自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

應援?!

子爵府

回覆樓主:

查實喺香港,呢啲“應援”係咪鏡仔開始有或興起?以前多唔多呢類燈箱/巴士廣告 (鋪天蓋地式),fans請成個劇組食野

伯爵府

2023年兔年勳章

sinchui 發表於 22-10-18 11:50
查實喺香港,呢啲“應援”係咪鏡仔開始有或興起?以前多唔多呢類燈箱/巴士廣告 (鋪天蓋地式),fans請成個劇 ...

我都好想知!
講真我都其中一個mirror成員嘅粉,但都好唔認同呢種風氣,宣傳唔係應該公司做咩,點解要fans夾錢做!

男爵府

pugpugyan 發表於 22-10-18 09:46
粉絲夾錢賣廣告,換個角度睇,大家又可以去開心打卡影下相,點解連影下相開心下都要唔抵得人哋做,錢又唔 ...

[size=18.005px]你已經助長歪風了.

吾係吾抵得, 有能力成年人無問題,佢地有錢就可以做佢鐘意的事.

但對一班學生或者未出來做事青少年,花費時間和精力,甚而大筆的金錢,「供養」偶像明星,甚至為了偶像在網路上相互叫罵,而這類追星歪風真係要整頓。

難保已經有粉絲不惜貸款支援偶像,令人瞠目結舌,就係因為吾想自己偶像輸比人.

重有好多方法去支持偶像,他們會購買明星代言過的所有商品,聽演唱會, 免費活動都可以見到偶像.

成個現象最得益係V台, 佢地吾係窮到比吾起, 而係跟本佢地無須要花一亳已經有人找數, 佢梗係吾駛出錢最開心啦.

大宅

1205 發表於 22-10-18 12:11
你已經助長歪風了.

如果學生未賺錢就不停消費當然不應該,你講的不只是偶像應援,還有買名牌去高級餐廳食嘢也不應該。而過度消費因而借貸更加不應該,但不要講到迷偶像才會這樣,其實任何事情都會,有些人經常去高級酒店staycation去玩樂,但可能都係靠借貸

BTW, 今年我也有參加姜濤生日集資,其實我只係夾咗$300,基本上參加的集資額平均一般都係幾百,點可能存在過度借貸?而且個個都係高消費能力,你見姜粉絲們大多是30歲以上的

公爵府

pugpugyan 發表於 22-10-18 12:29
如果學生未賺錢就不停消費當然不應該,你講的不只是偶像應援,還有買名牌去高級餐廳食嘢也不應該。而過度 ...

我去睇呀媽有左第二個
都多後生女和情侶睇
見班女仔仲拿住呀媽隻碟

其實集資應援都係心意
20元又得100元又得架

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

apple~y 發表於 22-10-16 17:22
mo爸連一千萬都唔要啦
人地只想要完滿交待和真相

有講過唔要-千萬?

公爵府

caryfox 發表於 22-10-18 12:57
有講過唔要-千萬?

mo爸話首先要攪清楚責任問題
賠償就容後再談
暫時唔會接受呢一千萬

大宅

回覆樓主:

我覺得已經唔係錢嘅問題。受害者都未好返,你掛海報話支持偶像,支持啲乜嘢呢?係咪想同全世界講我哋只重視我哋嘅繼續偶像繼續紅繼續賺錢,其他人係生係死我哋唔想理?

子爵府

回覆樓主:

原來要夾錢架,咁年尾獎項係唔係買返嚟架

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

1205 發表於 22-10-18 12:11
你已經助長歪風了.

記得當年原宿成條街都係偶象自己開嘅舖,賣啲相、海報、扇、襟章之類。
粉絲錢直接買,就算中間係經理人公司賺都叫直直接接,唔係呢啲歪理應援

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

airhei 發表於 22-10-18 13:29
原來要夾錢架,咁年尾獎項係唔係買返嚟架

你話呢?

翡翠宮

rainpun 發表於 22-10-18 00:20
依家追星追到要自己出錢真攪笑,同貼錢出嫁買大床無異

你睇吓樓上高幾樓嗰隻,肉酸講句係自己同自己J,盲粉到無理知可言!

琥珀宮

畀面勳章

pugpugyan 發表於 22-10-18 09:46
粉絲夾錢賣廣告,換個角度睇,大家又可以去開心打卡影下相,點解連影下相開心下都要唔抵得人哋做,錢又唔 ...

我一開始都講,如果自願既應援係無問題既,但綑綁式要12人粉絲都要夾錢就唔公平囉,而且賣廣告係應該公司做,因為最賺錢既一方係佢地,唔應該要粉絲做,咁既風氣咪搞到間公司少少成本都唔想出,演唱會咪出事囉

BTW,大家應該唔係唔抵得既, 我只係唔明點解咁多代言咁多廣告,仲要粉絲駛錢去賣廣告啫,做偶像既都應該叫粉絲唔好浪費錢,有錢就做埋善事仲好,而且想好心情,應該去過好自己生活,做好自己工作,顧好自己學習,同家人好好過,要理智追星,呢d 係內娛某藝人同粉絲講既,個人好欣賞咁既藝人,偶像應該係咁先啱

琥珀宮

畀面勳章

cbeyond 發表於 22-10-17 18:17
係韓國絕大部份紅的團隊/歌手
應援係最大數目係做善事
例如, 偶像有劇集出/有歌出, 見過係捐出十幾噸米及 ...

內娛都係,偶像30歲生日就在三十個城市馬拉松做善事,成件事好浪漫又低調又幫到人,當然偶像本身都經常捐錢又身體力行啦,偶像係應該帶呢類正能量俾粉絲

珊瑚宮

littlesister 發表於 22-10-18 16:24

我一開始都講,如果自願既應援係無問題既,但綑綁式 ...

JM唔好晒時間
新戶所寫個堆說話, 我說記得之前出過喎, 不過大名就唔同左

複式洋房

emzzzz 發表於 22-10-16 13:18
鏡粉內訌!合資50萬為團歌應援 AK Fans Club拒夾錢

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20221016 ...
fans真有錢去做無謂野

男爵府

回覆樓主:

最緊要班粉絲心甘情願 籌旗呢家嘢,每人少少啫,話唔定遲啲籌旗再開間電視台,再捧佢哋呢
曲要講明

大宅

Anpanmama 發表於 22-10-18 16:08
你睇吓樓上高幾樓嗰隻,肉酸講句係自己同自己J,盲粉到無理知可言!
...

肓唔盲粉唔關你事啦,你咪又係盲反

翡翠宮

pugpugyan 發表於 22-10-18 17:12
肓唔盲粉唔關你事啦,你咪又係盲反

唔好拖我落水,只會更加突顯你的無知

首頁

尾頁

跳至