到啦!真係701,最早期查電話可能係打701,而未輪到108。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20181103/mobile/bkn-20181103165702836-1103_00862_001.html

子爵府

醒目開學勳章

iki 發表於 22-9-4 23:01
地獄係打 12個2
天堂係打 8個8,重要果時係轉盤電話,傳說中要撥得快先打得通
...

真的嗎?

男爵府

有冇人打過26252626 聽歌

男爵府

2024年龍年勳章

smpoon 發表於 22-9-4 18:34
我都係廿幾年前喎,我返上午兼職,開頭返沙田,94年轉去牛頭角做咗幾個月就冇做了
...

我後幾年,都係yck

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章

veronicahung102 發表於 22-9-5 16:06
我後幾年,都係yck

我最記得有唔識搵嘅call就搵028

男爵府

2024年龍年勳章

smpoon 發表於 22-9-5 16:30
我最記得有唔識搵嘅call就搵028

我反而唔記得,你好好記性 我剩係記得“朱古力”,有唔識就駁比出面,有投訴就駁比um

子爵府

veronicahung102 發表於 22-9-5 18:58
我反而唔記得,你好好記性 我剩係記得“朱古力”,有唔識就駁比出面,有投訴就駁比um
...

我喺沙田都做咗2年架
仲記得有canteen ,嗰時break會同另一個同事去canteen兩份食一個早餐

我做嗰時有個阿head好似大肚婆,但原來其實佢唔係大肚,剛剛返工時誤會咗,好尷尬

大宅

mimichong 發表於 22-9-4 12:27
仲記唔記得有咩趣事分享下

我記得問天氣係18503,我打錯18503問電話,嗰個接線生唔知點樣又幫我揾到要嘅野,嗰時好細個,但好記得

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

smpoon 發表於 22-9-5 19:03
我喺沙田都做咗2年架
仲記得有canteen ,嗰時break會同另一個同事去canteen兩份食一個早餐

其實呢個電線係唔係政府部門負責
前面是絕路~希望在轉角

子爵府

mimichong 發表於 22-9-5 20:24
其實呢個電線係唔係政府部門負責

唔係
以前得一間電話公司。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

smpoon 發表於 22-9-5 20:27
唔係
以前得一間電話公司。

呀~係呀,記起PxxW ,以前只有佢一家玩晒
前面是絕路~希望在轉角

子爵府

mimichong 發表於 22-9-5 20:46
呀~係呀,記起PxxW ,以前只有佢一家玩晒

答對
所以我92年入職的時候,有電話入,只需要講電話查詢,唔需要講公司名

大宅

細個成日打26252626聽歌, 仲無聊到整左本簿記低D歌no., 應該都記左幾百首....

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

後尾仲會幫你駁埋去你問嗰個電話、不過收番一蚊?

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

記得1151問(應該係自動報)時間天氣
我有種感覺得係真人不是錄音
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

29XX86 發表於 22-9-4 14:42
勁呀!我都記得有啲咁嘅野,但唔就得幾號。但腦海忽然閃過1914, 又是什麼.
...

收線之後會自動回電(電話會響扲起好似係無聲)
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

珍珠宮

violett 發表於 22-9-5 21:05
細個成日打26252626聽歌, 仲無聊到整左本簿記低D歌no., 應該都記左幾百首....

我個時都有興過抄歌詞,聽住卡色帶抄歌詞
前面是絕路~希望在轉角

珍珠宮

平平無奇2 發表於 22-9-5 21:29
後尾仲會幫你駁埋去你問嗰個電話、不過收番一蚊?

係呀係呀,唔講唔記得
前面是絕路~希望在轉角

首頁

尾頁

跳至