夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

CHMaMaMia 發表於 22-11-26 11:26
十分同意,有份穩定且能供應生活嘅工,做人自在自主自信好多!
這就要視乎情況而定。如婚姻美滿,工作為家庭辛苦d也沒所谓。但当對方不忠有危機隨時离婚时,就完全相反,女方繼續做ftm,全心照顧小孩,家庭經濟繼續由男方支持,這样,對女方將來離婚時便最好。要知道,工作是人生壓力其中一個重要來源,許多人也想早退休,否則,保險就不會以這做賣點啦!

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

check定位真係冇用,偷食係癮黎。曾經有一位人夫講過,佢老婆check 佢位置,佢專登搵方法去破解。之後就大安旨意出去玩,因為老婆唔再懷疑佢
感激遇上你~

子爵府

karenivy 發表於 22-11-24 08:31
不是工作認識,是返夜校識,而家已退學無讀,但我心仍然唔舒服
返夜校咁易識到女人? 係咪男女都讀得個D course黎..我之前老公又係讀夜校, 晚晚12點幾先返到黎, 但明明10點左右就落堂

大宅

回覆 karenivy 的帖子

當然不可信,我唔會信,但點樣處理真係一大學問,尤其有幾個子女...加油JM

男爵府

kiko_mami 發表於 22-11-27 15:06
check定位真係冇用,偷食係癮黎。曾經有一位人夫講過,佢老婆check 佢位置,佢專登搵方法去破解。之後就大 ...
小心,隨时又是軟銷免費廣告是也

複式洋房

irisf 發表於 22-11-27 01:58
這就要視乎情況而定。如婚姻美滿,工作為家庭辛苦d也沒所谓。但当對方不忠有危機隨時离婚时,就完全相反, ...

我諗我最同意你以上論點係:視乎情況而定

但工作對於一位女士,只是爭取贍養費嘅籌碼?
其實每個人都需要自我價值認同!而且,工作亦可以幫忙樓主將注意力稍為分散,不致於終日在家容易「思想」。

當然,最後真係要睇樓主自己想要什麼,樓主加油~

大宅

irisf 發表於 22-11-27 01:42
既然婚姻有問題,仲甘辛苦出去工作?當然繼續做ftm啦,看看香港婚姻法如何分资產贍養費先啦!你一向ftm,生活 ...

對,FTM 同隻野好襟計

男爵府

愛美的媽媽 發表於 22-11-28 09:20
返夜校咁易識到女人? 係咪男女都讀得個D course黎..我之前老公又係讀夜校, 晚晚12點幾先返到黎, 但明明10點 ...

其實咁啱遇到個想離婚既怨婦,好主動咁勾引人老公,約唱K , 行街,男人又把持唔住

男爵府

CHMaMaMia 發表於 22-11-28 14:24
我諗我最同意你以上論點係:視乎情況而定

但工作對於一位女士,只是爭取贍養費嘅籌碼?

我會繼續返part time,認同人應該有自我價值,我亦都唔會為拎贍養費而唔工作

複式洋房

karenivy 發表於 22-11-29 14:11
我會繼續返part time,認同人應該有自我價值,我亦都唔會為拎贍養費而唔工作
...

支持支持!人生係自己嘅,無論你決定點做,都要好好生活,先對得住自己!加油加油💪🏼💪🏼

男爵府

CHMaMaMia 發表於 22-11-29 18:23
支持支持!人生係自己嘅,無論你決定點做,都要好好生活,先對得住自己!加油加油💪🏼&#12 ...

Thanks

首頁

尾頁

跳至