自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

想問吓各位媽媽,你哋嘅小朋友默中文詞語會唔會係填充題,但係仲要不提供詞語,我意思即係要你哋自己要死記住嗰課書嘅十幾隻詞語,到默書嗰陣時填番落去個填充題到,我教個仔教到好沮喪,次次默中文我都好大壓力,其實我個仔都好努力去溫同記,其實默書係咪真係要死背爛背呢!我記得以前細個默書老師讀一個詞語我哋默一個詞語,但係唔知點解而家好似一定要你背,其實背默詞語嘅含義係乜嘢呢?我想同佢轉校唔想佢咁辛苦,但我對我住呢邊嘅學校又唔係好熟,又冇乜人可以問,我唔知可以點。但係我個仔默英文又完全冇問題,其實有時我諗係咪佢中文比較差,所以先有呢啲情況呢!

侯爵府

牛年勳章

小朋友平時多唔多睇書?我小朋友平時睇好多書,因學校功課好少,好多時間自己睇書,佢默書遇到嘅詞語好多時睇書睇過,所以即使未識寫,但對好多詞語都有印象,到要溫默書其實寫兩次就記得,無話死記硬背,暫時都係無痛默書

男爵府

回覆樓主:

係次次默書都係咁要背默詞語?一次要背幾多個?

男爵府

皮質醇 發表於 22-10-21 01:53
想問吓各位媽媽,你哋嘅小朋友默中文詞語會唔會係填充題,但係仲要不提供詞語,我意思即係要你哋自己要死記 ...

我用圖像記憶法幫個女溫,唔係專業型,只係將個字加幾筆令佢記得。

男爵府

想問吓各位媽媽,你哋嘅小朋友默中文詞語會唔會係填充題,但係仲要不提供詞語,我意思即係要你哋自己要死記 ...

可以聯想一個故事,例如:天空、太陽、花朵
我會話:(天空)上面有(太陽),(花朵)有陽光先可以成長。
小朋友記故事易過要佢哋死記單詞。

大宅

ctsang 發表於 22-10-21 02:01
係次次默書都係咁要背默詞語?一次要背幾多個?

大約記要背十-、二個詞語,但做就只有4-5題,而且仲有一篇兩頁嘅課文要溫,但都只係出一小部份

大宅

sharebuy 發表於 22-10-21 02:08
可以聯想一個故事,例如:天空、太陽、花朵
我會話:(天空)上面有(太陽),(花朵)有陽光先可以成長。 ...

我都有用例子同佢去記一啲詞語或生字,佢當時係記得嘅,但當第二日再加一啲新詞語嘅時候,佢會將第一日溫嘅嘢唔記得晒

男爵府

皮質醇 發表於 22-10-21 02:13
我都有用例子同佢去記一啲詞語或生字,佢當時係記得嘅,但當第二日再加一啲新詞語嘅時候,佢會將第一日溫 ...

唔好咁大壓力,可能未開竅,我小朋友(哥哥)低小佢自己都未發力,果時盡力溫完就算,到默書唔記得、寫錯字都無辦法,最緊要我知道溫果時佢係識哂。

上2星期同我細女溫英文默書,溫果時佢識哂架,但拎左零雞蛋返黎,我同佢溫得好辛苦,阿女話老師撈亂哂黎默,所以唔識串。

珍珠宮

2024年龍年勳章

二年級要咁樣記法,的確係幾吃力

計唔計分?如果唔計分,盡溫就算
希望每天開心渡過 ;-)

大宅

sharebuy 發表於 22-10-21 02:26
唔好咁大壓力,可能未開竅,我小朋友(哥哥)低小佢自己都未發力,果時盡力溫完就算,到默書唔記得、寫錯 ...

我都有咁樣安慰自己,其實佢有盡過力都已經足夠,分數唔代表啲乜嘢,唔好俾咁大壓力佢同自己。不過我成個諗,如果轉校會唔會對佢嘅學習會好啲,或者呢間學校嘅教學模式唔啱佢。所以想知道其實出面嘅學校係咩都係要死背爛背。

男爵府

皮質醇 發表於 22-10-21 02:33
我都有咁樣安慰自己,其實佢有盡過力都已經足夠,分數唔代表啲乜嘢,唔好俾咁大壓力佢同自己。不過我成個 ...

普通津小?地區1線、2線?我諗間間學校差不多,可唔可以比多少少資料?

大宅

Jessy 發表於 22-10-21 02:32
二年級要咁樣記法,的確係幾吃力

計唔計分?如果唔計分,盡溫就算

雖然默書唔計分,不過對於小朋友好努力咁溫書,出嚟嘅成績唔理想,佢都會有唔開心嘅時候。

大宅

sharebuy 發表於 22-10-21 02:35
普通津小?地區1線、2線?我諗間間學校差不多,可唔可以比多少少資料?
...

津小34校網

珍珠宮

2024年龍年勳章

皮質醇 發表於 22-10-21 02:35
雖然默書唔計分,不過對於小朋友好努力咁溫書,出嚟嘅成績唔理想,佢都會有唔開心嘅時候。
...

如果默書唔計分,唔值得為此轉校,諗下點開解小朋友睇開啲,其實慢慢習慣咗呢個模式又可能會駕輕就熟,唔一定永遠都係低分

間間學校都可能有啲奇怪嘅默書/評估/小測/考試要求之類,你轉得幾多間啫

除非你話仲有其他問題

大宅

Jessy 發表於 22-10-21 02:39
如果默書唔計分,唔值得為此轉校,諗下點開解小朋友睇開啲,其實慢慢習慣咗呢個模式又可能會駕輕就熟,唔 ...

我都係咁諗,可能要俾啲時間佢適應,而家先至二年級,我仲有時間可以慢慢追。

珍珠宮

2024年龍年勳章

其實去到考試時,如果有不供詞填充的話,大家都係背晒啲詞語入去考,學校可能想學生早點適應,同埋幫學生溫定考試範圍

平時默書背定,就唔駛考試時一次要背幾課詞語,我聽過有高年級學生考一次試要背過百個詞語

大宅

Jessy 發表於 22-10-21 02:44
其實去到考試時,如果有不供詞填充的話,大家都係背晒啲詞語入去考,學校可能想學生早點適應,同埋幫學生溫 ...

可能學校真係提早訓練佢哋,等佢哋唔使考試嘅時候,先一次過去記返晒所嘅詞語同生字。其實聽完你比嘅意見,感覺真係好啲!我應該用正面嘅方向諗。Thx!(emoji)(emoji)

珍珠宮

2024年龍年勳章

皮質醇 發表於 22-10-21 02:54

可能學校真係提早訓練佢哋,等佢哋唔使考試嘅時候,先一次 ...

加油,媽媽!

夜了,早啲瞓啦!

大宅

Jessy 發表於 22-10-21 02:56
加油,媽媽!

夜了,早啲瞓啦!

多謝你!

子爵府

唔駛沮喪,可能只係方法問題,佢肯温就得

佢可能未掌握每個詞語意思,你或者試吓平時或下次默書前早多4~5日,講多每個詞語不同造句例子,可上網找到好多例句

到平時同佢默書時,可分兩天默哂課文及詞語先
容易錯字果d,用其他色筆要佢寫多幾次,一邊寫一邊讀出聲,你亦可簡單咁用聲像法或圖像法幫佢易記入腦,但之後要再默翻錯過嘅字。

另外,重點係默詞語填充,默時,你自己可以隨口造句問(若煩網上好多),佢就要如填充咁寫出正確詞語。

希望幫到你!

首頁
12345...7

尾頁

跳至