自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

無睇過條片,其實都唔太明白,帶自己張海報出黎,用意何在 ?

鄭嘉穎與陳凱琳(Grace)上月底拍片大曬孕肚,分享懷有第3胎,變成5人家庭嘅喜悅。鄭嘉穎與陳凱琳年齡雖然相差22歲,但由拍拖開始愈愛愈高調,更成日分享一家大細玩樂照。鄭嘉穎日前分享湊仔日常,從影片所見,3歲大仔鄭承悅(Rafael)狂踩爸爸肖像嘅海報,令網民留言表示0尊重,仲話鄭嘉穎應該好好教導佢。

鄭嘉穎拎住自己當年內地劇《步步驚心》「八爺」肖像海報,點知被囝囝鄭承悅一手搶過嚟仲要扔喺草地狂踩,鄭嘉穎手指指疑似想叫停囝囝,但囝囝並無理會仲踢返畀鄭嘉穎,鄭嘉穎見狀感無奈,仲寫道:「I think my son needs a lesson on respect.(我認為我的兒子需要上一堂關於尊重的課。)」一班網民亦有同感,直指鄭嘉穎仲笑笑口,令囝囝覺得呢個行為係無問題,認為要管教一下:「0尊,要教下佢啦」、「無論poster入面係邊個,或者都應教他不要這樣會比較好」、「要教啦!好無禮貌!」、「果然無仇不成父子」、「你仲要笑笑口,太好脾氣啦」、「你係咪要教個仔尊重其他人嘅物件?」及「仔仔太差勁!!」等等。

其實鄭嘉穎早就分享過大仔鄭承悅性格同佢有啲相似,都係有啲難搞,而細仔就較似陳凱琳,較易相處,但好在兩兄弟暫時相處融洽。而陳凱琳亦透露大仔踏入反叛期,自己唔忍心責備,會由老公鄭嘉穎負責做壞人角色教仔。而鄭嘉穎強調自己唔係虎爸,希望可以畀到一個快樂童年囝囝,選擇本地學校學中文,但如果好辛苦,就會轉國際學校,又期望佢哋只要做個好人就足夠;物質生活方面,只要唔係過份要求都會盡量滿足佢哋。鄭嘉穎又曾分享指,會好好珍惜抱囝囝嘅日子,無論佢哋幾多歲都會抱著,因為總有一日囝囝會唔畀抱。

珍珠宮

jadis888 發表於 22-12-13 12:13

咁快反叛期 再大點算

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

睇嚟佢係極之縱個仔

大宅

太錫佢者

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點解帶住張陳年海報出去?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

水晶宮

3歲小朋友唔會24小時都好乖好講道理,有時做呢d唔奇,父母何必登出來呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

縱壞啦,就算錫都應該要教,唔應該胡亂踐踏。

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢兩公婆時不時拍短片放抖音,條片開頭係鄭嘉穎喺步步驚心八爺劇照,當時喺內地好紅,轉頭就係仔仔踩八爺海報。

我覺得只係開自己玩笑,即係八爺好多人鍾意,但自己個仔就唔欣賞仲要踩。

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

踩張紙都唔應該喇,何況仲係自己老豆張相

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果係我唔會擺條片比人睇

子爵府

教係應該教,但講到唔尊重會唔會太過嚴重呢?3歲小朋友都唔會識呢張紙對爸爸來說係回憶同紀念。應該立即stop 和教番小朋友就可以。

伯爵府

好媽媽勳章

個仔得個3歲, 都唔識什麼叫尊重, 不用講到咁嚴重, 最多咪話老豆唔識教仔

男爵府

mike89 發表於 22-12-13 12:35
咁快反叛期 再大點算

我都未聽過幾歲人仔就反叛期

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mike89 發表於 22-12-13 12:35
咁快反叛期 再大點算

兩三歲係第一次反叛期,trouble two 嘛~

男爵府

我覺得好小事。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

五十幾對住幾歲,我覺得他都無氣去鬧。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

MarMic 發表於 22-12-13 12:36
睇嚟佢係極之縱個仔

珍珠宮

點對父母唔緊要,
最緊要返學唔好對同學咁做

yeung_ma    發表於 22-12-13 19:56

伯爵府

回覆樓主:

老來得子會縱d

首頁

尾頁

跳至