興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

家中幾次換電腦都買Lenovo,都好襟好順,但唔知關唔關而家阿仔打機事啦,呢次呢部用咗3年,壞咗喇 (幾個月前一打某隻game就好嘈,機身又熱,後來就用用吓機自動關機,到而家直情load唔到);部機都$12000,話for打機用的;
請教,一般上網文書 / 打機用的電腦分別大唔大? 選購時有咩要注意? 打機用的電腦係咪砌機會比廠機好?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

伯爵府

畀面勳章

Giant 發表於 22-11-3 08:37
家中幾次換電腦都買Lenovo,都好襟好順,但唔知關唔關而家阿仔打機事啦,呢次呢部用咗3年,壞咗喇 (幾個月 ...

唔熟唔識電腦硬件嘅話你都係買廠機啦. 如果你而家部機機身好熱, 又用用下自己熄機, 可能要檢查下究竟會唔會啲散熱出咗問題, 會唔會有啲風扇唔識轉或者係好多塵漬住咗.

講返某一啲嘅電腦零件製造商, 佢會有一啲特別for gaming嘅系列, 通常係電容會特別靚啲, 燈光效果又會好啲, 有啲就成塊預咗畀你用水冷, 加埋一個全玻璃嘅電腦機殼就會好靚. 當然仲有好多特別嘅機能畀你, 好多user未必用得著.

不過講就咁講啦, notebook我就支持買Lenovo, 如果你諗住用嚟打機嘅電腦, 都係買外星人好啲.

峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

複式洋房

我都係用Lenovo, 我覺得呢個牌子OK

子爵府

回覆 Giant 的帖子

係米Note book之類既機, 仔仔打機超過3個鍾嗎, 機太熱 ,嘈係因為散熱風扇都頂吾順
部機開始有零件受熱過度壞死, 未過保用期就拎去修吧.
我都有打機, 係部腦裝多兩把風扇免得它燒機,尤其夏天要提下仔仔一見部機發熱要及早熄機, 仔仔可能吾肯熄機甘唯有對住冷氣風口來打機或開多把風扇吹住部腦. 如果吾係你再買多十部機都一樣係甘燒機 !! 祝君好運。

首頁

尾頁

跳至