少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡8歲,讀小三,由小一開始就已經唔肯自動自覺做功課,係都要等我放工返嚟先做,同佢溫串字串極都係有一兩個字調轉,或錯嚟錯去都係同一樣既錯,今日溫完,第二日又唔記得晒,我真係唔知可以點做,佢呢D情況係咪應該去功課班好D? 但功課班得兩個鐘,做唔晒功課,都係溫唔到書.......我就嚟俾佢搞到我精神衰弱,其實佢係咪有學習障礙? 但老師又冇叫我去幫佢做評估.......我真係唔想鬧佢,影響親子關係,又驚佢會做傻事,真係好無助,爸爸又成日咩都鬧一餐,樣樣都鬧,鬧到個囡都唔鍾意佢,每日為左個囡就家嘈屋閉,真係好攰,好煩.......其實我已經成日同我老公講我鬧囡時佢唔洗加把口一齊鬧,唔出聲當幫忙,同埋佢自己都係唔讀書既人,又有咩資格鬧個囡讀得唔好呢?!
呻完.........

男爵府

我女都係小三。去功課班有一定幫助。起碼做晒功課先。我收工回家就只睇係咪做齊。
至於串字 係英文?有冇學拼音?會有幫助。

大宅

fukuoka_saga 發表於 22-10-6 18:48
我女都係小三。去功課班有一定幫助。起碼做晒功課先。我收工回家就只睇係咪做齊。
至於串字 係英文?有冇學 ...

有學呀,學左幾年都係拼唔到字,好細個已俾佢學,見冇成效成cut鬼埋

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

回覆 CCBICE 的帖子

你小朋友好似我小朋友咁,又係唔願做功課,又係要用好長時間溫習先記到一部分。你小朋友平時係咪做事冇條理,唔記得步驟,成日D野都係亂糟糟?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

我都考慮緊係咪去補習社會比較好,始終叫有個人睇住佢做功課。

大宅

Liuvyn 發表於 22-10-7 09:12
回覆 CCBICE 的帖子

你小朋友好似我小朋友咁,又係唔願做功課,又係要用好長時間溫習先記到一部分。你小朋 ...

又唔算,只要佢上心既野就佢提返黎轉頭都會,就係唔肯做功課,唔肯溫書。但佢中文又記得好快,抄一次就記得,係英文串字差,同做野好大意。不過我同佢爸爸都決定會俾佢去功課班,唯有cut一兩科補習.....

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

無謂傷感情, 可能私人補習幫到佢多D。

我細仔one on one時專注及吸收得快D,小組佢會八八掛掛。

男爵府

CCBICE 發表於 22-10-7 11:47
又唔算,只要佢上心既野就佢提返黎轉頭都會,就係唔肯做功課,唔肯溫書。但佢中文又記得好快,抄一次就記 ...

去功課班有幫助,果啲幫助係就算做唔晒,都淨一兩份返屋企做,叫做勞氣少咗,少家嘈屋閉,你主力同佢温默書囉。佢中文得,係英文弱啲啫,多鼓勵,每次進步5分,積小成多,每個小朋友都唔係中英數都叻,欣賞強項,鼓勵弱點(emoji)(emoji)

大宅

我個女都係咁上下, 我依家比佢日日私補; 讀書終於係靠自己,. 佢唔緊我地點迫都冇用。

伯爵府

學拼音係phonics ?會唔會一堂太多字?我小朋友小一小二串字好差,小二比佢學phonics ,學左半年,默英文真係好好多,唔洗教到懷疑人生(佢一堂先學一個讀音,雖然慢但最緊要入腦)

同埋如果小朋友要等埋你先做功課咁去功課班好過了,搞到咁夜先做又夜訓你又辛苦。

伯爵府

想生BB熱投

CCBICE 發表於 22-10-6 17:27
我囡8歲,讀小三,由小一開始就已經唔肯自動自覺做功課,係都要等我放工返嚟先做,同佢溫串字串極都係有一 ...

轉去無功課嘅學校
I am Agent P

大宅

我仔都係咁,補習老師都搞佢唔掂,發夢咩都無做就兩個鐘,功課班叫佢自己做,做到落堂都未做哂功課

大宅

hellomimii 發表於 22-10-26 19:00
我仔都係咁,補習老師都搞佢唔掂,發夢咩都無做就兩個鐘,功課班叫佢自己做,做到落堂都未做哂功課
...

同款,我個仔都係坐定定喺度,啲功課郁都唔郁下。

完全唔緊張自己學業,又唔怕老師鬧

我都想知有咩解決方法

大宅

我最後join 左功課班, 11月1開始, 真係鬧到冇氣.......

男爵府

貓貓小姐 發表於 22-10-27 10:58
同款,我個仔都係坐定定喺度,啲功課郁都唔郁下。

完全唔緊張自己學業,又唔怕老師鬧:thinking ...
無方法, 等佢開竅啦....

p.s. 已經中學了. 仲係咁既態度, 想死

首頁

尾頁

跳至