自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我以前用 Spotify 聽歌(月費 58),一年半後改用 Tidal(月費 48),先用軟件將 Spotify d 歌單全部轉去 Tidal。Tidal 音質最好,但亞洲音樂不齊,軟件又常故障。用了兩年準備返去 Spotify。

不過宜家又見到 YouTube Music 係包在 YouTube Premium(月費 68),
心想,如果用 Youtube Premium 已包 Youtube Music,應該就無需要 Spotify,兩者好似差不多。

有無人用 YouTube Premium 同時又訂閲另一個 音樂平台(Spotify, Tidal, KK Box, 之類)????

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

$11.66/月
自己join
唔駛同人share

趙元嵩    發表於 22-9-8 16:14

大宅

用緊阿根廷家庭plan,今個月月費已跌到10蚊港紙六個account了

子爵府

jkswoo 發表於 22-9-7 21:03
用緊阿根廷家庭plan,今個月月費已跌到10蚊港紙六個account了

點樣整嫁?容易嗎?可以教下我?

複式洋房

回覆樓主:

冇用,慳

珍珠宮

15週年勳章

jkswoo 發表於 22-9-7 21:03

以為印度已平,竟然你果個仲平

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

大宅

ming1120 發表於 22-9-7 21:22
點樣整嫁?容易嗎?可以教下我?

參考呢個

https://techmusea.com/tutorial/youtube-premium-best-price/

個vpn software 都係成本,不過YouTube 綁左卡之後每個月自動扣數,所以個vpn 唔駛俾月費養。我唔怕死用免費vpn 所以 vpn零成本

大宅

siu05 發表於 22-9-7 21:43
以為印度已平,竟然你果個仲平

阿根廷披索剩係識得跌從未見過升,過多幾個月隨時變9蚊港紙

侯爵府

FeiLong 發表於 22-9-7 19:19
我以前用 Spotify 聽歌(月費 58),一年半後改用 Tidal(月費 48),先用軟件將 Spotify d 歌單全部轉去 T ...

我有YouTube premier , 但我都有用KKBOX, 用YouTube music 好多都係YouTube 睇開既Mv, 最慘係時大聲時細聲。

大宅

winner128 發表於 22-9-7 21:52
我有YouTube premier , 但我都有用KKBOX, 用YouTube music 好多都係YouTube 睇開既Mv, 最慘係時大聲時細聲 ...

YouTube tips:

如果你用 Windows 電腦,打開自動音量調節,電腦會將所有音量壓縮保持一致。
如果用 smart 電視,打開個自動音量控制或夜間模式

手機的話,就無呢個功能。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Ononluk 發表於 22-9-7 17:37
邊度見到$98? 我click 入去見到就係$128

電腦開YouTube係98,我之前用電話app join 128,蝕左好幾個月

珍珠宮

李豆豆 發表於 22-9-7 21:57
電腦開YouTube係98,我之前用電話app join 128,蝕左好幾個月

咁搞笑,謝謝你

大宅

呢個好好用,而且手機個apps 係要特登襟熄佢先會熄。即我whatsapp 或且玩其他app個YT依然置頂。

男爵府

teresayan07 發表於 22-9-7 18:27
唔會喎
我係淘寶買左
首頁都仲係我平時睇開既
PM條link俾我唔該

大宅

FeiLong 發表於 22-9-7 16:20
我估收費主要優勢就是完全無廣告。
用咗AdGuard後,所有網頁包括youtube完全無廣告喎。

大宅

飯團貓睏睏 發表於 22-9-8 10:59
用咗AdGuard後,所有網頁包括youtube完全無廣告喎。

我主要在 smart tv 上睇,點樣 block?

禁止訪問

男爵府

FeiLong 發表於 22-9-7 19:19
我以前用 Spotify 聽歌(月費 58),一年半後改用 Tidal(月費 48),先用軟件將 Spotify d 歌單全部轉去 T ...

我用慣moov聽歌,試用youtube music好唔慣,唔知係我唔識set定點,每次開都唔係播媒體櫃啲歌既

大宅

domantai 發表於 22-9-8 16:07
我用慣moov聽歌,試用youtube music好唔慣,唔知係我唔識set定點,每次開都唔係播媒體櫃啲歌既
...

我用了兩年 Tidal,呢個係音樂串流中音色最高的,號稱超越 CD 達到錄音室水準,
不過我的硬件都是普通貨色,未到高級器材,聽的是流行勁歌,不是古典,
只不過呢個 Tidal 太多 bug,有時自動 logout,有時播播下 load 空氣,有時打開又故障 要 reboot。
亞洲音樂支援差,其他平台都上架的中日韓音樂,呢度一系遲一步,一系永遠不會有。

準備去返 Spotify 之際,突然發現剛剛 訂閲的 YouTube Premium 有 Music 功能,
宜家用一個星期去試下,如果 ok,下個月就 cut Tidal。

轉換歌單,Tidal -> Spotify 或 Tidal -> YouTube Music,
我用:
https://www.tunemymusic.com/

首頁

尾頁

跳至