自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

受疫情影響,政府今年初一度禁晚市堂食,令「窮人恩物」兩餸飯生意大增,成為香港飲食新潮流。繼早前有兩餸飯店推出半邊蒜蓉蒸龍蝦、清蒸黃立倉、豉汁蒸石斑後,近日網民發現長沙灣有兩餸飯店推出時令菜式大閘蟹,吸引不少街坊到場幫襯。

有網民於facebook群組「香港兩餸飯關注組」中發文,指近日有兩餸飯店推出秋季當造的大閘蟹,每隻僅售45元,配上白飯亦只售54元。有網民事後分享試食報告,指大閘蟹非常新鮮,而且金黃色的蟹黃飽滿,價錢亦十分划算,值得入手。其他網民隨即笑言「會唔會有薑茶送埋?」,「而家嘅兩餸飯可以加餸加到咁豐富」、「唔知幾重一隻呢」、「真係太浮誇喇」。

本網經了解後,發現推出大閘蟹作菜式的兩餸飯店為「包點超人」,其中兩餸飯28元一盒,飲品加3元,一直深受街坊歡迎。記者今日(12日)下午到「包點超人」位於長沙灣青山道349號地下的第11間分店直擊,發現「包點超人」在下午時分已有多人在門外排隊買飯,門庭若市,另有不少街坊被大閘蟹「召喚」而到場打卡幫襯。經理陳先生表示,每隻大閘蟹重約4兩,
單隻僅售45元,兩隻大閘蟹售88元,4隻更售160元,如加配白飯一盒則加9元,換言之只需54元便可享用大閘蟹配飯。他指分店每日售出大約90隻大閘蟹,每次推出後很快便告售罄,「而家大閘蟹當造呀,我哋賣師奶餸嘅,而且我哋賣得又唔係貴,簡直係益街坊,啲街坊咪買返屋企食下囉,賣咗幾日都好好銷量,間間分店都有得賣呀」。

他又指每日都會有2030款小菜,鎮江骨及蜜椒薯仔雞更是熱銷菜式,如果入到貨時,鋪頭都會推出特別菜式,例如蒸扇貝、豉椒炒蜆、蒜蓉蒸龍蝦,「豉椒炒蜆就當一個餸,蒸扇貝就一隻當一個餸啦,但蟹呀、蒸半邊龍蝦就唔得啦,因為兩餸飯都係賣28蚊,如果賣蟹賣龍蝦就圍唔到皮啦」。不過,他坦言兩餸飯店當初因政府禁堂食而生意大增,惟現時社交距離已開始放寬,故生意都有輕微下跌。

對於兩餸飯店推出大閘蟹,多名街坊表示驚喜,市民曾先生表示自己喜歡食大閘蟹,而「包點超人」賣4隻大閘蟹只售160元,非常便宜,「噚日已經買過一次,食過翻尋味,佢而家又蒸埋畀我,而家40蚊隻真係好抵食,出面一隻都50蚊啦」。

大閘蟹點送到飯…一於要夠四隻免飯!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

45中蚊隻平呀

侯爵府

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

抵呀。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

4隻大閘蟹+豉油送飯

大宅

好抵,但一日得90隻應該好快賣晒

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

一人食都幾方便,開爐蒸都慳番

男爵府

平過茶記, 抵食.

侯爵府

回覆樓主:

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

唔怪得尋經過,咁多人排啦

水晶宮

櫺囹桼 發表於 22-10-14 07:37
受疫情影響,政府今年初一度禁晚市堂食,令「窮人恩物」兩餸飯生意大增,成為香港飲食新潮流。繼早前有 ...

大閘蟹

太平唔敢食

別墅

排長龍,好似好掂咁喎

伯爵府

Xmas吸收勳章

櫺囹桼 發表於 22-10-14 07:37
受疫情影響,政府今年初一度禁晚市堂食,令「窮人恩物」兩餸飯生意大增,成為香港飲食新潮流。繼早前有 ...

紅磡都有呀,有日經過見到有大閘蟹,真係冇諗過

別墅

love2talk 發表於 22-10-14 09:11
大閘蟹

太平唔敢食

對啊

大宅

平過自己煮

男爵府

珍珠宮

BK Milk勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

老闆好益街坊

首頁

尾頁

跳至