論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

千祈唔好用宏嘉僱傭中心!!!

工人姐姐檔案會寫話英文或中文好,但到面試時,係中英都完全溝通唔到。
到interview 左差至少6 個後(好似差唔多有10個),終於有一個係溝通到,已經唔可以有其他要求 , 我地要求係降到溝通到。
跟著約好時間簽約,去到竟然什麼都未準備好,叫我地簽左先,我地之前講明特登去TST簽約。簽完約一路問嘅問題都冇覆我地,要問兩次先答, 一係唔答
等左幾個月,Visa 終於搞掂,合約寫明佢地會到機場接姐姐到佢哋Office,跟著一句話疫情關係佢地唔會接姐姐,要求我地自己搵人去接(我就黎生得), 一係叫我地俾多$400 佢地車隊接(但之前又話疫情關係佢地接唔到?!) , 佢地只會津貼$30, 跟著我投訴話不合理,佢地仲叫我等疫情過左先叫姐姐黎(等幾年?)。 等左兩日 TST分店經理先打黎,態度惡劣, 話合約上面寫嘅野佢哋係有權隨時加錢,我話會bad review 佢公司, 跟住佢仲同我講話會告返我誹謗!仲叫我客氣啲!我反問如我唔俾$400,係咪有人會俾定錢個姐姐自己搭巴士,佢只係話姐姐唔會識自己搭(冇搭到邊個接應佢)!即係一定要俾多$400。個問題係如合約本身冇寫,如合理的話,我覺得俾$400係冇問題,但依家係反口同態度差到咁!真係俾$18000 係只係為搞visa!

男爵府

係呀 我搵過荃灣果間啦,個工人發脾氣唔做野仲比工人鬧番轉頭,打去同agent睇下有冇咩方法協調下,agent咪答你
冇嫁啦,係咁嫁啦,一係你炒左佢囉,幫你搵海外(只係入屋2星期),
果時坐緊月仲要受氣

大宅

回覆樓主:

我都用過宏x啦,個工人就到果陣個時間唔係我同佢之前協議嘅時間,因為我拎咗大假,唔想佢咁早黎,佢話要收多幾千蚊喎(好似6000定8000)我話點解呀,之前冇講過,點可以爭少少日子就收多幾千蚊,又話係印尼公司收,但個日子係我哋一早講好,我先拎大假,我發晒脾氣鬧到佢爆,後尾佢冇同我收同冇提過,總之就係態度唔好,又淨係莫名奇妙想收錢,但個工人黎到係冇乜嘢,自己由頭教起。

複式洋房

呢間野真係勁差,想做生意,但係又態度差,跟得差。我本身見左一個姐姐都好似覺得仲ok,想考慮下,但係呢間agent實在令人感覺太差,決定唔會幫襯。因為未簽約之前已經咁,估到以後收錢後就會更衰,唔會有任何follow up。

子爵府

其實搵agent 都要先考驗agent 耐性,我之前都衰過7個工人,係6間唔同agent,佢哋係為做生意而做,冇心做好自己招牌,之後怕怕,停咗成年冇用工人,其間唔打唔撞,搵到呢間agent,佢send資料send足半年俾我,之後就搵到個好姐姐,最緊要係agent 點醒我,點解之前個7個都唔得
[[img align=right]C:\Documents and Settings\Administrator\桌面[/img]

複式洋房

Kenise-mama 發表於 22-11-27 22:54
其實搵agent 都要先考驗agent 耐性,我之前都衰過7個工人,係6間唔同agent,佢哋係為做生意而做,冇心做好自 ...

請問係邊間公司?揾邊位Agent?

大宅

呢間就係咁垃圾,果時隔離酒店攪到最尾消委會開FILE先肯退錢
仲係一樣咁串話唔關佢地事
同埋個姐姐入屋差唔多一年都仲係一舊雲咁已經準備炒

https://www.baby-kingdom.com/for ... thread&tid=23588011

別墅

仲有間 GA 專業家傭, 態度都好差, 發晦氣答問題, 想叫佢搞 extend visa, 話好忙, whatsppp send 條link 叫我地自己搞

態度高高在上, 好似求佢俾生意佢做咁, 佢地仲自己請左啲姐姐係公司做野, 教啲姐姐點問我地僱主攞多啲福利, 假期OT錢佢地開價, 我問姐姐邊個教你架? 佢話係agent公司啲姐姐教, 成日玩電話, 話同公司姐姐傾緊偈, 當然可真可假, 但次次聽到都覺得佢好理直氣壯

複式洋房

回覆 Kenise-mama 的帖子

請問可PM agent 資料嗎? thank you!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