自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

chiubbbb 發表於 22-11-30 00:15
有呀,閱後即刪功能
whatsapp側邊有個1字圈圈,按果個icon send出就係

呢個功能幾好

公爵府

海之風 發表於 22-11-27 23:21
佢收幾$/小時?

如果佢真係在職老師,冇理由呃人少少錢搞到冇埋份工喎?

我仔女嘅補習老師,之前喺小學度教,已經全職補習多年,
因為佢口碑好,啲家長喺群組圈互相介紹,佢有單張介紹晒自己啲履歷工作經驗,由於佢好多補習,所以我哋係月頭決定咗時間,月頭俾錢,都補咗好多年,補得好,從來冇出過出現問題!

大學生哥哥姐姐我就唔敢信!始終佢哋part-time心態,
我覺得而家啲大學生仲好似小朋友,唔會貪平搵佢哋啦!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chrischeung 發表於 22-11-27 17:33
回覆 cch0928 的帖子

我會望一望dse,但上網d人好怪,會遮住名,淨比成績。

我女補習姐姐whatsapp 比我冇遮任何嘢

可能佢未放榜已開始補,都喺差個零兩個月

珍珠宮

我N年前中五有請人補maths,呀爸比錢其餘佢乜都唔會理

我冇要求過check 資歷,睇佢教我就知佢掂唔掂

好幸運請過的都係好掂,數學全部題目乜都識

子爵府

cch0928 發表於 22-11-27 17:27
我第一次在FB 免費平台找私補,請問大家會唔會問個老師出示資歷的證明?

要補充一下,因為個老師佢唔上門 ...

我仔都係zoom補,我有講過睇cert, 仔話冇意思,最緊要教得好,咁我就冇睇。

佢都有道理,高學歷講得差都唔會用。

幸好而家補得唔錯。

公爵府

lingw. 發表於 22-11-30 09:06
我N年前中五有請人補maths,呀爸比錢其餘佢乜都唔會理

我冇要求過check 資歷,睇佢教我就知佢掂唔掂

睇證書冇用,最緊要老師教唔教到我仔女

我讀書時:媽咪搵個9A嘅教我數學,個大學生真係好叻呀!但佢根本上就唔明 我唔明啲乜?

所以我要搵啲老師,真係有教學經驗,真係識教我仔女嘅!

伯爵府

chiubbbb 發表於 22-11-30 00:15
有呀,閱後即刪功能
whatsapp側邊有個1字圈圈,按果個icon send出就係

但可以睇時cap圖

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

我女搵嘅係屋苑街坊補習,我冇睇佢嘅證書(佢自己介紹自己有咩學歷,擅長補咩科,幾多錢一堂咋)

公爵府

登陸火星 發表於 22-11-27 23:31
天王補習社才預付,上門補習無理由預付

有嘅,有啲全職補習老師,真係唔會同你逐堂計,
我仔女嘅補習老師係月頭交學費,
已經補咗好多年,而且佢有好多學生,佢唔會同你逐堂收,
我逐堂比,會好煩!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 soscho 的帖子

家長有家長既憂慮 (實在太多騙案﹐又有好多扮係小學老師﹐其實可能只係入校教D補底班)﹐老師有老師既憂慮 (私隱)。所以最好都係面授........(面授我有CHECK既﹐望一望對一對佢就收返。)

20091223    發表於 22-11-30 09:53

侯爵府

2024年龍年勳章

littlehoneymum 發表於 22-11-30 09:48
有嘅,有啲全職補習老師,真係唔會同你逐堂計,
我仔女嘅補習老師係月頭交學費,
已經補咗好多年,而且佢 ...

明白,三唔識七在網上找的,第一次見面我會驚被騙,有人介紹或熟咗,我有信心可以預繳補習費

公爵府

登陸火星 發表於 22-11-30 12:19
明白,三唔識七在網上找的,第一次見面我會驚被騙,有人介紹或熟咗,我有信心可以預繳補習費
通常全職補習老師係預繳!

大學生哥哥姐姐都免啦,佢哋只係part time心態,
經驗又不足,佢哋教,我寧願自己教返!

伯爵府

littlehoneymum 發表於 22-11-30 13:51
通常全職補習老師係預繳!

我朋友就係搵過大學生姐姐補,佢都話補完情願自己教返,我就費事煩,主要搵機構補,eye level, Babington 果d

大宅

dongnut 發表於 22-11-30 09:33
我仔都係zoom補,我有講過睇cert, 仔話冇意思,最緊要教得好,咁我就冇睇。

佢都有道理,高學歷講得差都 ...

因為我搵的補的學歷高,開價自然高。同埋想確認下佢的學歷

當然認同唔係叻就教得好。所以要試下。

伯爵府

cch0928 發表於 22-11-27 17:27
我第一次在FB 免費平台找私補,請問大家會唔會問個老師出示資歷的證明?

要補充一下,因為個老師佢唔上門 ...

學乜都好,補/教得好已夠。從不check。

Phd但唔識教人又如何。

大宅

manfatcentre 發表於 22-12-10 19:02
學乜都好,補/教得好已夠。從不check。

Phd但唔識教人又如何。

學歷係其中一個證明佢學得到的證據,係識教人的先決條件。

你揾人教車,你唔理佢教得好唔好,首先你本人跟本未上堂,人地話好,唔等於佢教到你;而所有嘢第一步係,係教你的人要有車牌先係咪(巳經唔係話係咪教車師傳咁專業)唔係真係講到你覺得好好就得。

啱的,phd 唔等於教得到,但我亦唔覺得乜到唔睇,就俾$去補,純靠運氣/聽人講就去搵個老師係好的做法

大宅

最後個老師收咗我一堂錢後,我主動再問(問價個時已提出比堂錢要check)佢又大方地WhatsApp 佢張cert 同學生證。
起碼我知個老師係有能力,學得好。過幾日就zoom試教學能力了。

男爵府

回覆樓主:

見到呢個post,我想講下一定要check。我自己會check身分證,學生證,dse證書。都係對下名,望一望就比番佢

但有一次,我失手了。fb請左個女生,聲稱自己大學畢業了幾個月,做文員。都想兼下外快。咁都無問題,我叫佢帶身分證,dse證書。望下就得。

當日,佢遲半小時,都算。上來講無帶所有證書,想睇下身份證,就講私人嘢唔比得我望。只係比張過期學生證我望。我其實好嬲,但未遇過咁嘅事,唔知點處理,就叫佢補。因為都來到。補完一堂,佢快過我出聲,講唔補。後來我想清楚,應該佢唔比我睇任何嘢時,我應該立即請佢走,免得浪費錢。

伯爵府

soscho 發表於 22-11-30 09:41
但可以睇時cap圖

不比cap

伯爵府

cch0928 發表於 22-12-10 21:06
學歷係其中一個證明佢學得到的證據,係識教人的先決條件。

你揾人教車,你唔理佢教得好唔好,首先你本人 ...

冇所謂,我就從冇睇,每次也有料到,理得佢中三。

首頁

尾頁

跳至