自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

GreenMaDad 發表於 22-11-18 18:49
回覆 fallwinter 的帖子

以我完全不專業既眼光,我覺得黃智雯跳舞係一個失敗既例子,佢好似係舞蹈系,我都 ...

一直都覺得佢跳舞唔好睇, 跳起上嚟唔型又唔勁, 唔知係咪關外型事呢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

soyan0409 發表於 22-11-18 11:54
其實我地學芭蕾舞嘅目標係希望體態優美同生活中有些動態的活動,唔期望比賽表演有獎攞…其實值唔值得堅持落 ...

唔做拉筋就唔使諗喇 , 拉根係基本功其中之一 , 開頭拉筋緊係痛啦 , 拉鬆咗就唔會痛 , 有句說話係 [萬事起頭難]

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

soyan0409 發表於 22-11-18 12:44
講得好岩,佢就係期望自己可以做到表演者,有人地咁靚,但又唔肯付出
...

唔付出邊有收獲

珍珠宮

麟媽媽 發表於 22-11-18 13:46
冇錯,要發掘佢真正嘅興趣。我個仔係音樂白癡啊,但當年什麼一體一藝,佢喺度吹長笛,鄰居以為我屋企啲水 ...

唔好意思笑咗 , 水喉通有問題 , 咁似我朋友嗰囡囡

男爵府

佢唔開心就轉 除非呢間係神級 學呢類活動唔好指望識到好朋友全部只係過客

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

AACheungCheung 發表於 22-11-18 21:07
唔好意思笑咗 , 水喉通有問題 , 咁似我朋友嗰囡囡

初初我買支平嘢俾佢,佢就賴支笛質地唔好,之後買支Yamaha都唔見佢吹得有幾好,玩咗兩年應付學校,冇再掂過!不過老師話佢其實都不太差,原來有人真係吹唔響支笛㗎

珍珠宮

麟媽媽 發表於 22-11-18 21:24
初初我買支平嘢俾佢,佢就賴支笛質地唔好,之後買支Yamaha都唔見佢吹得有幾好,玩咗兩年應付學校,冇再掂 ...

係呀 , 我去佢屋企時佢囡囡有吹俾我哋聽 , 話俾姨姨開心吓 , 因為小朋友係由細睇到大 , 同埋佢性格好開朗嘅

大宅

SandyKL 發表於 22-11-18 12:30
你阿女捱唔到苦,跳舞唔啱佢,芭蕾舞係最辛苦嘅舞,佢仲要計較與同學夾唔夾,睇得出佢冇天份又唔想付出,及 ...

借位問,我女K1 啱啱報咗芭蕾舞班,請問係咪喺屋企都要練習拉筋?我可以點幫佢?

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我覺得開心最重要

琥珀宮

亞Tong 發表於 22-11-18 22:04
借位問,我女K1 啱啱報咗芭蕾舞班,請問係咪喺屋企都要練習拉筋?我可以點幫佢?
...

K1咁細,只係等如去上唱遊班,而且筋都好鬆軟,唔需要在家拉筋咁誇張。

其實上任何舞堂或運動前,係必定要做熱身動作包括拉筋,目的係保護自己。

你幫到阿女嘅,只有管送管接上芭蕾舞堂㗎咋。

大宅

SandyKL 發表於 22-11-18 22:40
K1咁細,只係等如去上唱遊班,而且筋都好鬆軟,唔需要在家拉筋咁誇張。

其實上任何舞堂或運動前,係必定 ...

謝謝你嘅回覆
至緊要佢鍾意跳 跳得開心,我便接送得開心

男爵府

亞Tong 發表於 22-11-18 22:04
...

老師話咁細個唔建議自己練習,驚受傷都唔知,不過4,5歲大部分都可輕鬆一字馬,我女筋骨唔軟都唔痛坐到,只係見有d小朋友做得特別好,放學見佢玩下隨便抬腿都就快掂到耳仔,好羨慕

大宅

回覆樓主:

樓主,我女由K1開始學跳舞,K3巳經拉到一字馬,當然無現時咁軟可以加磚,坦白講佢無日日拉筋,跳舞都係7分天份3分努力,如果天份唔夠,就要十分努力先可以

大宅

ChaBean 發表於 22-11-19 00:00
老師話咁細個唔建議自己練習,驚受傷都唔知,不過4,5歲大部分都可輕鬆一字馬,我女筋骨唔軟都唔痛坐到, ...

明白,謝謝你

珍珠宮

3Qlove 發表於 22-11-18 13:43
未聽過 芭蕾舞 唔使拉筋

咁多年佢都未明 未慣?每堂流程黎嫁喎
係有D老師唔太理..... 我女從小到大係屋企附近學芭蕾舞, 起初個老師好認真拉筋, 後來佢移左民, 換左個老師比較HEA, 我覺得唔掂, 搵個第二個地方學, 今次呢個老師好掂, 個零2個月(每周一堂咋)幫阿女拉返晒D筋! 不過後來因為時間夾唔到一星期三堂, 放棄左芭蕾轉攻拉丁(拉丁都學左好多年), 感覺阿女鐘意拉丁多D
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

GreenMaDad 發表於 22-11-18 18:49
回覆 fallwinter 的帖子

以我完全不專業既眼光,我覺得黃智雯跳舞係一個失敗既例子,佢好似係舞蹈系,我都 ...

終於有人同我感覺一樣!

GreenMaDad    發表於 22-11-19 14:31

首頁

尾頁

跳至