自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

別墅

ddhappy 發表於 22-9-18 05:18
**** 該帖被屏蔽 ****

然後sale同我解釋唔好意思,我係xx苑第一單買冷氣機兼安裝嘅客人,唔知道原來我個度係用咗防爆玻璃,所以無事前同我講拆玻璃要另外收錢,但我落單個日個sale明明話好多xx苑既客買冷氣機,佢xx苑英文地址背到熟晒。。。前後矛盾咁。。。咁我都無再講咩,都預咗要畀$150+$120, 但個水盤我就冇諗住加,個師傅就瘋狂話唔加水盤部冷氣機去唔到水㗎,原裝個去水盤係裝假狗架咋,又話唔加$350水盤就唔同我拆冷氣粒黑色去水膠塞

別墅

然後sale同我解釋唔好意思,我係xx苑第一單買冷氣機兼安裝嘅客人,唔知道原來我個度係用咗防爆玻璃,所以 ...

我就覺得有點奇怪,再打去問返sale件事究竟係點。。。然後安裝部個阿頭打電話來了解一番,最後冇收到$150拆玻璃費,但是個黑色制出水口好似無拆到。依家又要去嘈豐x要佢再安排人黎拆走個去水塞,好煩。。。世道真係變左,以前係豐x買冷氣包送包裝,邊有咁多額外收費?還附夾一份額外收費清單俾你,助長歪風咁,以前都冇呢d野。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

然後sale同我解釋唔好意思,我係xx苑第一單買冷氣機兼安裝嘅客人,唔知道原來我個度係用咗防爆玻璃,所以 ...

水盤成本幾十元丶安裝唔使十分鍾、明屈錢~

班人低價按承裝冷氣機、入屋後左屈右屈、大幅增加收入、應該打去投訴死佢地~

男爵府

ddhappy 發表於 22-9-18 05:19
我就覺得有點奇怪,再打去問返sale件事究竟係點。。。然後安裝部個阿頭打電話來了解一番,最後冇收到$150 ...

我都想了解一下,因為我也打算幫襯豐澤買冷氣機

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

小馮 發表於 22-9-18 06:37
我都想了解一下,因為我也打算幫襯豐澤買冷氣機
咁你認真問清楚隱藏收費
早兩年換部大眼仔
行師傅接
佢又話要換喉
收350
又話會寫落單
最後梗係冇寫
又有得袋

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好耐冇幫襯丰澤買冷氣機?佢張收費表有咗好耐!包安裝有架,最基本個d囉!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

其實好離譜
裝冷氣梗要拆
重新界新就話收
印象之前裝咁多次都冇
係超衰裝銅喉錢比鋁
害我一年就死兩部變頻
Price.com兩間吾同名係同一間
仲要叫住吾好踩上窗邊條幼幼雲石條
肥又好肉兩腳一踏断埋

真係要好小心
依家扼人手法多的事

男爵府

通常師傅上屋企或者影相比佢哋報價作準

別墅

YY1101 發表於 22-9-18 07:21
其實好離譜
裝冷氣梗要拆
重新界新就話收

你係分體?

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我識人都去咗一行,拆玻璃同埋改電掣收你百幾蚊我覺得真係算平…反而去水喉嗰度修理350就真係貴少少,但係你依家唔裝你遲啲出去搵師傅裝都可能係咁上下價錢我自己屋企因為裝嘅位置比較麻煩啲所以都冇去水盤,我問我朋友如果唔裝去水盤會唔會部機好易壞,佢話正常梗係去水喉好啲啦,但係依家我哋部機用咗三年到都相安無事,所以如果你之前冇裝依家你都可以諗吓睇吓需唔需要裝住..

珍珠宮

ddhappy 發表於 22-9-18 07:48
你係分體?

分體安裝比窗口機貴很多

珍珠宮

魚肉翅 發表於 22-9-18 08:00
我識人都去咗一行,拆玻璃同埋改電掣收你百幾蚊我覺得真係算平…反而去水喉嗰度修理350就真係貴少少,但係 ...

十多年以前用窗口機無装水喉好似是自動蒸發不需要

珍珠宮

ddhappy 發表於 22-9-18 07:48
你係分體?

男爵府

sochui 發表於 22-9-18 08:03
十多年以前用窗口機無装水喉好似是自動蒸發不需要

我朋友話啲水會不停咁樣循環,雖然會傷機但係未至於好易壞,所以佢就冇同我裝去水喉佢叫我唔使擔心

珍珠宮

我一向買冷氣都係同豐x買。如果無記錯,早十幾年買窗機已有安裝分項收費單跟,安裝日師傅現場按需要收,即唔係而家先係咁,印像中我家每部機都要額外比多二百幾,好似係玻璃同喉,唔太記得。豐x的師傅未試過叫我裝接水盤。
佢啲師傅係外判,遇過超好又遇過勁求其,叫做投訴後豐x會跟返,所以咁多年明知佢哋貴啲我都買。

珍珠宮

魚肉翅 發表於 22-9-18 08:16
我朋友話啲水會不停咁樣循環,雖然會傷機但係未至於好易壞,所以佢就冇同我裝去水喉佢叫我唔使擔 ...

我用的窗口機全沒装喉和盤

男爵府

sochui 發表於 22-9-18 08:18
我用的窗口機全沒装喉和盤

我也一樣

大宅

大力大力 發表於 22-9-18 06:21

水盤成本幾十元丶安裝唔使十分鍾、明屈錢~
間間都係收呢D價, 覺得屈錢可以自己裝
豐X雖然無事前列晒出黎, 但收費合理

https://www.yohohongkong.com/product/20298-%E7%AA%97%E5%8F%A3%E5%88%86%E9%AB%94%E5%BC%8F%E5%86%B7%E6%B0%A3%E6%A9%9F%E6%A8%99%E6%BA%96%E5%AE%89%E8%A3%9D-1.5%E5%8C%B9

大宅

https://hkele.com.hk/installation
窗口式冷氣機額外安裝收費表
U架安裝 3/4匹 至 2匹 每個 100元
1對吊架 150元
去水喉超過呎後(每呎) 10元
不鏽鋼去水盤(每套) 400元
防音膠(每部機) 150元
改或鋸T骨 150元
封光面玻璃(2x20吋內)每件 80元
封光面玻璃(4x20吋內)每件 120元
封光面玻璃(6x20吋內)每件 150元
封光面玻璃(8x20吋內)每件 180元
拆鐵窗 200元起
拆鐵窗枝(每枝計) 100元
鋁窗飛邊(每邊計) 150元
用古銅鋁窗封邊(每部) 100元
更換蘇底(每個) 100元
更換蘇頭(每個) 80元
拉電線制位一個,由總電箱拉出
(包15呎電線及保險掣) 800元
分位拉電線制位一個 (包10呎電線) 250元
電線每呎 20元
搬樓梯(每層每件) 3/4匹 30元 / 1匹30元 / 1.5匹 30元 / 2匹或以上 50元
東涌及馬灣安裝附加費(每單計) 100元
愉景灣安裝附加費(每單計) 三部内400元 / 超過三部600元

karenlohy    發表於 22-9-18 19:06

首頁
12345...6

尾頁

跳至