自由講場

跳至

首頁
12345...25

尾頁

珍珠宮

pomanlife 發表於 22-11-8 19:42
其實有幾多父母真係幫仔女儲呢?到結婚時係咪真係會拎出嚟係另一回事
...

傻仔先會信haha

伯爵府

Huuu 發表於 22-11-8 18:50
https://beauty.ulifestyle.com.hk/girlstalk/love/24531/27%E6%AD%B2%E6%B8%AF%E7%94%B7%E6%9C%88%E5%85%A ...

賣仔,賣女?

男爵府

Huuu 發表於 22-11-8 18:56
不論男仔或女仔,
有家累真喺唔喺適合時候搵人拍拖
努力建立事業先好過~

佢咁都叫有家累?有$15000自己駛喎,好幸福啦
個女仔同佢家人都大勢利啦,結左婚都會成日為錢嗌咬,叫佢有本事搵有青年才俊啦,都27歲囉

大宅

無屋結婚都可以租既
呢位auntie都要諗下自已個女27歲仲搵唔搵到筍盤

珍珠宮

玩具勳章

72leelily 發表於 22-11-8 19:11
個仔自己還學貸
養佢18年唔知有無
可能16歲已做麥記pt

同意屋企無謂攞太盡,除非有困難。
對方講到甘絕都少聽見,就甘聽男仔算係甘,家用可以再傾既姐

子爵府

好媽媽勳章

bmuimami 發表於 22-11-8 19:36
我一個女,心裡面都幾認同文章中嘅女仔阿媽心態

男仔阿媽一定好欣慰,個仔有上進心,又孝順
原文無講過將來結婚、住屋安排…… 講遠少少,如果婚後仲係咁,我都理解文章中女仔阿媽心態。
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果冇拖拍就唔覺有問題,拍拖洗錢多左又想儲錢結婚就當然覺得家用比得太多啦

男爵府

男仔孝順,扑心扑命為父母,父母又無錢,男仔又吾係揾得多,做男仔另一半既生活。。。。多數都吾係幸福人妻囉。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

公司的同事住公屋,佢供獨生女去外國讀大學,回港6年,佢個女每月全份糧上繳畀媽媽,佢老公係退咗休,退休前好爛賭,畀財仔打電話/fax 嚟公司追佢老公債,佢一直話點解佢個女咁靚咁本事無男仔追,其實大家都叫佢個女係凶盤

公爵府

回覆樓主:

男方父母梗係想第時新抱入住公屋,新抱兒子將全份糧奉獻畀佢哋啦

mimi199188    發表於 22-11-8 22:34

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

sillycat008 發表於 22-11-8 20:05
無屋結婚都可以租既
呢位auntie都要諗下自已個女27歲仲搵唔搵到筍盤

結婚租屋都可以理解,但如果男方父母都冇樓既話,男仔嗰份糧冇可能應付到兩頭主家既開支,更唔好諗生bb

侯爵府

lky3107 發表於 22-11-8 19:25
未成家又同父母住
燈油火蠟
又要孝敬父母俾飲茶錢

我會瞭解下係孝敬父母定屋企要靠佢半份糧養家,如果是後者,我會叫阿女諗清楚

littlefunpig    發表於 22-11-9 09:26

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

bmuimami 發表於 22-11-8 19:44
咪就係!

事實個仔結婚時父母乜表示都冇既亦有,就算以前比一半糧比父母都係應該的,到結婚還係要自己諗掂佢,買樓還係要自己諗掂佢;人地既父母仲大可以講買唔到咪租囉,同佢無關係一樣。(重點係人哋有錢有樓亦唔一定要出手,之前比左既家用亦唔好諗住將來會有「回饋」)

彩鑽殿

72leelily 發表於 22-11-8 19:45
傻仔先會信haha

以前信大左就唔信喇

侯爵府

cyyiu 發表於 22-11-8 19:41
如果我女男友係咁,我可能都會勸個女咪嫁比佢
有家累真係好麻煩,搵$3萬比一半家用,我覺得襯家 ...

我都係

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Ritzmary 發表於 22-11-8 20:30
公司的同事住公屋,佢供獨生女去外國讀大學,回港6年,佢個女每月全份糧上繳畀媽媽,佢老公係退咗休,退休 ...
娶着依啲,分分鐘男方份糧要上繳晒俾老婆或女家
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

esmehouse 發表於 22-11-8 20:49
娶着依啲,分分鐘男方份糧要上繳晒俾老婆或女家

肯定啦,個個月拎曬個女全份糧之後, 好似中學生咁每日派零用錢。哩個凶盤真係搵鬼要。佢個女面無血色,人人都話佢兩公婆吸乾個女d 血

男爵府

裙腳仔唔好嫁
女仔有本事唔好睇男家面色 99十個有八個算住新抱會用個仔幾多錢除非男方家大業大 仔錢梗要攞畫好過益佢老婆
愛情麵包要平衡否則害咗孫嗰代

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

吓,呀仔未結婚拎控半家用有乜奇
有話佢媽使晒咩
幫佢儲起日後買樓結婚用唔得既
一陣俾人呃晒渣都無
咁得意既
做人女友就侯住人份家用

龍鳳媽

大宅

佢成個收入支出其實好合理喎
咁後生搵近$3好唔錯啦
佢得萬零蚊自己洗仲有幾千儲
比好多後生仔要好好多了
個女朋友條件如何先?佢又值得更好嗎?
我覺得個男仔分手都無蝕,佢值得更好!
應該之後可以搵更多,生活可比之前更好。
有時睇野唔好睇現在,我比較注重個男仔有冇事業心,係咪花弗搞le搞路果d,同埋佢願俾一半做家用証明佢係一個願意為身邊人付出。其實現今後生仔黎講好難得。
咁都要睇佢家境如何,點解要俾一半糧咁多。

首頁
12345...25

尾頁

跳至