自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

daijuju 發表於 22-9-20 18:39
Agree

唔通內地,外國人來香港作甚?旅遊業靠內地客,零售業靠內地客,商務客來港展覽也是給內地客看。人 ...

講得啱

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

其實你問下依家香港人,唔分顏色,絕大部份都係想開放番,只係有啲人唔肯面對現實。

伯爵府

好媽媽勳章

leopak 發表於 22-9-20 19:26

阿陳所長,佢自己明知香港永遠唔會清0/封城,

內地人自己都日盼夜盼佢地開放的時間表,反而香港仲有班人發緊夢咁

珍珠宮

cheung2013 發表於 22-9-20 20:15
又扯開話題鬧人,香港現在的閉關嘅處境係特衰正苦嘅防疫政策,定係一九年嘅修例事件造成呀?
...

最衰系上屆特衰正苦造成,抗疫一pat屎,搞到覆水難收,而家香港通內關不成了,如果上屆系李班子就好了,上屆太癈,現屆執上屆爛攤子,神仙都難救

珍珠宮

莎莎莉莉 發表於 22-9-20 18:57
唔該唔好不斷矮化香港啦。依家香港在疫情中保持自己的自由,大陸好多人羨慕緊呀
...

點解我深圳親友覺得香港反而無自由,內地反而更自由呢! 疫情平穩周圍去國內旅遊,出街唔洗戴口罩,佢哋反而唔鍾意香港咁樣

daijuju    發表於 22-9-20 21:02

珍珠宮

Pa123 發表於 22-9-20 19:28
數碼港->商界起火
最低工資->商界起火
取消對沖強積金->商界起火

商界系唔系都起火,政府做乜都是錯

子爵府

hellomiki 發表於 22-9-20 20:40
最衰系上屆特衰正苦造成,抗疫一pat屎,搞到覆水難收,而家香港通內關不成了,如果上屆系李班子就好了,上 ...

如果李班子係咁辦事得力,可以將抗疫重回正軌㗎,外國依家有咁多個成功嘅例子俾佢睇,東南亞有新加坡、南韓、日本…..,遠嘅有歐美,咁多例子都唔抄?

男爵府

gallygally 發表於 22-9-20 18:02
香港在國家的戰略佈局上已經沒有太大的作用。在科技上,香港沒有很強大的能力;在金融上,香港這個地方不 ...

拖後腿

珍珠宮

cheung2013 發表於 22-9-20 20:53
如果李班子係咁辦事得力,可以將抗疫重回正軌㗎,外國依家有咁多個成功嘅例子俾佢睇,東南亞有新加坡、南 ...

你當李特首系生神仙咩? 上任2個半月就可以令香港起死回生?神仙都做唔到咁快啦 唔好做刁民啦!香港正是太多刁民

大宅

hellomiki 發表於 22-9-20 20:49
點解我深圳親友覺得香港反而無自由,內地反而更自由呢! 疫情平穩周圍去國內旅遊,出街唔洗戴 ...

你啲親友未比人圍封禁足一個月啫!

子爵府

hellomiki 發表於 22-9-20 20:55
你當李特首系生神仙咩? 上任2個半月就可以令香港起死回生?神仙都做唔到咁快啦 唔好做 ...

又係呢d官腔要詳細研究、慢慢嚟

子爵府

daijuju 發表於 22-9-20 18:39
Agree

唔通內地,外國人來香港作甚?旅遊業靠內地客,零售業靠內地客,商務客來港展覽也是給內地客看。人 ...

咁政府可以開埋大陸. 佢哋可以落嚟冇問題架. 不過唔知會唔會黎.

珍珠宮

半生緣 發表於 22-9-20 20:55
你啲親友未比人圍封禁足一個月啫!

上海做左全國的失敗嘅例子示範,所以深圳唔會學,深圳唔洗封一個月,3至7日,我返深圳都封過啦!好快搞掟又可以堂食,封時只是不能出自己小區,可以系自己小區活動

珍珠宮

cheung2013 發表於 22-9-20 20:58
又係呢d官腔要詳細研究、慢慢嚟

我無講,系你講咋

水晶宮

hellomiki 發表於 22-9-20 20:55
你當李特首系生神仙咩? 上任2個半月就可以令香港起死回生?神仙都做唔到咁快啦 唔好做 ...

你慳返得氣解釋吧,昆蟲唔會明

子爵府

hellomiki 發表於 22-9-20 20:59

上海做左全國的失敗嘅例子示範,所以深圳唔會學,深圳唔 ...

你咁中意封快啲返上去住. 日日係香港聽到要開放你會好激心

男爵府

mlcbb 發表於 22-9-20 18:51
外國人黎香港免隔離
內地人黎香港免隔離

我都係咁睇,呢個先係機遇

男爵府

hellomiki 發表於 22-9-20 20:59

上海做左全國的失敗嘅例子示範,所以深圳唔會學,深圳唔 ...
轉運隔離者巴士失事 輿論矛頭直指社會面清零

貴州省黔南州三都縣周日(18日)凌晨發生嚴重交通意外,一輛運載貴陽市涉疫隔離人員的大巴,在高速公路失事翻側,釀成27死20傷。車禍引起輿論質議,矛頭指向大巴涉嫌違規在通宵時間行駛,並批評地方官員為了達成社會面清零目標,刻意在夜間轉運隔離人士,以減少公眾關注。

上海金融與法律研究院研究員聶日明表示,國務院早於2012年公布文件,禁止長途客運車輛在凌晨2時至5時運行或接駁運輸。他引述傳聞指,大巴司機駕駛時穿戴防護服和護目鏡,懷疑影響專注度及導致司機不舒服,從而導致車禍發生。他又指,大規模異地轉運隔離政策等限時要求社會面清零帶來的亂象,嚴重違背人民至上,生命至上原則,

聶日明稱,如果一些地區的疫情防控依然我行我素,不依法行政,封堵在家中的居民出現食物危機、就醫需要核酸報告導致失救、焊死大門導致火災無法及時逃生等事情,也會遲早出現。貴陽市副市長林剛周日晚上致歉,並指依法嚴肅追責及從嚴處理責任人。貴陽市雲巖區委書記朱剛、雲巖區委常委、區委統戰部部長、區隔離轉運工作專班組長宋成強、貴陽市公安局雲巖分局黨委副書記、政委肖凌雲事後停職檢查,事件調查結果會及時公布。

原文網址:轉運隔離者巴士失事 輿論矛頭直指社會面清零 | on.cc東網 | 兩岸 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnne ... 0919_00952_001.html

大宅

hellomiki 發表於 22-9-20 20:49
點解我深圳親友覺得香港反而無自由,內地反而更自由呢! 疫情平穩周圍去國內旅遊,出街唔洗戴 ...

係呀,國內已不用口罩,但香港仍有人話唔用口罩自私,老幼全死,防疫到癲左

水晶宮

2024勳章

莎莎莉莉 發表於 22-9-20 20:37
其實你問下依家香港人,唔分顏色,絕大部份都係想開放番,只係有啲人唔肯面對現實。
...

說不上絕大部分,明確支持嘅係47%,並未過半數,但聲音大到令人以為有90%。
民意調查顯示47%支持,31%不支持,23%不知道/很難說/無意見
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220919/bkn-20220919121832599-0919_00822_001.html

attach1_sign/tmp/phpGJCSoQ

首頁

尾頁

跳至