自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

sunnygirl 發表於 22-9-17 18:22
考慮到幾時

一陣都有考慮架啦,拎黎講想平民怨?其實係冇時間表

男爵府

還在考慮0+7?

現在要0+0才會有人來!
風繼續吹,不忍遠離...

男爵府

半生緣 發表於 22-9-17 16:52
唔得!會共赴黃泉㗎!

橫死掂死,咁我揀玩完先死

水晶宮

2018復活節勳章 15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

乜都比人搶哂喇
就黎手指都冇得食
仲慢慢玩減數

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

bbchu0316 發表於 22-9-17 12:58
盧局長, 你係唔係想逼死香港人呀!

大陸都冇你咁逼針法!

呢隻寵物真係好離譜 !大陸唔谷針,反而呢隻寵物一上台就連小朋友都唔放過

侯爵府

ernbe 發表於 22-9-17 12:34
0+0仲要取消上機前落地後核酸

上機前真係應該取消, 因為聽聞响外國做核酸好不便。但落地後响機場直接做, 讚成保留住先, 有輸入都降低傳播風險, 稍後再放寬。

別墅

amycheung08 發表於 22-9-17 10:49
0+7,都係趕客, 如果你係遊客, 都唔會黎la

對,0+7 也是沒有外國人來出差或經商。在7日的觀察期要做數個PCR tests, 如期間中招便要被捉入隔離營。你想像吓啲外國高管會否想自己或家眷捉入竹篙灣十天八天?有時個business trip都冇咁長。

已知很多以前趕都吾願去星加坡的投行職員,也自願搬了去星加坡。也有外國中型企把業務重組,把亞洲總部搬去星加坡。知否搬了去便吾會返轉頭?!

再反問,最近這隻菌的死亡率有幾高?要保護吾肯打針的老頑童, 來犧牲經濟和年青一代受教育的機會成本?

別墅

劉大媽 發表於 22-9-17 18:04
如果你係遊客,7日唔可以堂食只可以外賣,你會ok?

如果你是11月來金融展覽的 I banker, 7日戴着口罩再困在meeting room 一個人吃飯盒,你會ok?

大宅

子若 發表於 22-9-17 10:55
0+7 應該吸引唔到遊客但就可以吸引港人外遊
希望快d 0+0 啦,香港真的唔可以再困住自己

咁樣本地生意零售死得更快外國人嚟香港旅遊就係飲飲食食再浦下老蘭,去主題樂園,而家邊度都唔去得,仲嚟做咩

大宅

Conyyyyyyyy 發表於 22-9-18 05:34
咁樣本地生意零售死得更快外國人嚟香港旅遊就係飲飲食食再浦下老蘭,去主題樂園,而家邊度都唔去得 ...

係 如果0+7
我一定留番多d錢去旅行
本地經濟死多幾錢重
幾日紅假都飛走去玩

侯爵府

香港田徑總會昨日(16日)宣布,渣打香港馬拉松2022賽事取消,但新加坡渣馬將於12月舉行,規模更恢復疫前水平。陳智思認為,毋須刻意與新加坡比較,但坦言延期或取消大型活動對本港影響大,因不少國際賽事已在其他國家復辦,且機構或已開始籌備下屆賽事,為明年活動尋覓場地,若本港無法提供清晰復常路線圖,憂慮主辦單位今年到外地舉辦活動後,明年也未必再返港。

原文網址: 陳智思:若無明確通關時間表 國際賽事離港舉辦或「一去無回頭」 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/815943

男爵府

bunny06mama 發表於 22-9-18 04:48

對,0+7 也是沒有外國人來出差或經商。在7日的觀察期要 ...

是的,他們最怕疫監!

我有join fb quarantine support group,而家住3 日酒店好多人都覺得ok,當休息吓。而家酒店唔難book,最緊要有選擇。但中招後的uncertainty係個個最怕

中招隔離最少要同本地人看齊啦,比人家居/自己律搵地方隔離,比紅碼咪得,人地有自由可以立刻飛走又得(香港上機不用pcr)

雖然就快可以酒店原地隔離會好d,但始終都係沒自由

仲有,如果有幼兒,都有風險會被送醫院同小朋友分開!呢樣嘢已經聞名世界。雖然而家少佐呢d事發生,但當局好像一路唔比d 清晰指引話不會再發生

男爵府

bunny06mama 發表於 22-9-18 05:00
如果你是11月來金融展覽的 I banker, 7日戴着口罩再困在meeting room 一個人吃飯盒,你會ok?
...

有辦法ge

銀行可以搞係office到會
上遊艇食嘢
高層屋企house party

伯爵府

好媽媽勳章

bunny06mama 發表於 22-9-18 04:48

對,0+7 也是沒有外國人來出差或經商。在7日的觀察期要 ...

我內地朋友也講過類似嘅嘢,抗疫話為左保護老幼,但對佢地呢啲初出社會嘅年輕人,帶來好多麻煩,經濟唔好。

男爵府

莎莎莉莉 發表於 22-9-18 08:31
我內地朋友也講過類似嘅嘢,抗疫話為左保護老幼,但對佢地呢啲初出社會嘅年輕人,帶來好多麻煩,經濟唔好 ...

而家年輕人失業律已經好高tim 成2x%

伯爵府

好媽媽勳章

nicelady2828 發表於 22-9-18 08:35
而家年輕人失業律已經好高tim 成2x%

係呀,佢地有同我講過依家搵嘢做好緊張,不過講呢啲,呢度有人會話我抹黑內地㗎

男爵府

莎莎莉莉 發表於 22-9-18 08:39
係呀,佢地有同我講過依家搵嘢做好緊張,不過講呢啲,呢度有人會話我抹黑內地㗎
...

啊更正,原來是19.9% 不是2x

補返link,國家統計局數字,費時比人話老作

https://www.hk01.com/%E7%A0%94%E6%95%B8%E6%89%80/804992/%E5%85%A7%E5%9C%B0%E9%AB%98%E6%A0%A1%E5%8D%83%E8%90%AC%E7%95%A2%E6%A5%AD%E7%94%9F%E5%89%B5%E6%96%B0%E9%AB%98-%E9%9D%92%E5%B9%B4%E5%A4%B1%E6%A5%AD%E7%8E%8719-9-%E9%80%99%E5%9F%8E%E5%B7%BF%E5%A4%B1%E6%A5%AD%E7%8E%87%E6%9C%80%E9%AB%98

侯爵府

回覆樓主:

打左針,0+4咪幾好

珍珠宮

Prosperous 發表於 22-9-18 03:29
上機前真係應該取消, 因為聽聞响外國做核酸好不便。但落地後响機場直接做, 讚成保留住先, 有輸入都降低傳 ...

而家全球香港同台灣疫情最嚴重,可以分返高低風險。高風險先落地做核酸,其他人唔洗檢,同本地人一樣。

而家落地有機會直送隔離,邊個會嚟香港博一博?

別墅

nicelady2828 發表於 22-9-18 08:28
有辦法ge

銀行可以搞係office到會

黃碼可以容許除口罩的活動嗎?

首頁

尾頁

跳至