自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

dolala 發表於 22-9-4 17:17
做人要有責任心,正如可唔可以去食lunch 唔俾錢就趕番office呢?!

我係懷疑內部出錯, 賴落班暑期工度.

很多書局都遲交書個多月, 只是精工今年是最離譜

伯爵府

其實今時今日仲用教科書真係已經不合時宜

大部份老師都會有自己教材
而中小學既教學內容, 都可以完整晌網絡搵倒

黃金一部二手文書機, 唔洗一千都可以有齊機+mon, 香港黎講唔會有家庭負擔唔倒

除非係大學教程級程度既教科書, 除此之外都無乜需要教科書

而且網絡時代
點晌網絡搵倒合適資訊, 同埋分辨資訊可靠度都係現代生存必需技能, 甚至比起背熟書本內容更加重要

諗唔倒仲有咩必要比呢班年年都搞到家長tumtum轉, 改幾幅圖又改版既教科書商有生存空間
佢不能適應, 就應該比更好既教程供給者代替

珍珠宮

之前十幾年都喺精工訂,好彩今年見佢大坑間舖執咗就決定唔入黃竹坑買,最後喺漢榮同商務買齊晒,阿女有啲同學就變咗苦主,開咗學冇書用

伯爵府

本來學校取書,佢漏左我成張單,電話電郵唔覆,上書局問承諾開學前俾書我,到而家影都冇,我女1本書都收唔到

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

如果已有書在倉, 快快請兼職, 2,3日就搞掂啦, 派書咋, 點齊上車送貨, 有几难呀?
我覺得根本未印起
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

咁假都講得出,唔通會拎錢走佬

男爵府

emt1314 發表於 22-9-4 17:38
如果已有書在倉, 快快請兼職, 2,3日就搞掂啦, 派書咋, 點齊上車送貨, 有几难呀?
我覺得根本未印起:donutwon ...

可能D細公司,一人管理,D書點擺得個條友知道

//冼國忠表示,精工出版社已經營60年,過去59年一直維持良好服務,以往有位工作已37年的老臣子兩年前退休,交棒予新人,未料今次竟發生大問題,「變相得罪全港學校」。他坦言事件完全是自己「用人不善」引起,完全明白家長及學校不滿,希望盡快補救。//

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔信,如果有貨喺貨倉,駛俾人鬧全家都唔拿拿聲散貨?
書店暑期工間間都人工低(應該無$50,我留意咗幾年)如果得你一間d職員走晒,問吓自己衰咩

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咪係,跟單執書駛鬼技術咩!係有貨嘅即請人即做,要一個月至有貨?
抵佢俾人鬧

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

dolala 發表於 22-9-4 17:19
即係你屋企個傭工突然唔做,再請一個都未必熟手啦!

個條友根本恐怖襲擊,應該有法例對付!

暑期工可以handle到嘅工作,我相信唔可以同家庭傭工作比較,既然一大堆書喺倉,真係立即出錢請人做執書,同揾司機運輸,有心出錢去處理,根本唔難。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Charlotte_mom 發表於 22-9-4 18:21
咪係,跟單執書駛鬼技術咩!係有貨嘅即請人即做,要一個月至有貨?
抵佢俾人鬧
...

既然一大堆書喺倉,立即出錢請人做,請司機運輸,我相信一定有人做,暑假工可以處理嘅工作,根本唔會難度好高

大宅

karenlyk 發表於 22-9-4 17:08
下年仲有無學校敢揾佢做生意?

應該今次一鋪清袋。其實大嘅供應商起碼都有五間以上,諗唔到原因一定要控佢。就算拆頭好,我覺得都唔係家長嘅主要關注,最緊要書齊。

大供應商我諗係用咗好多現代物流技術來管倉和執書,如果仲係用緊幾十年前全人手技術,咁就死硬。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

究竟一間公司有幾差先會咁多人一齊唔撈?

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

tkinwong 發表於 22-9-4 19:09
應該今次一鋪清袋。其實大嘅供應商起碼都有五間以上,諗唔到原因一定要控佢。就算拆頭好,我覺得都唔係家 ...

家長好簡單,開學有書就得喇。

但係下年聽到精工寧願出去撲書都唔想幫襯佢,無謂貼錢買難受

子爵府

明天正式返學,阿仔拎個空書包返學,入面只得文具

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

whyyou 發表於 22-9-4 17:24
之前十幾年都喺精工訂,好彩今年見佢大坑間舖執咗就決定唔入黃竹坑買,最後喺漢榮同商務買齊晒,阿女有啲同 ...

same same

不過,是我老公冇入黃竹坑,去咗商務,連欠兩本都喺開學前拎到

大宅

都唔係新版,點會未印起,第二間書局又有

公爵府

唔該全香港嘅學校出年唔好再幫襯呢間書局!

王國長老

Angelice-BeBe 發表於 22-9-4 18:27
既然一大堆書喺倉,立即出錢請人做,請司機運輸,我相信一定有人做,暑假工可以處理嘅工作,根本唔會難度 ...

精工真正出咗咩事我就唔知
只知年年各大書店都會低價請暑假工執書,人工好低又搬擡,我諗無咩人肯做 (我仔去搬櫈都$60啦,包飯包飯鐘tim呀,駛鬼做搬書$4x咩)

男爵府

廿幾人一齊突然走人, 你間公司一定有問題

首頁
12345...6

尾頁

跳至