論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我問過自己agent同埋朋友嗰個case,
工人都話想放夠兩個月才返香港。

我個agent答我話其實唔可行,頂盡放一個月就要返嚟開工(入境條例定乜嘢我忘記了)

朋友移民同工人分手。佢工人之前又係話要休息兩個月以上先會返香港,但係最終都係只休息一個月返嚟就去新僱主屋企。

我想問下你哋續約嘅工人,會唔會都有休息幾個月先至返嚟做下一張新約嘅呢?

伯爵府

我三星期係極限

大宅

Cottonbb 發表於 22-11-28 19:36

無,跟annual leave
我唔會接受囉
我反而offer 每年比她返去10日、8日,我想去旅行。亦都因為annual 愈來愈多,我想年年清。她聽到好開心!

男爵府

唔會,我係WKM,佢返去兩個月我邊有咁多Annual請黎湊小朋友, 除非你本身唔使返工又有工人洗就可以諗下

大宅

冇可能, 如果我可以唔用工人兩個月睇小朋友, 我一定唔請工人! 放兩個月假, 唯有唔續請第個!

大宅

我工人因疫情上一次完第二張約我補哂錢俾佢留港。到下年中佢就完第3張約, 即係相隔4年才返鄉, 佢想回鄉耐D 對下個女我明白, 不過AGENT 講到放兩個月係唔WORK 而且其實我都有少少想換工人 (因為做得耐左工人墮性越來越烈, 家人已經不斷有怨言, 工人唯一好處只係較老實) 所以呢個工人對我嚟講係雞肋。

我想知如果我請工人續約, 但佢若堅持要放兩個月才返, 大家傾唔掂, 咁係咪當工人自己唔肯續約? 我唔需要俾長服佢? (唔俾全數, 但我都會俾部份心意錢佢嘅)

我同老公都要返工, 無長老親人幫手嘅, 如果工人放假我地可能輪流請半日假或者安排讀小學細仔去補習班頂住咋。

大宅

amuroo 發表於 22-11-29 01:23
我唔會接受囉
我反而offer 每年比她返去10日、8日,我想去旅行。亦都因為annual 愈來 ...

我個係印印, 買機要去三寶瓏, 疫情前一套來回機票要二千幾以上, 而家時勢年年俾佢返鄉又貴又怕染疫/ 隔離等手續及風險。煩!!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

若2個月無工人, 你又使乜請佢?

洋房

Cottonbb 發表於 22-11-29 11:38
我個係印印, 買機要去三寶瓏, 疫情前一套來回機票要二千幾以上, 而家時勢年年俾佢返鄉又貴又怕染疫/ 隔 ...

依家機票好貴,岩岩買左比姐姐出年2月中返去印尼,3月中飛返香港,連稅要6千幾!仲要得一件30kg行李,同疫情前個價爭好遠!

大宅

isis_mama 發表於 22-11-30 19:11

依家機票好貴,岩岩買左比姐姐出年2月中返去印尼,3月中 ...

我睇緊5月三寶壟 要7xxx幾蚊
其實23年佢哋邊個月新年?

大宅

amuroo 發表於 22-11-29 01:23
我唔會接受囉
我反而offer 每年比她返去10日、8日,我想去旅行。亦都因為annual 愈來 ...

請問每年比工人放假
多出一次來回機票也是你比嗎?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

如果可以兩個月都冇工人,咁唔請都得...

大宅

KAMILE2020 發表於 22-12-3 11:55
請問每年比工人放假
多出一次來回機票也是你比嗎?

係呀。可買Cebu 果d 應該都接受到,最多唔送luggage allowance

我afford唔到 放太長annual。自己有limitation

大宅

amuroo 發表於 22-12-5 17:14

係呀。可買Cebu 果d 應該都接受到,最多唔送luggage allowan ...

不過工人一定要求行李

男爵府

Cottonbb 發表於 22-11-29 11:24
我工人因疫情上一次完第二張約我補哂錢俾佢留港。到下年中佢就完第3張約, 即係相隔4年才返鄉, 佢想回鄉耐D ...

我唔需要俾長服佢? (唔俾全數, 但我都會俾部份心意錢佢嘅)
->點解唔使比? 就算係佢自己唔做, 一踏入第五年就要比長服...

男爵府

我姐姐啱啱同我講想第二個約完後放一個月再返黎續約, 我同老公輪流請 Annual Leave 湊兩個小朋友

大宅

Cottonbb 發表於 22-11-29 11:24
我工人因疫情上一次完第二張約我補哂錢俾佢留港。到下年中佢就完第3張約, 即係相隔4年才返鄉, 佢想回鄉耐D ...

我頭先問咗agent如果工人自己唔肯續約,就唔使比長期服務金!你可以去問吓你個agent公司!

大宅

我姐姐都係咁,第三個合約就完,續約前要求要放兩個月假先肯續約。我驚請到個差既,所以都唯有頂硬上,俾佢放兩個月。(emoji)(emoji)

男爵府

abcdecdee 發表於 22-12-13 03:30
我姐姐都係咁,第三個合約就完,續約前要求要放兩個月假先肯續約。我驚請到個差既,所以都唯有頂硬上,俾 ...

咁你呢兩個月邊個幫你湊小朋友?

男爵府

charlenebb 發表於 22-12-12 17:25
我頭先問咗agent如果工人自己唔肯續約,就唔使比長期服務金!你可以去問吓你個agent公司!
...

想知點為之叫 "僱員不合理地拒絕該項要求,則僱員無權獲得長期服務金"(最下面果句)

問5.

僱主在甚麼情況下須支付長期服務金給僱員?

答5.

僱員按連續性合約受僱滿5年,並符合下列其中一項條件,可享有長期服務金:

( 1 )

被僱主解僱(但並非因裁員或犯嚴重過失而被即時解僱);

( 2 )

在固定期限的合約期滿後不獲續約;

( 3 )

在職期間死亡;

( 4 )

獲註冊醫生或註冊中醫發出指定的證明書,證明永久不適合擔任現時的工作而辭職;或

( 5 )

65歲或以上因年老而辭職。

*若僱主在合約期滿之前不少於7天,以書面要求僱員續約或以新合約重新聘用,而僱員不合理地拒絕該項要求,則僱員無權獲得長期服務金。

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57l_whole.htm

首頁

尾頁

跳至