自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

shobi 發表於 22-11-21 12:12
發現有單信用卡被盗用消費,但當天係外國旅行中,是否最好證明,可以同銀行協商嗎?

...

請問是邊間銀行的信用卡

侯爵府

lyl 發表於 23-1-29 02:29
我老公同家姐係 iherb 網購完都被盜用,在歐洲被人碌 uber,機票,仲要係不同銀行...

唔係嘛!我早排先係IHerb買過嘢,咁使唔使取消定張卡,一陣比人盗用就麻鬼煩,而家要問銀行攞返錢,難過登天!

子爵府

虎到金來勳章

shobi 發表於 23-1-29 02:17
東張西望丨信用卡鎖喺屋企|都畀人冒簽36次損失近5萬|匪夷所思撲朔迷離
https://www.youtube.com/watch?v= ...

樓主個case最後點解決。
之前試過被盜用信用卡,銀行發現不尋常交易,不斷有外幣交易,銀行打電話同sms通知,即cut卡,唔駛負責。

上網買野,依家會用d credit limit 低, 一用完即鎖卡

男爵府

我信用卡沒網購 平時只用apple pay, 咁我因為trade in 電話 就用實體卡在 衞X trade , 沒有在我面前刷卡 話因為機壞。跟住我沒用過卡消費⋯⋯

到第二晚10点 俾人偷卡網購Apple i14pro⋯⋯

我打左去cut card, 第二天早上打去Apple 話比人偷卡截order,再去報警

我想我應該應該不會愛你 
為了要努力 努力的不愛你
所以我讓自己那麼喜歡你
這樣你就不忍心和我分離 
我想我討厭 討厭驕傲的你 
也討厭美好 美好的那個你 
於是我要自己假裝討厭你 
那麼你就捨不得離我而去

侯爵府

princessgw 發表於 23-1-29 09:50
之前試過被盜用信用卡,銀行發現不尋常交易,不斷有外幣交易,銀行打電話同sms通知, ...

未解決到,攞埋啲信用卡條款嚟大我囉,似唔想負責任!唯有等警方調查!
而家我全部經支付寶比扣信用卡,每次比完錢再check! 唔會比實體卡人碌,如果咁都被盗用真係好可疑!

侯爵府

有冇人知行山銀行信用卡每月簽賬限額邊度set, 搵極都只有提高信用卡同重設密碼,打咗幾日電話信用卡熱線都話繁忙!
attach1/tmp/php7DjAw5

男爵府

shobi 發表於 23-1-29 09:40
唔係嘛!我早排先係IHerb買過嘢,咁使唔使取消定張卡,一陣比人盗用就麻鬼煩,而家要問銀行攞返錢,難過登 ...
我買Netflix比人爆過2次信用卡,每次交易都要取消紀錄
不過Netflix一定要拎第二張信用卡取代先可以取消前一張卡

購物網買完一定要取消信用卡紀錄

侯爵府

Become 發表於 23-1-29 10:11
不過Netflix一定要拎第二張信用卡取代先可以取消前一 ...

咁樣真係防不勝防!唔通真係要用Debit Card!

男爵府

shobi 發表於 23-1-29 10:13
咁樣真係防不勝防!唔通真係要用Debit Card!
Debit Card反而仲好出事起碼唔洗咁驚,入幾多洗幾多
一係你用有鎖卡/設定每日消費功能既銀行
恆生寄新信用卡嚟,我無開通,因為佢線上功能太廢,留返嚟借錢唔會用恆生消費

爆信用卡通常係你買野平台比黑客攻擊拎資料,Netflix反智在迫你綁架信用卡

男爵府

shobi 發表於 23-1-29 10:11
有冇人知行山銀行信用卡每月簽賬限額邊度set, 搵極都只有提高信用卡同重設密碼,打咗幾日電話信用卡熱線都 ...
X2,我搵左好耐都唔見有

侯爵府

Become 發表於 23-1-29 10:20
Debit Card反而仲好出事起碼唔洗咁驚,入幾多洗幾多
一係你用有鎖卡/設定每日消費功能既銀行
恆生寄新信用卡 ...

大部份人用信用卡都係貪積分,又唔係唔使還錢,再係咁不斷被盗用真係取消晒佢算,而家真係貪粒糖蝕間廠。

侯爵府

Become 發表於 23-1-29 10:21
X2,我搵左好耐都唔見有

我仲以為得我眼花,呢間銀行想點㗎,電話打極都繁忙,網上又無得降低信用額,真係坐以待斃!

侯爵府

2024年龍年勳章

試過一次,那單是細數目,立即通知銀行card centre 及 cut 咭

珍珠宮

shobi 發表於 22-11-21 20:53
不能透露太詳盡,只可以講月結單有顯示簽賬地區,但我好肯定佢哋只收實體卡!
...

要即時通知呀,之前我試過建行同 HSBC。建行個單係喺英國比人簽咗買體育用品,我朝早起身發現, 即時聯絡銀行。銀行職員話我早聯絡佢哋,會即時中止過數,所以銀行亦冇損失,咁樣做大家都易處理。

你個case唔同, 你可能要上身。

珍珠宮

shobi 發表於 23-1-29 10:26
我仲以為得我眼花,呢間銀行想點㗎,電話打極都繁忙,網上又無得降低信用額,真係坐以待斃!
...

邊間銀行

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

Become 發表於 23-1-29 10:11
不過Netflix一定要拎第二張信用卡取代先可以取消前一 ...

Netflix 我已改用gift card
7仔CK有售
用過auto-pay的card會立即cut

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

shobi 發表於 23-1-29 10:11
有冇人知行山銀行信用卡每月簽賬限額邊度set, 搵極都只有提高信用卡同重設密碼,打咗幾日電話信用卡熱線都 ...

網上有即時對話
長遠轉中銀
可set $0

珍珠宮

princessgw 發表於 23-1-29 09:50
之前試過被盜用信用卡,銀行發現不尋常交易,不斷有外幣交易,銀行打電話同sms通知, ...

我覺得建行同HSBC 好好。尤其建行,試過訂酒店,連訂幾間,即時收到建行card centre 職員電話,問係咪我本人。

男爵府

lyl 發表於 23-1-29 02:29
我老公同家姐係 iherb 網購完都被盜用,在歐洲被人碌 uber,機票,仲要係不同銀行...

用支付寶比較安全

男爵府

shobi 發表於 23-1-29 09:40
唔係嘛!我早排先係IHerb買過嘢,咁使唔使取消定張卡,一陣比人盗用就麻鬼煩,而家要問銀行攞返錢,難過登 ...

不要儲存信用咭資料在iherb帳戶,現在買野我都用支付寶比較安全

首頁
12345...7

尾頁

跳至