心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

眼見身邊朋友一個個去英國,我真係真係好想好想去,如果而家唔去,遲啲政策有變點樣算…為左小朋友,一定一定要走。可是,小朋友爸爸係一個好怕好怕好怕改變既人,就連生活日常,佢都唔可以接受任何變化。唉,如果我可以自己同小朋友走就好,真係好心急好想走

複式洋房

一係離婚,帶埋小朋友走。 一係接受佢,留係香港。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Dtw 發表於 22-10-4 08:05
眼見身邊朋友一個個去英國,我真係真係好想好想去,如果而家唔去,遲啲政策有變點樣算…為左小朋友,一定一 ...

洋房

眼見身邊朋友一個個去英國,我真係真係好想好想去,如果而家唔去,遲啲政策有變點樣算…為左小朋友,一定一 ...

大家攞出嚟傾啦,到最後真係傾唔掂咁你個人過咗去先囉

男爵府

首先,先唔好見到人走自己又走,移民唔係講玩,有好多嘢要考慮,至少要諗吓自己去到點樣求生、係咪可以求生,文化語言自己有冇可能適應到,當然最緊要就係錢,有冇錢生活有咗呢啲基本概念,先至同另一半商量

cathngai    發表於 22-11-23 15:22

子爵府

回覆樓主:

移民唔係一個人既事,係一家人既事,如果你先生係專業人士,佢去到果邊可能要由頭來過,如果你係為小朋友將來擔心,可以諗下比小朋友過去讀書,大人留港繼續搵錢也可,唔好郁下就話離婚!

男爵府

如果真係真係咁想去,有錢又有本事嘅,就自己同小朋友去,以免怨老公一世

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

移民係人生大課題,唔好見人走就跟風,好幼稚的,不是去個旅行咁簡單。
你講到情願自己同小朋友走,肯放棄完整家庭,其實好自私!你有冇問過小朋友?

大宅

移去外國真係不是想像中咁簡單, 網上通想報喜不報憂, 我過了英國一排都有不開心的事, 但幸好老公在身邊陪伴... 所以, 如果另一邊不支持是很難, 除非你經濟完全不成問題

我唔介意你問我英國的樂與悲

複式洋房

决定就行動吧,再等都係拖拖拉拉吧!我識朋友自己和仔女先去,另一半遲啲過嚟!

男爵府

johnbenmom 發表於 22-10-19 00:04
决定就行動吧,再等都係拖拖拉拉吧!我識朋友自己和仔女先去,另一半遲啲過嚟!
...

最近聽好多呢種情況,其實5+1係咪要等齊人先開始計

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

快喇,唔係英國現今好快就改選可能就停止

大宅

tigerchaichai 發表於 22-10-14 05:46
移去外國真係不是想像中咁簡單, 網上通想報喜不報憂, 我過了英國一排都有不開心的事, 但幸好老公在身邊陪伴 ...

可以分享吓你嘅樂與悲嗎?

侯爵府

回覆 wwwcm 的帖子

咁咪離婚帶小朋友走囉。

公爵府

回覆 tigerchaichai 的帖子

很想聽聽你的樂與悲, 你適應到不開心的地方嗎? 有無後悔移英?

伯爵府

回覆樓主:

只覺得樓主好想移民,大前提唔係為咗小朋友,為自己多啲

複式洋房

回覆 wwwcm 的帖子

我小學跟父母移民長住外國至今(媽媽為咗我哋申請移民)。以下係我做仔對你作為媽媽的一些心底話:

1. 仔女: 有無問佢哋想去英國? 點解想? 真心捨得外祖父母, 朋友和香港? 可能你哋以後好少番香港ok嗎? 嗰度好少娛樂, 中餐, 天氣成日灰暗又凍你哋鍾意嗎? 小朋友係咪active social型? 佢哋大個想做咩?

2. 先生: 唔想變可能係穩陣派, it's okay! 佢捨得父母百年歸老佢不在旁嗎(除非肯定跟埋去)? 佢在那裏會找到最低工資養到家? 找不到工作英文唔掂可靠積蓄二人度一世? 本身情緒管理ok? 本身勤力做人? 有資金租/買屋? 大概頂到幾耐? 同你多唔多鬧交?

3. 你自己: 除咗仔女, 你自己想去嗎? 點解想? 你捨得父母百年歸老你不在旁嗎(除非肯定跟埋去)? 你在那裏會找到最低工資養到家? 找不到工作英文唔掂可靠積蓄二人度一世? 本身情緒管理ok? 如仔女大個咗好不孝會否後侮當初移民? 差唔多日日煮飯okay? 本身怕悶嗎? 住到咁上吓回流唔到香港會否後侮? 年老好悶嗰到無咩娛樂飲食okay? 唔好彩頂唔順大家離婚你會點(除非你好肯定大家唔會)?

當年我媽媽問我想去嗎? 我無感覺地話想, 其實內心好唔想因唔捨得所有人和地方。外婆離世我們不在旁係人生遺憾。媽媽間中有後侮因為金錢和家庭關係。移民頭幾年係最難, 父母成日因屋企而鬧交, 負面情緒對小朋友成長亦有長期心理壓力。

仔女其實可以自己留學或用bno過去, 我明白做阿媽緊係唔捨得想陪佢哋去。

請耐心分析考慮商量再作決定! 祝福你!

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

想問幾個條件....

1) 你有人脈嗎?
2) 你有工作/足夠金錢?
3) 你有詳細計劃不?
4) 將來住边度?
5) 小朋友讀边種學校?
6) 老人家點安排?

如果以上幾條問題, 全部未有定案就不要人移民, 你又去移民

cathngai    發表於 22-11-23 15:26
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

首頁

尾頁

跳至