論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我前後花了 差唔多2萬 請左個海外菲傭 入屋唔到2日就話miss home, 喊哂話要返菲律賓。 搵左Agent 佢係電話同姐姐傾左成個鐘, 但佢暫時未知如何。

Agent方面 未有俾工人姐姐的身份證 & Passport to me. 係咪有古怪?

大宅

BBQUIZ 發表於 22-9-29 02:15
我前後花了 差唔多2萬 請左個海外菲傭 入屋唔到2日就話miss home, 喊哂話要返菲律賓。 搵左Agent 佢係電話 ...

僱主是不可以保管工人的身份證及護照的,所以中介是唔會比你的。若果工人真的唔做,叫佢賠一個月人工或者一個月的通知期。記得投訴比入境處及勞工處及菲律賓領事館知。

另外,要求中介找另一個工人,佢肯定唔會免費幫你找,但正常會有特價的。

別墅

回覆 five555 的帖子

當然唔可以 只係photocopy姐姐個passport 咁應該都好合理僱主都要。 我已影底。問題S:
早上11-11:45都係床
11:50-12:30係bedroom無野做
自己提前45mins出去接接細路
細路早餐食左1/3方包 佢又自己提早帶去返學
明明係佢自己說好的洋蔥蛋煎午餐肉 竟變成了煎午餐肉
轉我個cam向牆等等

係咪開始玩野?

大宅

你打電話同AGENT傾吓現時情況先, 試試再同工人傾, 買吓嘢食氹吓佢, 睇吓會唔會好D.
而家請工人真係好貴, 時間又長, 真係無辦法.

別墅

回覆 CS0316 的帖子

佢已經提左幾次 最後重遞信俾我 而家要急搵完約菲傭。
都唔知係邊度搵
Agent話3000換一個 本地全部斷約 得個老既但都要等。
完全體會到因為工人而身心彼勞既感覺。

別墅

BBQUIZ 發表於 22-10-3 13:38

你重信個agent? 好多夾埋水你

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

我都覺個agent有問題,似夾埋個工人跳槽再收多兩家錢!自己上網/喺app搵左再搵agent搞合約吧!

大宅

BBQUIZ 發表於 22-10-3 13:38

洗左兩萬仲信?即訂報入境處,亦唔好比她甘快找到工作丫。

自己上網搵好過,direct hire 快又平
唔得都心甘命底。

子爵府

報海關

大宅

如果個工人真係決定走, 記得出一程轉到暈嘅機票比佢, 唔好折現, 再報勞工處和入境處, 等佢唔好累下個僱主. 至於比唔比多3000 個AGENT, 你就真係諗清楚, 因為佢真係騙你請左呢個工人. 但係如果你搵過另一個AGENT, 又要再比萬幾 , 真係好肉赤.

別墅

終於告一段落 最終自己上網搵一個印印 二千蚊手續費就攪掂! 以後自己上網搵 一定唔再用Agent!
而個Agent先好野 明知我一個月內要有新工人 佢下下介紹埋D無合理原因而斷約既工人俾我。一係海外/其他地方。
等左2星期 先俾左個完約我 但話要等佢答覆 一等就一星期後通知我個工人唔考慮我。
總之 拖到你唔煩佢!
大家小心 佢係石門 個名好夢幻架。

大宅

BBQUIZ 發表於 22-10-14 14:33
終於告一段落 最終自己上網搵一個印印 二千蚊手續費就攪掂! 以後自己上網搵 一定唔再用Agent!
而個Agent ...

你好,請問是去哪個網站搵工人?可以介紹一下嗎?我也想請工人,謝謝你!

大宅

而個Agent ...

點樣自己上網搵?可以pm教我嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我都花了約2萬,來了2個月就遞信要走.仲要買機票俾佢走

香港的外傭法例, 根本冇保障僱主,
只保障外傭. 不良中介又冇監管...
又要再俾萬多元, 總之一肚氣

我email 左俾勞工署及入境處投訴, 為何政府對做未夠半年/一年就走的工人姐姐或不良中介冇罰則. 唔罰錢, 工人姐姐及不良中介玩死僱主...
臨急臨忙再請人, 唔通斷約都要,
或請完約的,被屈6-7千人工?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

amuroo 發表於 22-10-3 23:58
洗左兩萬仲信?即訂報入境處,亦唔好比她甘快找到工作丫。

自己上網搵好過,direct hire 快又平

有冇找外傭direct hire網址?
thanks

別墅

其實網上搵姐姐都有幾間, 而我果間係Helperplace, 俾$400就可以聯絡姐姐, 另外, 花一兩日時間 去勞工署或網上都有好多保障僱主的法例, 另外可以睇下一份叫“承諾書”既form都幾有用。 交份ID407form時記得寫份投訴信交去入境處。
搵到姐姐後, 菲傭既話, 可以直接上網攪visa文件同繳費。 方便到爆, 當然, 自己要攪驗身同保險。香港都係果幾間公司姐.....
前提係.... 一定要搵本地完約。
希望幫到大家!
最重要保持冷靜同possitive去處理個問題。

大宅

而個Agent ...

先都想知,用邊個組揾,我第一次請海外菲傭,做左2個月話,吾慣要番家,比佢激死,而家急住揾,請pm話我知

侯爵府

回覆樓主:

其實無論本地海外,都有機會遇到玩野工人, 真係睇睇數。

大宅

而個Agent ...

你好!點樣自己上網搵?可以pm教我嗎?

複式洋房

我見app上九成都係菲,我想請個印。有冇人有經驗?

首頁

尾頁

跳至