自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家有無後悔當年讀小學中學時期, 無好好學習數學呢? 我相信好多人, 對數學都無乜興趣, 我自己都喺, 合格就算, 亦自問無能力攞高分, 但人大了老了, 就知道所謂的能力, 有時喺可以做就的。
我自問細個時對數學無乜興趣, 喺因為都唔知數學哩家野有乜用, 到有一年, 有個人同我講, 如果佢當年知道咩 simple interest呀, compound interest 呀 喺攞來買樓或儲錢用的, 佢細個時便會好好學習數學! 聽了後, 我恍然大悟, 又喺啵, 咩野 amortization, 其實未又喺同買樓有關! 但嗰時, 真喺無諗過買樓哩樣野, 唔好話10幾歲嗰時, 到20幾甚至30幾都無諗過, 因為買樓哩樣嘢, 好似好高好高的事情, 同我無關 (即, 從來都無諗過買樓, 因為喺遙不可及的事情)。

中學時期, 大家都有學過 sin, cos, tangent 哩啲野, 咁多年來, 我都唔知哩啲數學常識, 其實喺有乜用, 所以又喺幪混過關算; 不過我而家諗番轉頭, 哩啲知識, 喺可能將來上大學時讀工程科時用到的, 因為起樓要計角度, 機電工程要計要用幾長電纜吧。

人大了, 發覺其實大家的智慧唔喺差好遠, 但點解A同B的成就可以差咁遠? 除咗人際關係喺至勝之道外, 我覺得好大原因喺因為exposure問題, 你帶個細路經常接觸啲工程師, 佢可能會對數學興趣會大啲, 你自小比佢接觸小說咩, 佢可能對文學變得有興趣, 咁自然, 佢地對相關的學科, 成績都會好啲。

小時候, 成日聽到啲大人同小朋友講, 學識喺自己的, 充其量佢地同小朋友講, 有學識的人, 人都高尚的。人大了, 諗返轉頭, 覺得哩啲喺廢話, 小朋友根本就唔會上心的, 所以你叫佢地讀書叫到氣咳, 佢地都唔讀就喺咁解。無野既, 我覺得, 你地想小朋友好好讀書, 喺要解釋比佢地知讀嗰啲野, 對佢地日常生活有乜實際用途囉, 你同佢地講, 讀書令佢地將來會有好的人生, 佢地喺唔會明架。

la_source    發表於 22-11-23 15:13
20150618bb    發表於 22-11-23 13:52

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

係呀!睇多d個世界,好重要
放下自在

男爵府

Zahn 發表於 22-11-23 13:29
大家有無後悔當年讀小學中學時期, 無好好學習數學呢? 我相信好多人, 對數學都無乜興趣, 我自己都喺, 合格 ...

細細已經有慧根小朋友,根本就唔需要為佢操心,可惜大部分都只係個平凡人

littlefunpig    發表於 22-11-23 15:06

珍珠宮

我D數學Ok喎。我只後悔细個無努力讀書

侯爵府

回覆樓主:

其實有好多科目學咗嘅嘢之後嘅生活都未必用得著;但係要你考得高分去證明你嘅學習能力、證明你可以繼續讀大學嘅課程.....我估係咁 !

亦都好似你講、中學學到嘅知識係大學課程要識嘅、但上唔到大學、學完變咗冇用

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大家有無後悔當年讀小學中學時期, 無好好學習數學呢? 我相信好多人, 對數學都無乜興趣, 我自己都喺, 合格 ...

「人大了, 發覺其實大家的智慧唔喺差好遠, 但點解A同B的成就可以差咁遠? 」

我覺得有智慧係基本(呢個世界得一個愛恩斯坦,普通人普通智慧就好)
成就差異最大分別,在於個人對自己有無要求。所謂行行出狀元某程度上我同意。對自己想excel嘅領域肯付出努力心機,就成功在望。無論係整蛋糕、剪頭髮、賣樓。要做到最top一定係付出比旁人更多嘅努力,做到好不自滿,更擺心機務求做到更好、最好

數學好唔好反而係其次,不過正常講,要讀書考牌嘅專業精英,唔會有機會俾自己差(人哋嘅差可能係長期得9字頭拎唔到100分,我哋嘅差係

男爵府

有少少,我細個數學已經唔好,又冇咩興趣,臨考試先操,大學可以揀既科唔多

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔單止數,係後悔無好好學習

公爵府

2023年兔年勳章

咁 sin cos 對日常生活有乜用

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

數學唔覺有咩要後悔,要用大咗學都無問題。鍾意數嘅人就鍾意,唔會認識工程而更鍾意數,可能鍾意工程而加緊練習數就會。
大部分人都 IQ 100(智能),不過喜好、習慣、性格、閱歷 … 對人影響更大(智慧)。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

邊有得後悔, 如果10幾歲時有而家呢個年紀既成熟腦袋, 肯定而家唔係咁, 但而家既智慧係經過時間歷練返黎, 10幾歲時邊諗到咁多野.....

珍珠宮

細個好怕數學,大意啲進位,錯咗又比人話,所以一直都好驚,係見到就驚。
點知有了子女,幫佢地對功課,原來自己數學都可以咁好,可以好細心。
不過仲係覺得要讀落去唔易,如果鍾意數學先會有興趣研究,咁應該唔會太差嘅。

翡翠宮

牛年勳章

我未至於後悔,但覺得數學差係一種遺憾,小學仲叫跟到,小五六呈分時阿sir好有心機教,所以嗰兩年學得好有9字頭,但一上到band 1英中真係跟唔到,又無concept要阿媽搵補習,搞到會考最差就係數學呢科得個D,數學唔好連帶理科都唔好,大學選科少咗好多選擇

所以到我有小朋友,K1就要佢地學數學,培養數感,唔好重蹈覆轍。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

C.Humphrey 發表於 22-11-23 14:31
我未至於後悔,但覺得數學差係一種遺憾,小學仲叫跟到,小五六呈分時阿sir好有心機教,所以嗰兩年學得好有9 ...

你講得啱,唔可以話後悔,但遺憾
由細到大數學都係低空飛過
入到大學揀錯科,報仇咁報,algebra calculus statistics Corp finanace全部計數,計到癲!
當然繼續低空飛過,但終於領略到step by step搵到答案果種喜悅同滿足感
可惜領悟嚟得太遲,無精力再由零學起

大宅

我好比心機上堂㗎, 但數學呢科, 好多時真係聽唔明

珍珠宮

我冇遺憾,到大用唔著

水晶宮

回覆樓主:

我反而係後悔只做考試機器而冇好好去看世界 (現實係唔容許呢d小奢侈)

所以我同個仔講,讀書唔需要好叻,讀到大學要把握機會去見識世界。

Boeing787    發表於 22-11-25 01:12

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我數學ok架! 不過出黎做嘢咁多年, 依家睇返仔女啲數已經唔記得哂!
我後悔當初行錯選科條路多啲.

別墅

回覆樓主:

有基本數學概念應付日常生活及工作是需要的,我阿媽初中程度,買餸、計折扣、歸一法仲勁過我,唔駛用計數機。 我讀文科但係工作上都要有基本統計和數據處理概念。但始終唔明點解要學LCM、HCF、質數果d。

當然讀理科或從事數理工程精算等等的專業又係一個唔同的領域。

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

唔止數,係冇比心機學習,書到用時方恨少

首頁

尾頁

跳至