自由講場

跳至

首頁
12345...21

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

3月確診睇政府指定診所,可能問問題太多,主要係想要免針紙(合法)最後醫生態度係燥底。

我覺得東區醫院ok,試過寫讚揚信,其實都視乎部門工作量,唔忙既專科態度好好,反而有次家人心急,醫護叫佢唔好急啦

伯爵府

wan_sosin 發表於 22-11-12 10:37

醫院病菌多,要保持空氣流通,若溫度太高細菌生得更快, ...

我明,其實我想出去揾攞被,但我媽又震緊,我先攬住佢捱多陣。。。
我覺得個醫生望都唔望我媽一眼 呢D先令人更覺冰冷。

大宅

我都覺得一半半,老人科個啲可能怨氣重啲,平時受氣太多

珍珠宮

醫院陰氣重,可能會比較凍

珍珠宮

2024年龍年勳章

上個月剛剛住過東區醫院,兩個不同病房,大部份醫護都幾好人,最差係個心臟科醫生,好串咀, 之後轉到私家醫院,當然佢哋醫護比例較多,一定會好些。
仲有,有個院友由屯門醫院轉過去東區,佢話屯門醫院好嚇人。

男爵府

我自己有成日睇醫生

上次睇醫生,佢語氣都係冷冰冰(同中醫好大對比,中醫閒閒地可以同你睇10分鐘以上症,西醫真係比較難,病人多好多)
但其實佢睇得好詳細下,好多都會問多2句,eg. 點解依到瘀左,點解你好似有d震

我覺得佢地好多都細心,唔求其(專科,普通科就一時時… 咁時實都係傷風感冒)

護士方面,可能唔係入院,好多都好好service, 好禮貌… 仲見過佢地同病人吹水,話好耐無見,最近身體點,etc

我覺得香港政府醫療真係好好

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

深同感受,之前都有講過,好多醫生, 當病人只係一件object, 好冷漠,一副你病你事,樣樣都只是流水作業,有報就讀報告,斷症能力不足,不停做各樣哪樣檢查,也未必斷到症

廿年前,急病入院,預備做各樣檢查, 上到病房,剛好遇到醫生巡房,問咗幾個問題,然後話唔洗入院,也不用做檢查,只係咁咁咁,咁有料懂斷症嘅醫生,此後再未遇過

近幾年,家中長老開始多病痛,經常陪診,又正疫情,更加感覺醫生護士好漠情,老人確診,護士竟然大大聲話中獎,然後漫長等待竟將一個有嚴重病患老人家入暫託中心

最近長老再入免,等做檢查, 護士呼喝另一病人,(再續)

大宅

回覆樓主:

講真, 唔使錢, 仲想點呀!如果
想要服務態度就去私家啦, 好似搭車如果有錢邊個想搭地鐵呀,搭的士啦,唔使同人逼,又有位坐 ,我已經習慣曬呢啲態度

侯爵府

TOMATOO 發表於 22-11-12 10:16
個人覺得係一半半

我都覺得一半半

阿媽近年都成日出入醫院, 好的醫生護士都有碰到過, 仲試過因為阿媽堅持要出院, 醫生簽咗紙, 兩個護士輪流打俾我勸我勸阿媽留院

伯爵府

alicego62 發表於 22-11-12 10:30
有試過,有次有個急症室醫生,帶着一班學生,喺我面前醫病。講多兩句問多兩句好似覺得你係白癡咁。態度奇差 ...

做得好!有時做到滑晒,不知道行醫初心!

大宅

hennyyoyo 發表於 22-11-12 10:26
有次曾經同我媽覆診,個醫生穿短衫有白抱,診症室內都幾凍,我見我媽開始打冷震,我問醫生可否調低空調, ...

而家去邊都要袋定件風褸

伯爵府

Nevaeh72 發表於 22-11-12 10:47
而家去邊都要袋定件風褸

我媽有,不過唔夠厚。(夏天)

珍珠宮

2024年龍年勳章

hennyyoyo 發表於 22-11-12 10:43
我明,其實我想出去揾攞被,但我媽又震緊,我先攬住佢捱多陣。。。
我覺得個醫生望都唔望我媽一眼 :nothin ...

下次一定帶要外套,醫院冷氣係凍。

水晶宮

回覆樓主:

只能說,佢哋對自己人的態度都係差,何況係外人。

有啲人話係因為佢哋忙所以煩躁,要體諒。但我想講我做過一個好清閒的病房,得閒到佢哋有時間圍埋講是非,但態度都唔見得好好。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

babykidss 發表於 22-11-12 10:46
講真, 唔使錢, 仲想點呀!如果
想要服務態度就去私家啦, 好似搭車如果有錢邊個想搭地鐵呀,搭的士啦,唔使同 ...

某些人對政府醫療及醫護要求好高

珍珠宮

hennyyoyo 發表於 22-11-12 10:43
我覺得個醫生望都唔望我媽一眼 :nothin ...

唔好預期政府醫生會關心,佢哋最終責任係醫好病人個病。
我係醫院常客,ICU先後共住過半年,普通房住到唔記得幾耐,而家都每個星期要去醫院。習慣了就唔求啲咩關心,最緊要把我醫好。
我都試過無情情入咗ICU,我問醫生點解我會咁樣,原因是甚麼?醫生話唔好理咩原因,研究原因無用,而家最緊要處理咗你個問題先緊要,咁我唔敢出聲,但見住兩個醫生好緊張咁討論緊醫我嘅方案,都多謝佢哋為我而努力,咁而家我返咗屋企無大問題已感謝!

伯爵府

一隻鴨鴨 發表於 22-11-12 10:48
下次一定帶要外套,醫院冷氣係凍。

我媽經此一次,帶定厚身外套。我都怕佢忘記,我也帶定多條圍巾比佢。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mercurycc 發表於 22-11-12 10:26
岩岩屋企人都入院,
都感覺到而家同以前完全唔同,
特別老人科,有愛心醫護真係唔多。

係!我爸爸之前跌親白車入院,姑娘好好,疫情不可探病,出院我去接爸爸,姑娘超好解釋爸爸況及之後覆診!

珍珠宮

回覆樓主:

我又覺得ok喎
我遇到嘅有七分係好人, 3分係衰人
以前都多出入醫院
依家有時都要陪屋企人覆診

珊瑚宮

回覆樓主:

係有態度唔好的
不過我自己遇到的,多數係有禮貌, 肯聽病人講

首頁
12345...21