自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

https://www.i-cable.com/%e6%96%b0%e8%81%9e%e8%b3%87%e8%a8%8a/55613/%E7%B2%BE%E5%B7%A5%E5%8D%B0%E6%9B%B8%E5%B1%80%E9%96%8B%E5%AD%B8%E6%9C%AA%E6%B4%BE%E9%BD%8A%E8%AA%B2%E6%9C%AC-%E6%95%99%E8%82%B2%E5%B1%80%E5%BB%BA%E8%AD%B0%E5%85%88%E7%99%BC%E6%94%BE%E5%80%8B/

【有線新聞】為中小學訂購教科書的精工印書局開學未派齊課本,解釋是因為大批員工突然離職,教育局建議學校聯絡出版社提供課本個別章節。

黃竹坑的精工印書局,有家長和學生排隊等補書。書局承辦約30間中小學訂書服務,叫家長不用來書局補書,說正與學校商討補書方案。不過他也依然來,說書局欠他十本書,中五學生:「沒書便看螢光幕、也沒辦法。看看情況、如果能補貨最好。萬一沒有,便看看其他書店有沒有二手書。」

書局解釋未派齊書,因為人手不夠,聘請廿多個學生暑期工做貨倉,他們突然全部離職,精工印書局職員陳小姐:「訂貨後書本累積在貨倉,貨倉擠塞、走不動,變相未能提取書本給家長,我們都不想的、人手不足才這樣。」

教育局說,疫情反覆,課本供應受運輸、人手影響,出版社已經向外解釋特殊困難及相應安排,如果部分課本未能送到學校,可以參考以往做法、聯絡出版社作臨時安排,例如提供個別章節的電子或印刷版,以免影響教學進度。

la_source    發表於 22-9-7 10:35

水晶宮

2024勳章

啲藉口真係一時一樣,日日變,之前又話有確診以至延期,琴日睇01話有個高級員工突然離職才搞到咁,今日又話係暑期工⋯⋯

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mickeyeva 發表於 22-9-4 15:28
https://www.i-cable.com/%e6%96%b0%e8%81%9e%e8%b3%87%e8%a8%8a/55613/%E7%B2%BE%E5%B7%A5%E5%8D%B0%E6% ...

呢間野收皮啦,搵咩借口,賣咩慘啫,直接成間野摺埋得啦,口碑差成咁都重可以生存到今時今日

伯爵府

https://www.i-cable.com/%e6%96%b0%e8%81%9e%e8%b3%87%e8%a8%8a/55613/%E7%B2%BE%E5%B7%A5%E5%8D%B0%E6% ...

可能平日同員工關係待遇都唔好,比員工乘機跣佢一大鑊

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

與其花時間"解釋",倒不如諗應急解決方案

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

暑期工?放完暑假唔做有咩出奇

快快趣諗下點處理仲好啦,賴呢樣賴果樣

水晶宮

作為顧客,理鬼你入面係點運作咩.
只要結果.

Cindy    發表於 22-9-5 09:13

公爵府

我唔係訂呢間,但都差2本。
佢話行唔到入去攞,一句無辦法就算,唔洗解决嗎?一早高薪少少請返臨時工,點會無人做,呢d都慳,收左人錢無貨比,家長任由宰割。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

如果真係突然間咁多暑期工辭職

佢地公司都有點問題
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

今年升中一, 開學前經學校買都欠 8 本, 都話要開咗學先有.

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

下年仲有無學校敢揾佢做生意?

珍珠宮

回覆樓主:

咁都要解決㗎,就咁話唔想咁就算

男爵府

回覆樓主:

應該公開個一位定廿位員工既資料,呢啲無責任心嘅人最好去邊個國家都要食西北風,仲慘過露宿者

即係有啲人拍拍屁股就走人,應該上哂僱主黑名單

//回覆本報時解釋,由於一名負責出單及配貨的員工約一周前突然辭職,貨倉現時非常混亂,加上暑假縮短、門市人手短缺,「做倉的職員沒經驗,因沒有分門別類,根本找不出課本拿給家長」。//

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

最驚佢執粒

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

講真,不如快手出錢請人做,我相信一定會有人做…唔好再解釋啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

話得做“暑假工”,即 係學生,
開學當然要辭職

米答低b答案卸膊了

男爵府

如果係有書喺貨倉,點會9 月10月先派到貨?自己一家人日日夜夜執,盡快比書人啦
依家賴三賴四,講大話都唔諗清楚,又唔退錢... 戥d 學生慘

我個仔都升中,跟三聯訂,開學前只欠兩本,尋日收到sms 最後兩本都到齊,今日去已經攞埋最後兩本書,安心開學了

男爵府

Jasmine-4711 發表於 22-9-4 17:15
話得做“暑假工”,即 係學生,
開學當然要辭職

做人要有責任心,正如可唔可以去食lunch 唔俾錢就趕番office呢?!

子爵府

我地經學校訂都差8本

男爵府

Angelice-BeBe 發表於 22-9-4 17:15
講真,不如快手出錢請人做,我相信一定會有人做…唔好再解釋啦

即係你屋企個傭工突然唔做,再請一個都未必熟手啦!

個條友根本恐怖襲擊,應該有法例對付!

Prosperous    發表於 22-9-5 20:08

首頁
12345...6

尾頁

跳至