自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BK Milk勳章

話說我個朋友公司幫人做完嘢,個客唔找數,WhatsApp 已讀不回,已經入咗小額錢債去追,月尾上庭,追到數嘅機會大嗎?對方如果唔出庭咁會點?

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

追唔追到視乎有冇完工證據、合約口頭或書面等等。
對方唔出庭你都要提交足夠證據先會判你贏。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

小小郭c奶 發表於 22-12-9 11:21
話說我個朋友公司幫人做完嘢,個客唔找數,WhatsApp 已讀不回,已經入咗小額錢債去追,月尾上庭,追到數嘅 ...

就算贏,佢要懶皮唔比都無辦法
放下自在

侯爵府

話說我個朋友公司幫人做完嘢,個客唔找數,WhatsApp 已讀不回,已經入咗小額錢債去追,月尾上庭,追到數嘅 ...

就算上庭,對方可以唔出席,判左對方要還錢,佢都可以唔理!

伯爵府

2024勳章

就算公司勝,如果佢唔找錢都冇用

冇佢辦法的,都係咁

子爵府

BK Milk勳章

Minnacat 發表於 22-12-9 15:50
就算上庭,對方可以唔出席,判左對方要還錢,佢都可以唔理!

如果真係唔出席,係咪佢要俾庭費果d?仲有咩可以罰佢?如果咩責任都唔駛咁佢實唔出現啦

珍珠宮

好媽媽勳章

是不是裝修,如勝訴可出封票扣押財物抵債

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我會當跌左、追得返就當執到~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

冇用的,我個ex之前比人借左5萬賴皮唔還,上小額錢債追,係贏左,但佢繼續唔還,去問小額錢債果度,話上門同佢追,一次收500。但都係上去拍下門。佢繼續唔還都無計,仲損失多1000。(兩次拍門)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

seaman1982 發表於 22-12-9 22:58
冇用的,我個ex之前比人借左5萬賴皮唔還,上小額錢債追,係贏左,但佢繼續唔還,去問小額錢債果度,話上門 ...

咁廢架乜
打完官司都無得凍結佢戶口架?

侯爵府

littlefunpig 發表於 22-12-9 23:09
咁廢架乜
打完官司都無得凍結佢戶口架?

咪係, 如果咁癈開個group嘈上東張啦

子爵府

小小郭c奶 發表於 22-12-9 19:36
如果真係唔出席,係咪佢要俾庭費果d?仲有咩可以罰佢?如果咩責任都唔駛咁佢實唔出現啦
...

之前我告間公司冇出庭,自動判我勝訴,但佢都係唔還,都冇符

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

crystal媽咪 發表於 22-12-9 23:34
你睇番小額網頁

可以請執達利去佢屋企拍賣d物品,然後還錢比你。請人嗰度當然都係你俾錢

未見官丶先打八十大板~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

你睇番小額網頁

可以請執達利去佢屋企拍賣d物品,然後還錢比你。請人嗰度當然都係你俾錢
唉!玩法律呀,程序呀,呢 d野下下要俾錢先,小市民點玩得起。公義不在一般小市民的一方。

伯爵府

你睇番小額網頁

咁如果佢唔開門,執達利可以強行入屋?

珍珠宮

牛年勳章

...

佢無咩庭費要俾,小額錢債如果判咗你赢,就會出form of award/order要個defendant賠返幾多錢俾你。如果佢仍然唔賠錢,你要經小額申請由執達主任做封票,但唔guarantee一定成功

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

FYI
資料係2020年,唔知宜家有無變
attach0/tmp/phpEhZn2G
attach1/tmp/phpH9OD8f
attach2/tmp/phpQut5eP

侯爵府

...

佢當然唔駛比堂費啦!就算你win,佢唔還你都冇辦法,一係你清佢盤,但所有費用就要你比!

男爵府

Minnacat 發表於 22-12-10 00:40
佢當然唔駛比堂費啦!就算你win,佢唔還你都冇辦法,一係你清佢盤,但所有費用就要你比!
...

首頁

尾頁

跳至