自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

十幾年家庭主婦了,而家想重投社會。小朋友仲係小學。考左個陪月牌,本想做陪月,因為自己煮飯都叻,小朋友也自己湊大。可能自己40歲,太年青。我己好主動搵了,D人陪月,保姆都不考慮我。好灰
中七畢業,英文差。見左幾份文員,都係比12000左右。人工真係太少,唔想做。文員我要求14000以上,過份?
而家考慮讀醫務支援,入醫院做,起碼都有16000-17000。
而家做電話訪問兼職,但都係一般想做。口講到口水乾,人工又唔係高。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

money82 發表於 22-10-1 21:45
十幾年家庭主婦了,而家想重投社會。小朋友仲係小學。考左個陪月牌,本想做陪月,因為自己煮飯都叻,小朋友 ...

醫院要輪班,你小朋友仲細喎

侯爵府

回覆 money82 的帖子

小朋友放學後邊個湊?

男爵府

回覆樓主:

做學校好,跟小朋友時間

子爵府

十幾年家庭主婦了,而家想重投社會。小朋友仲係小學。考左個陪月牌,本想做陪月,因為自己煮飯都叻,小朋友 ...

樓主, 你是中七畢業, 我相信你的英文不會太差. 欣賞你不斷進修增值.

加油.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

不是想潑你冷水, 前提是「十幾年無做野」, 「英文差」,好難說服人地一出來即俾14你。
有得12先我會做住先, 拎任經濟再搵14。
「入醫院做,起碼都有16000-17000」-->俾得16/17, 背後付出汗水努力不是開玩笑,心理準備要有。

老婦仁    發表於 22-10-2 13:34
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

中七畢業之後做過咩職業?
有冇繼續進修?
入醫院做要好捱得,你有冇考慮體力得唔得?

珊瑚宮

会否先做佐先.太耐冇做.取經驗

伯爵府

回想起當年第一胎揾倍月,原來姨姨係40頭。個子矮,圓潤,開心有栢力。煮好餸,盡心。佢老公有帮忙買餸。比啲時間,有第一單,做到有口碑之後就生意不断。

別墅

lalalumlum 發表於 22-10-1 22:06
中七畢業之後做過咩職業?
有冇繼續進修?
入醫院做要好捱得,你有冇考慮體力得唔得?

做過幾年跟單,之後做網頁設計助理(兼職)(十年)無再進修(而加好後悔)。

男爵府

2024年龍年勳章

洗碗唔止14k, 仲有大廈保安,中7都唔算低學歷。有d 公司專請年紀大既文員。
你咁耐未做過野,比18k 責任大會好大壓力,低少少人工適應咗先啦。
做保母要靠口碑要人介紹,好似有配對服務,人工低少少做得好,咪等人介紹囉。

別墅

LoveCorgi2 發表於 22-10-1 22:11
回想起當年第一胎揾倍月,原來姨姨係40頭。個子矮,圓潤,開心有栢力。煮好餸,盡心。佢老公有帮忙買餸。 ...

我都係差唔多,外型肥,開心型。我都諗住做月子餐或廚子方向

伯爵府

money82 發表於 22-10-1 22:20

有得做的,比啲耐性揾。媽媽,長軰喜歡開心型。佢唔講我都冇諗到咁後生。佢會叫佢老公帮手一早買新鲜豬脚根煮比我食。態度好。生意一個接一個或一日做两個。後來好似話勞損所以少做湊B了。

伯爵府

money82 發表於 22-10-1 22:17
做過幾年跟單,之後做網頁設計助理(兼職)(十年)無再進修(而加好後悔)。
...

如果我係你專心想做陪月,我就會向呢方面著手。
未有job接,我會去學多幾樣野,例如關於營養管理學、穴位按摩、藥膳養生等等。攞多幾張證書仔,寫靚自己CV。
跟住去mother’s choice 做義工湊BB,熟習多啲!

但如果你想做有關醫護嘅工,我依家公司都請緊呢類同事,喺日間護理中心工作,唔算辛苦,準時放工,人工唔低嘅,唔一定要喺醫院做嘅。

侯爵府

money82 發表於 22-10-1 22:20

記住你先

如果有第二胎希望到時你仲有興趣做陪月

加油好欣賞你不斷進修自己

子爵府

太耐無工作,要投入返職場,人工無可能高,可能比fresh graduate 還要低,因為人哋比你後生
所以第一份工唔好要求人工高,一般文職真係12-13K, 你寄望做得好,過probation 加你人工或者捱一、兩年再跳職先會去到15K以上

子爵府

唔係潑你冷水!但如果我係新手媽媽,你又唔係好有經驗(湊過50個BB以上),我都唔會搵你做陪月
不如考慮下做幼稚園啲姨姨,幫手煮飯、照顧小朋友

複式洋房

加油

子爵府

我大你幾年,2個仔都係自已湊大,鍾意小朋友,煮野食都可以 。 有唸過萬一失業就去考個陪月牌做陪月,宜家聽你咁講好似都唔容易

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

人地請你你嫌人工低,但人工高既工又唔輪到你做,有冇諗過點解幾間公司都俾12k? 如果有意入某一行,要忍一忍低人工,有經驗至有bargaining power。

首頁
12345...7

尾頁

跳至