自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... _001.html?refer=hn2

香港人才流失嚴重,有說「青年興則香港興」,而今屆政府上任時表示會着重青年發展,又成立民政及青年事務局,但如今青年發展藍圖遲遲未出,亦未見政府對青年多元發展的支援政策。年僅12歲的小提琴手周汝樺分享自身在香港踏上專業演奏家道路的經歷,形容小提琴「係我個life」,惟其母指政府缺乏資源支持香港青年小提琴手,未來只能見步行步。議員陳穎欣亦嘆息稱希望「唔使行到嗰步,要將獨女送到國外培養」,亦盼政府在吸引其他人才之外,也要留住香港青年人才。

今年8月,汝樺在德國國際小提琴比賽「Kloster Schöntal International Violin Competition」中獲得所屬年齡組別的亞軍,是唯一一個香港、甚至是亞洲範圍內的人獲得此等殊榮。她從6歲開始接觸小提琴,其母指家庭全力支持女兒的小提琴路,甚至為了讓女兒參加國際比賽和有更多練習小提琴的時間,而從傳統學校轉至國際學校,周媽媽指傳統學校不能接受請3個星期假去比賽,汝樺需要周旋在學業和演奏之間。

在德國小提琴比賽,他們花費了5至6位數的旅費,為使表演呈現的效果更好,周媽媽不但請汝樺的老師伴奏,更從韓國租借一部有約300年歷史的小提琴,而以上種種的花費均由家庭負擔,即使屢獲殊榮,政府卻無任何資助,作為關注青年發展的民青局甚至對香港青年在國際比賽獲獎毫不知情。汝樺目前僅獲得香港演藝學院的獎學金贊助,但演藝學院本身亦要與政府周旋資金問題。周媽媽嘆道,其實演藝學院的師資優良,但缺乏資源。政府不單止直接資助做得不到位,周媽媽也認為香港缺乏大型公開演奏場地,甚至香港管弦樂團也偏向邀請外國演奏家而非本地人表演。

被問到在國外比賽經歷,汝樺把自己與歐洲小提琴手的經歷作對比。她表示,外國的小朋友有更多的演奏機會,所以他們能夠擁有頂級的樂感,但自己則沒有很多演奏經歷,她也希望有更多機會出去表演,為港爭光。周媽媽也稱,認識一個有天分的青年,但其家長認為看不見出路,也不希望花費大量資源培養後,小朋友只能當教小提琴的老師。她又指其實汝樺是相對幸運的小孩,而坊間的音樂興趣班和師資都參差不齊,更難踏上專業道路,她又指香港在培訓資歷認證、行業發展和銜接教育等方面都不足。

周媽媽認為青年需在12到13歲前打好演奏根基、決定發展道路,但香港目前的條件難以做到。被問到若要走專業道路,是否需要前往國外深造時,周媽媽回應因汝華是家中獨女,她也不捨得,但未來會去準備更大的國際比賽。

陳穎欣指香港音樂界和青年演奏家的發展,香港缺乏清晰藍圖和產業去推廣音樂,笑稱香港應有「全民音樂節」,就像體育推廣要普及化、盛事化及產業化等。她又指之前嘗試為香港中國國術龍獅總會尋找地方興建訓練場地時,因涉及跨局決策和土地用途問題而一直未成事,像這種團體和周媽媽個人根本沒有時間和財力去與政府交涉。她希望政府除了吸引其他人才之外,也要留住香港青年人才。汝樺最後也對其他希望走專業演奏道路的青年人寄語,「你行到呢步就繼續行」。

大宅

讀得國際學校 姐係父母都有錢啦
憑咩要政府資助?
你要做演奏家
你有夢想
係你閣下既事

la_source    發表於 22-10-19 10:54
cissie    發表於 22-10-19 06:52
Prosperous    發表於 22-10-18 19:36
pistachio    發表於 22-10-18 14:33

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

特登租個有百年歷史的小提琴去比賽都要R 資助???
旅費係包什麼??

