自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

https://news.now.com/home/local/player?newsId=490894

【Now新聞台】疫情持續至今近三年,前運輸及房屋局局長張炳良稱,市民和商界不能無止境地守下去,而不知終局所在,期望行政長官李家超可在他首份施政報告展示抗疫「終局路線圖」。

張炳良以「成也新冠,敗也新冠,復常乃當前最大的政治」為題在報章撰文,講述當前的挑戰在於盡快鬆綁、社會復常。

他重提年初第五波疫情,形容香港當時近乎淪陷,中央派出專家指導抗疫令香港人面目無光,新冠亦成為壓倒林鄭月娥政府「駱駝背上最後一根稻草」。

疫情至今近三年,張炳良指社會為抗疫已付出很大代價,質疑是否仍然值得,認為不應再以2020、2021年疫情高潮時的眼光去看待今後去向。

政府一直拒絕「與病毒共存」,張炳良指這講法彷彿人類是處於主動可以選擇,但實情是病毒不斷異變去適應人類的應對,所以「共存」並非主觀選擇,如何與病毒「共存」以減低生命和生活的風險才是往後策略的重點。

他又稱,當政者不敢輕率定斷,平衡風險說易行難,而且由於政治能量不足,更缺乏底氣,去作出後果可大可小的抉擇,但現實不容許守株待兔,市民、商戶企業不能無止境地守下去,而不知終局所在,否則「手術成功但病人死去」。

疫情持續近三年,張炳良指全球都抗疫疲倦,若仍以封關封城、嚴厲限制營業和社會活動為指定動作,勢必雪上加霜,經濟陷入大衰退。若經濟挫敗,任何民生都無從說起,他認為市民會期望行政長官李家超下月發表他首份施政報告時,可展示清晰進取的「終局路線圖」。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

手術成功,病人死去!絕呀!

珍珠宮

.

男爵府

開始多返啲正常人出嚟講嘢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

「手術成功,病人死去!」
好正呀

子爵府

同意
由第一波開始我已經話,政府要畀路線圖
點知而家第六波,都係乜都無,仲要不斷搬龍門
市民畀政府搞到陀陀擰、無所適從

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有邊個咁巴閉保證病人唔會死、就憑一幅路線圖

子爵府

唔好再比啲所謂磚家帶住走, 下下出黎都係打針, 檢測, 唔打夠唔開關, 已經幾年, 仲係重複做緊同一樣嘢

男爵府

回覆樓主:

開始愈來愈多人講真說話。。。3年啦大佬,仲無路線圖,一路無止境抗疫,順民都想出句聲

珍珠宮

回覆樓主:

今日輪到張炳良
明日唔知邊個出聲

水晶宮

平平無奇2 發表於 22-9-20 15:36
有邊個咁巴閉保證病人唔會死、就憑一幅路線圖

路線圖唔係要嚟保不死,要嚟計劃前面嘅路,任何嘢都應該有計劃,抗疫就唔須要?

水晶宮

pinkochang 發表於 22-9-20 15:22
開始多返啲正常人出嚟講嘢

禁多議員唔知係度做乜,係咪唔敢出聲?知道政府打算開就個個出黎

男爵府

she007 發表於 22-9-20 15:47
禁多議員唔知係度做乜,係咪唔敢出聲?知道政府打算開就個個出黎

咪就係,上上星期BK已經嘈緊,當時冇人出聲,上星期大公出聲後一個緊接一個出聲,見風使舵到呢?

水晶宮

she007 發表於 22-9-20 15:47

早兩三個星期個陳凱欣仲講緊強檢及圍封強檢「唔係好擾民」可繼續做。佢離晒譜,政府政策係睇成效,而唔係因為「唔太擾民」就可繼續做,市民不是老馮要被「擾」。

大宅

birdbird 發表於 22-9-20 16:04
早兩三個星期個陳凱欣仲講緊強檢及圍封強檢「唔係好擾民」可繼續做。佢離晒譜,政府政策係睇成效,而唔係 ...

陳凱欣真係好肉酸
希望佢知道香港要步向復常,唔可以再等

象牙宮

回覆樓主:

終於個個忍唔住開聲了

複式洋房

mickeyeva 發表於 22-9-20 13:54
https://news.now.com/home/local/player?newsId=490894

老人家條命點都重要啲啦
attach1/tmp/phpg53gl7

珍珠宮

.

公爵府

2024年龍年勳章

pauline_c 發表於 22-9-20 15:45
路線圖唔係要嚟保不死,要嚟計劃前面嘅路,任何嘢都應該有計劃,抗疫就唔須要?
...

抗疫呢啲野只能夠執生、病毒唔識睇人規劃嘅路線圖

水晶宮

平平無奇2 發表於 22-9-20 16:53
抗疫呢啲野只能夠執生、病毒唔識睇人規劃嘅路線圖

病毒梗係唔識,政府都唔識就

首頁

尾頁

跳至