自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

台灣一名體重逾200磅的黃姓女子,早前因有債務問題與另一名女子出現糾紛,及後二人發生衝突。黃女疑因追債不成而感到相當氣憤,期間坐上對方背上,導致對方肋骨幾乎全部壓斷、胸部前後左右共26處受傷,最終嚴重內出血死亡。目前黃女已被當地警方拘留,案件正在調查中。

事發在今年9月14日晚上,黃女到游姓女債仔的住所商討債務問題。期間,黃女不滿游女長期拖欠債務而情緒失控,一開始先徒手拍打游女,隨後拿出衣架抽打對方,導致游女臉部、雙手、上半身有多處傷勢。

然而,黃女怒氣未消,將滿身是傷的游女拉倒地上後,讓對方趴地而臥。體重約200磅的她竟直接坐上體重不足110磅的游女背部,導致游女大小便失禁、肋骨幾乎全被斷裂、胸部前後左右共26處受傷,同時有血胸問題,最後內出血致死。

當時黃女見游女沒有反應,竟將游女拖到社區中庭,隨即離去,想營造她被襲擊的假象。後來當地警方發現有可疑後,鎖定黃女並拘捕對方。黃女事後承認,表示自己有毆打對方,但否認有殺人動機,她指自己當時只是「坐了她2下」,並不知道會這麼嚴重。檢方今日(22日)偵結,已將黃女以「傷害致死案件」提起公訴。

據了解,人體有12對、即共24條肋骨,以及24個脊椎骨。其中24條肋骨中,包括7對真肋(上部的1至7條)與5對假肋(下部的8至10條);而第1到3條肋骨斷裂前,能承受大約180公斤(約396磅)的重量,第4到第9條則相對脆弱些。

第一次聽會坐死人

大宅

starie2014 發表於 22-11-22 16:10
台灣一名體重逾200磅的黃姓女子,早前因有債務問題與另一名女子出現糾紛,及後二人發生衝突。黃女疑因追債 ...

有聽過,早幾年有個內地爸爸同仔玩時失平衡坐死左個小朋友

大宅

台灣一名體重逾200磅的黃姓女子,早前因有債務問題與另一名女子出現糾紛,及後二人發生衝突。黃女疑因追債 ...

而家啲人真係痴線嘅

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

題外衰d講句,債仔唔抵可憐,都係一個解脫,唔使害己害人,200磅女就慘d

公爵府

上泰山壓頂,下,獅子偷桃

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

佢應該唔係就咁輕輕坐,
一時激氣大力坐落黎,
好似高空跌落去,
個重力即刻double
200磅變4、500磅, 咁D 肋骨就唔慌唔爆

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

chingnc 發表於 22-11-22 16:20
題外衰d講句,債仔唔抵可憐,都係一個解脫,唔使害己害人,200磅女就慘d
所以真係唔好借錢, 唔好預左會收返
收又勞氣, 收唔到又唔份氣
真係要借既, 當送左俾人/ 捐左出去好D

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

睇錢咁重當初就唔好借錢,一向都係借錢容易追錢難,罵又罵過打又打過,還不放過人,成200磅唔壓死都重傷點搵錢還比你?原本苦主變殺人犯,賠了錢更賠埋前途又可必呢?借錢比人真係要預左佢唔還否則真係唔好借。

水晶宮

如果黃女唔係做放數的工作,咁佢同死者應該係朋友關係,先會借錢比佢。對方唔還錢,佢追債打人都算,但打到對方肋骨全斷,大小便失禁,係咪痴線咗d呀!?

而家d人咩事呀

珍珠宮

2023年兔年勳章

littlefunpig 發表於 22-11-22 16:23
佢應該唔係就咁輕輕坐,
一時激氣大力坐落黎,
好似高空跌落去,

大宅

唔信就咁坐落去,相信係跳住咁坐

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

大陣一壓隨時命都冇,個度幾多神經線,仲有條脊骨連接個頭、上半身同下半身,支撐成個人

珍珠宮

回覆樓主:

好癡線

大宅

明知自己咁重,根本係殺人

男爵府

「當時黃女見游女沒有反應,竟將游女拖到社區中庭,隨即離去,想營造她被襲擊的假象。」

好明顯黃女都唔係好人~

伯爵府

回覆樓主:

侯爵府

2024年龍年勳章

癡線

男爵府

原來會死人……

侯爵府

chingnc 發表於 22-11-22 16:20

爭人錢啫唔駛死吖,債主見債仔大小便失禁,無反應,都唔報警叫救護車,仲拖佢去社區中庭扮債仔被襲,好彩警察破左案咋,一d都唔覺得債主有幾慘

首頁

尾頁

跳至