男爵府

回覆樓主:

留係香港有前途變冇前途。

男爵府

咁叻女, 屋企又有錢, 點解唔奧地利讀音樂? 嗰度大把機會啦!

侯爵府

回覆樓主:

自己嘅興趣夢想,想政府點資助你呢?每年俾返100萬你?好多醫學科研都唔見得有好多贊助,人哋都係苦苦掙扎,一路捱,成名就有資金囉
想讀音樂又要留香港咁得意嘅思想?而且音樂不嬲都係有錢人玩意

子爵府

個呀媽其實幾不知所謂,係人都知要栽培藝術家小朋友係要錢,點解又要政府資助?

大把有才華小朋友因家庭經濟唔可以繼續發展才華,去外國深造又話唔捨得、自己請埋老師伴奏、租貴琴又關人事。

又話香港留唔到人才,又唔肯去外國深造。講真小巨肺Celine都叻有才華,咪家庭自己用盡辦法比個女去全美一叮、讀國際學校嗰啲。

子爵府

apelok 發表於 22-10-18 13:09
特登租個有百年歷史的小提琴去比賽都要R 資助???
旅費係包什麼??

咪係!佢應該以為自己個女真係好叻…

連包裝都要政府埋單

男爵府

啲人 有錢冇錢 都要貪

自己想培養個女做藝術家,但又想貪政府支助

租個300年歷史小提琴去比賽,真係唔係一般家庭,個小提琴好可能係Stradivarius 或者 Guarneri

幾百年歷史小提琴,一般都係哩兩個牌子博物館,自己長期借比 世界頂級出名小提琴家用

子爵府

回覆樓主:

其實佢投放咁多資源去栽培佢女係佢本事,但呢啲似乎係佢自己嘅事,無理由要政府出錢俾佢等佢女有錢繼續踏上職業小琴家之路架?外地出名嘅音樂家,我諗都真係要成咗名先可能會有人支持佢地,但佢地未成名前唔係佢地要自己負責架咩?

伯爵府

阿玥兒 發表於 22-10-18 13:00
讀得國際學校 姐係父母都有錢啦
憑咩要政府資助?
你要做演奏家

好多都係國際
Chantel
Sabrina
Jackson Wang
有時間有資源

侯爵府

bubblegummy 發表於 22-10-18 13:21
其實佢投放咁多資源去栽培佢女係佢本事,但呢啲似乎係佢自己嘅事,無理由要政府出錢俾佢等佢女有錢繼續踏上 ...

係囉,都唔知關香港政府咩事

大宅

2024勳章

繼續努力,加油

侯爵府

bubblegummy 發表於 22-10-18 13:21
其實佢投放咁多資源去栽培佢女係佢本事,但呢啲似乎係佢自己嘅事,無理由要政府出錢俾佢等佢女有錢繼續踏上 ...

正常問同樣情況背景外國政府有乜支援呢,來來去去都係攞比賽獎金scholarship呢啲㗎啦,但都唔會冇上限囉

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

真係不知所謂
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

香港政府嘅支持咪係香港嘅大學你可以選修音樂囉,都係納稅人贊助㗎

jamesbond007    發表於 22-10-18 23:11

伯爵府

牛年勳章

有幾多人會買飛睇佢表演

子爵府

Shellyxlk 發表於 22-10-18 13:12
自己嘅興趣夢想,想政府點資助你呢?每年俾返100萬你?好多醫學科研都唔見得有好多贊助,人哋都係苦苦掙扎 ...

咪係,R數好鬼肉酸

子爵府

完全本末倒置,唔係自己女叻出國際有資助,而係要拎資助幫佢個女變叻

話香港唔知佢女喺國際拎奬,咪證明不足掛齒囉!咁外國覺得不值一提去通知香港,鬼知咩如果叻到外國要恭喜香港,咁就勁!又證明佢參加個比賽喺國際上無知明度。唔知佢嘈咩

子爵府

成單嘢:

自high

希望個呀媽睇到

首頁
12345...9

尾頁

跳至