自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

brother4 發表於 22-11-23 15:38
讀書叻自然好,但出來好靠際遇/識人。。。

讀書叻嘅人並不表示數學一定會叻,但係數學唔叻嘅人亦都並不是冇機會成功,因為一個人成功與否並不在乎於數學成績。

水晶宮

goodsnooky 發表於 22-11-23 15:40
讀書叻嘅人並不表示數學一定會叻,但係數學唔叻嘅人亦都並不是冇機會成功,因為一個人成功與否並不在乎於 ...

好玄 現人長 大了,只用計算機,數學俾番老師_

珍珠宮

brother4 發表於 22-11-23 15:43

好玄 現人長 大了,只用計算機,數學俾番老師_

咁又未必嘅,起碼我會用以前學數學嘅方式,去教我啲仔。

侯爵府

2024年龍年勳章

Zahn 發表於 22-11-23 15:38
其實純數同微積分喺啲咩黎架, 有咩用?

請google就知

男爵府

BK Milk勳章

數學除咗運算之外,其實都可以練到解難嘅能力。

我哋嗰代都係好填鴨咁,教你乜就學乜,唔知其實有乜用。宜家興「生涯規劃」。我見我仔五年級,都有成長課,問下佢哋如果讀工程,有啲乜嘢科目係重要咁。咁佢哋就有啲概念,如果想向嗰個方向行,有啲乜嘢課目要好成績。

而我就教育個仔,努力讀書爭取好成績,唔係為咗要叻過人。而係為咗成為一班有得選擇嘅人。如果能力不及,可以選擇的就會比別人少,這是理所當然的。就好似我哋口袋裡的錢一樣,睇餸食飯。

別墅

書到用時方恨少,肉到肥時方恨多

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我識得個朋友中學時係會考狀元,大學讀當年非平常人入到嘅精算系,但佢嘅小朋友都讀書平平,冇爸爸咁叻!

珍珠宮

好媽媽勳章

Zahn 發表於 22-11-23 13:29
大家有無後悔當年讀小學中學時期, 無好好學習數學呢? 我相信好多人, 對數學都無乜興趣, 我自己都喺, 合格 ...

「有個人同我講, 如果佢當年知道咩 simple interest呀, compound interest 呀 喺攞來買樓或儲錢用的, 佢細個時便會好好學習數學」~

唔認同知道學interest rate 同買樓有關就自然會俾心機學,就會數學學得好。

以前讀書時啲練習題目雖然冇攞樓宇按揭來出數,但都有拎銀行存款利息做題目,咁小學/中學生應該都有儲錢概念,應該都會想多啲錢,咁理論上會有興趣架!

同埋讀書考試考得好,如果攞100分,或考頭幾名,相信老師同家長都會讚,咁依樓主講法,呢啲都係學生想得到嘅,咁理論上都會引起學生的學習興趣。

翡翠宮

牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 22-11-23 14:39
你講得啱,唔可以話後悔,但遺憾
由細到大數學都係低空飛過
入到大學揀錯科,報仇咁報,algebra calculus ...

嘩,你大學仲敢讀數,我全部同數有關既科都無揀過
依家教女做數學,自己學埋一份,先發現step by step咁拆其實都做到,仲會自己睇youtube睇人點拆數,唔明點解當初自己咁驚數學,回看覺得係心態問題多過能力問題。

男爵府

回覆樓主:

其實唔係小朋友嘅錯, 課程都冇話 啲數學程式 同現實生活嘅關係, 咁梗係冇興趣啦。
其實我覺得簡單講兩句都要呀, 又唔講喎小朋友點知喎。 起碼講下formula 只有愛因斯坦喺什麼情況之下先用都好呀。

侯爵府

回覆樓主:

數學我覺得吾及語文基礎重要,好多人一寫個email, 寫篇簡單文章就露底。

男爵府

回覆樓主:

我讀到時數學ok,冇乜天分係靠操卷攞分
就係因為天生冇興趣,一讀完我自動腦內delete又多年冇接觸,連個仔嘅小六數學有時都唔識。我仔話我教其他科就大聲夾惡,一到數學就沈默 ps我以前讀Accounting都唔錯,只係最憎d三角形正方形n邊形

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

amypekkle 發表於 22-11-23 16:15
「有個人同我講, 如果佢當年知道咩 simple interest呀, compound interest 呀 喺攞來買樓或儲錢用的, 佢細 ...

X2
要計, google就得, 按指示入就計到
好多野上網已經有, 其實自己都說服唔到學黎有用
學既作用主要係考試拎張cert , 安排所有人童年既時間
學D 野等佢地唔好無所事事,細個返學, 大個返工/照顧家人, 老左退休
大部份人既一生就係咁渡過
時代在變, 咁多年, 課程學習模式不變
考完, 出到黎又再重新學過返工要用既知識
好似點整網頁/app, MS office, photoshop, 中文輸入法, 理財, 投資, 健康呢類實際野就全部都唔教

別墅

回覆樓主:

數學覺得無咩用,相反讀經濟就好似明白d社會,係d炸

洋房

後悔

伯爵府

單睇數學,大部分認為識+- x/已經足夠,其餘用唔著。但背後的運算、邏輯、理解、推論⋯⋯社會先有進步吧!
人未入棺材,就終生學習,為時未晚。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

冇後悔,中學時未叫出盡力,但有時諗唔到就係諗唔到。數學尚算好,文科真傻冇慧根,出盡力都考得差過理科。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

d人讀pure math,係咪大學讀工程科目時會用得著?

水晶宮

我以前數學算OK,公開試攞A。但人大個後一講到投資、錢嗰啲,就完全冇心機聽,試聽又聽唔明 我相信大把人讀書差過我好多,但投資叻過我好多。

首頁

尾頁

跳至