夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

要想清楚為什麼要移民,香港真的不可以住嗎?如果不是,為什麼要take咁大risk 去一處人生路不熟,又沒有support的地方。一家人散開還是家嗎?

複式洋房

或者你有你非走不可嘅理由,但我覺得去邊都好,搞掂生活基本先,即係錢,先講好生存,再講生活。

同埋大原則係一家去邊都好,一定要一齊。

兩母子就咁過去,人生路不熟,又唔識講又唔識聽,好話唔好聽,夜晚病咗我驚你連 call 白車都唔識。

大宅

會唔會過去上英語班?果度都有免費學英文。。。學一年左右,唔識學到識都可以,怕你走去學法文

基本上都唔會難,鬼佬都見你係外國人都唔會講好深英文。。。

我自己都成日聽唔明佢地講乜,但學學下連電視劇都睇得明。。。
唔難都一兩年左右。。。

果度有勞工處可以好快搵工。。。
唔識就走去學技工。。。都係免費

其實我識在地盤起樓的工人,開瑪莎拉蒂返工

放工就換衫,簡直唔親佢架車

侯爵府

CLJ 發表於 22-9-20 13:06
所以現在煩惱緊,Visa 的收費已洗濕咗頭,唔去就冇了。。。

Visa 收幾錢

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

CLJ 發表於 22-9-21 20:07
我都幾認同您的意見,偏向我所想。但還是要考慮考慮。。

其實你已經有答案,
其他jm講咗咁多你可能遇到嘅困難,
你始終都係中意聽到有人叫你繼續去、為自己、為小朋友blablabla…
咁你咪堅定啲自己帶住小朋友去囉,
由得個老公搵錢,
你專心去settle down仲好啦

子爵府

CLJ 發表於 22-9-20 21:11
您所提到的也是我的憂慮。改善生活是其次,主要是為了小朋友成長多個撰擇。
...

你有沒有問過你小朋友的意願?他是否願意离开爸爸, 最少一年時間?

大宅

sweetannann 發表於 22-9-22 07:11
我係過來人,都想同你分享一下。

我而家都係英國,老公都係返左香港。
我在香港做開mnc 中高層,英文都還可以,而家在屋企樓下做診所receptionist,雖然有更好嘅工請我,但根本唔可能離開小朋友學校太遠返工,有突發事情都趕唔到返嚟
英國搵工有冇壓你價?

民房

離開係想令生活變得更好,唔係話唔可以慢慢搵工作,但如果冇儲蓄又唔係咁識英文,你去到一開始可能好無助同冇安全感,對你同小朋友都未必係好事。

去唔去係你自己選擇,但應該準備好D

男爵府

wholemilk 發表於 22-9-23 00:58
英國搵工有冇壓你價?

其實無因為你係香港人壓假,登出嚟咁多就係咁多,不過人工唔高係真,但物價低都夠食夠使

大宅

個人認為,手上冇200萬港紙唔好去移民。
唔好見而家咁多人移你又走去移。
當然,有機會係要走,當比自己同小朋友多個機會。但機會係留比有準備嘅人,你乜都冇準備好,所以尼個機會不是你的。

子爵府

CLJ 發表於 22-9-20 21:28
我都係咁同老公講,他叫我要學識獨立,不在他身邊也可以生存到。

複式洋房

回覆 根媽媽 的帖子

如未有地方落腳其實200萬眨眼就冇晒

大宅

CLJ 發表於 22-9-21 20:21
身邊冇人在曼城,有一個在倫敦,都有問過,資料跟這說的也相近。

我都申請左移民, 黎緊十月頭出發, 想話比你聽NHS fee 係可以refund 的, 你吾去的話只係冇左申請費$24xx x 3, 而NHS 個HKD8xxxx 係可以申請退返的。

男爵府

樓主個心都係衝去英國先算,唔試唔心熄既。
英文麻麻要學英文,搞掂基本生活住屋揾學校。

英文差過去住好難捱,好多事要打電話問,英文表達唔好,人哋聽唔明,好難生活。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

好多人之前冇機會移民,現時都係一個好機會去了心願。
有錢帶去移民梗係舒服D,冇咁徬徨。但窮人有窮人嘅移民方法,只要唔怕辛苦,降低要求,唔會冇飯食。
只係唔贊成兩公婆分開,你在英國面對新環境嘅辛苦,你老公感受唔到,佢只會覺得自己搵錢大哂,反正回家都冇老婆仔女,晚晚約同事朋友,朋友唔係男就係女⋯⋯ 你留老公在香港搵錢,好容易人財兩失。

子爵府

以我自己做例子:
我一個女人帶住兩個細路(7、10)離開香港(不是英國),呢度嘅語言我都唔識聽唔識講,老公亦都喺香港搵錢,但係我生活得好開心

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

popolun 發表於 22-9-25 17:05
以我自己做例子:
我一個女人帶住兩個細路(7、10)離開香港(不是英國),呢度嘅語言我都唔識聽唔識講,老 ...

夫妻感情唔係一開始就淡,長久分開考驗人性,有時唔係愛唔愛,信唔信。唔好意思,我係見過97移民潮有感而發。

子爵府

soso1227 發表於 22-9-25 17:46
夫妻感情唔係一開始就淡,長久分開考驗人性,有時唔係愛唔愛,信唔信。唔好意思,我係見過97移民潮有感而 ...

我C6每兩個月就會來團聚兩星期,暫時覺得好幸福!
如果你話夫妻感情會因為分開兩地而變淡,就算大家喺一齊瞓同一張床每日見,要有第三者都會有!
我自己覺得如果兩公婆係同一條心,就算分隔幾遠我哋嘅心都會喺埋一齊

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

popolun 發表於 22-9-25 18:01
我C6每兩個月就會來團聚兩星期,暫時覺得好幸福!
如果你話夫妻感情會因為分開兩地而變淡,就算大家喺一齊 ...

每兩個月就可以團聚兩星期,唔係個個太空人都有咁嘅條件,你好幸福呀。Keep it up! 現在香港0+3,更加方便啦。

侯爵府

當初點解想移民?

首頁

尾頁

跳至