自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

其實我唔係好了解英國小學教育,朋友嘅小朋友響小二去左英國讀state school,本身讀比較谷嘅津小,成績中上。以前見佢嘅英文作文寫得唔錯,可以寫到一、兩段。反而去左一年後,只寫到斷斷續續嘅英文句子,仲要好多字串錯。老師只寫正面嘅評語,無批改內容。好似倒退左。不過,我相信佢哋講同埋聽英文方面,係進步左好多好多嘅。
另外,數學仲未識乘數,佢父母仲話而家數學都差左。加減數都時有計錯。
佢父母話而家好開心,日日玩,唔洗溫默書及考試。
其實去英國讀書,係咪單單只為左語境?以前見佢哋小朋友會學彈琴、跳舞、畫畫、游水,去郊遊,參加下比賽。而家乜都冇學,通常見佢哋只係去下公園、玩玩具、去生日party,睇電視。咁樣對小朋友真係更加好?

大宅

bb01 發表於 23-1-1 15:20
其實我唔係好了解英國小學教育,朋友嘅小朋友響小二去左英國讀state school,本身讀比較谷嘅津小,成績中上 ...

學咁多課外活動你估唔使錢咩?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

讀 state school 算吧啦 真正去外國留學嘅係唔會讀 state school 㗎
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

移民唔係為左開心讀書嗎???開心讀書就係無功課無考試無壓力。既然唔考試當然唔會教太多野啦。。。針無兩頭尖架。。。。

珍珠宮

人地放養,去到都要跟啦,為左免費。。。免費係最貴嘅

珍珠宮

其實我唔係好了解英國小學教育,朋友嘅小朋友響小二去左英國讀state school,本身讀比較谷嘅津小,成績中上 ...

有時都有咁諗, 要左開心教育 係咪就等於大左失去競爭能力呢 。係香港就算真係唔管唔理,學校都叫有功課,要改正。有考試呀。

利申 無打算移民、移居

公爵府

英文我又唔覺得我啲朋友仔女差咗喎。數學就真嘅,所以佢哋托我喺香港買數學補充練習比佢哋。我叫啲阿爸阿媽唔好黐線。

子爵府

你要明白
去左英國

人地覺得讀番書,點都優勝個香港讀

子爵府

最緊要有得選擇 , 唔係被逼就得啦 無論結果如何,與人無尤。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

朋友話2個仔返學一星期最多1,2樣
主要係關於下timeschedule
自創意既功課
唔係學港咁學術性
培養思維先
龍鳳媽

子爵府

幾年前睇新聞一個特備環節, 訪問英國數學教師, 叫佢地用紙筆計小數嘅乘除教, 唔准用計數機計, 發覺大部份教師係唔識計㗎, 嗰刻我呆咗

水晶宮

畀面勳章

esmehouse 發表於 23-1-1 15:26
讀 state school 算吧啦 真正去外國留學嘅係唔會讀 state school 㗎 ...

正常會去私校

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

特登移民去外國就係為左唔洗讀得咗辛苦
即係hea讀不用做功課溫書考試,但學習成效呢。。。就不予置平啦,又要happys school又要成績好,根本沒可能。

珍珠宮

回覆樓主:

我不了解外國的教學

但是我知道大陸的教學方面比香港的還要難。同是1,2年級的課程,大陸的數學更加難 ,會考不同程序邏輯問題,比香港的難很多。

但是如果只求學習快樂,那當然是外國,但是如果在考求知識及理解方面一定是香港的。

男爵府

arale1668 發表於 23-1-1 17:02
朋友話2個仔返學一星期最多1,2樣
主要係關於下timeschedule
自創意既功課
點樣特別培養思維?香港小學都有思維訓練呀。我見香港小朋友都會做下腦圖、寫筆記、做summary、自己編時間表、做powerpoint, 做project,做問卷、做訪問、分組討論,匯報。

男爵府

回覆樓主:

其實外國課程真係無香港咁趕架喎。

子爵府

回覆樓主:

可能外國教育係咁。
有朋友係香港讀國際學校一樣見佢所謂英文作文基本上十個字有七個串錯,冇文法可言,老師唔會指出錯處,仲好正面評論。
我諗係大家教育方法不同,但長大後會否改善真係唔知。
但起碼而家開心。
同我聽過不止一個朋友話讀國際/英國,基本上⼀定入到大學。同香港教育冇得比。

男爵府

香港讀國際果d,小朋友都學好多課外活動,能文能武。
如果英國基本一定入到大學,咁又真係可以好輕鬆玩住讀喎。

珍珠宮

畀面勳章

bb01 發表於 23-1-1 17:18
點樣特別培養思維?香港小學都有思維訓練呀。我見香港小朋友都會做下腦圖、寫筆記、做summary、自己編時間 ...

我鬼知咩
我又唔係英國
朋友講咩我咪聽咩囉
龍鳳媽

伯爵府

春季勳章

回覆樓主:

要嘅喺自由嘅空氣。

首頁
12345...13

尾頁

跳至