自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

男爵府

heart_moment 發表於 23-1-1 21:29
如果你問一個西人嘅意見,佢會覺得你思想好落後。香港教育制度已出咗名係唔掂 ,人人都學歐美,否則有錢都 ...

其實西人睇自己啲教育制度都係有好多不滿⋯⋯等級森嚴⋯⋯

男爵府

qpalzm 發表於 23-1-1 19:20
嘩, 連人地篇作文的老師評語都知, 樓主係咪故事中人黎架
佢成日曬佢小朋友嘅功課作品,所以先發現。以前響hk時候都有曬,所以先見到個分別。
睇完大家嘅留言,其實想小朋友學得好,無論響邊度,都係要屋企出力,唔係旨意學校。

子爵府

回覆樓主:

係香港讀書既小朋友會有幾多個有興趣讀書?中小學生有幾多個係鐘意番學既?
建立到學習興趣和自信,先會有自主學習。但香港教育係不斷係有壓力環境下學習和操卷應試,追求高分既制度。和外國教育所培養既野係唔同。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

CathyChan1126 發表於 23-1-1 17:12
正常會去私校
咪就係囉

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

幸運是對手 發表於 23-1-1 19:31
自信真係好重要,香港教育讀唔到書就係你無用,小朋友細細個就有壓力。
...

無錯..香港係貼題操卷為讀而讀,填鴨式記曬考試既野最緊要拎到高分,考完試就唔記得曬。和外國教育著眼追求知識,激發好奇心,從而引發自我探索學習既心,個教育理念和香港個套完全唔同。

男爵府

MerryMe 發表於 23-1-1 18:27
男家親戚小朋友,移英一年,讀Year 2
完全睇唔明佢寫乜

Year 2 係咁上下, 我個仔當年都係咁, 好彩過多2年突飛猛進, 宜家作文可以寫足一頁字, grammar, spelling都唔錯, 外國教學係真係唔會逼, 但又好神奇係當時辰到, 小朋友自自然然就會ok尤其係書寫可能因為日常都係以英語為主, 起碼我見自己個仔係咁.

侯爵府

2024年龍年勳章

Aley1204 發表於 23-1-1 22:10
因為佢哋無九因歌架嘛

我老公當年移民加拿大,返學時老師教8x4係點計,係香港學九因歌,一噏就噏 ...

我女外國讀書
啲同學係有背乘數表架
但唔係一年背晒,每年背兩三個
背到year 3都只係5定6
但就會小學階段背晒12

詳情點背我就唔知
我女無問因為香港K3已背咗

公爵府

heart_moment 發表於 23-1-1 21:29
如果你問一個西人嘅意見,佢會覺得你思想好落後。香港教育制度已出咗名係唔掂 ,人人都學歐美,否則有錢都 ...

香港教育唔得?西方一定好?

香港學生在數學方面的表現保持卓越,小四學生名列第二,與二○一五年一樣;中二學生則位列第五,微跌一位。就分數而言,香港小四學生的分數從上屆615分降至602分,中二學生的分數則從594分降至578分,惟兩項成績仍遠高於國際平均水平的500分。同時,香港有很大比例的小四和中二學生在數學達到國際最高基準,小四和中二學生達到國際最高基準的比例分別為百分之三十八和三十二,遠高於國際中位數的百分之七和五。整體而言,香港學生在數學方面保持優秀表現。」

https://www.info.gov.hk/gia/general/202012/08/P2020120800478.htm

侯爵府

bb01 發表於 23-1-1 17:26
香港讀國際果d,小朋友都學好多課外活動,能文能武。
如果英國基本一定入到大學,咁又真係可以好輕鬆玩住讀 ...

台灣夠個個都入到大學

子爵府

Cherryville 發表於 23-1-1 21:19
我個細路 當年學咗三個月, 四歲就已經可以自己睇ORT, stage 8, 之後上到中學之前都係 睇 好多好多 英文fi ...

都係果句, 鐘唔鐘意睇書同性格有關, 唔係個個人都培養到鐘意睇書, 而有更多人因討厭課本而怕左英文

但多聽多講以活學活用為先, 最少唔會令小朋友失去興趣

男爵府

Aley1204 發表於 23-1-1 22:10
因為佢哋無九因歌架嘛

我老公當年移民加拿大,返學時老師教8x4係點計,係香港學九因歌,一噏就噏 ...

英文的“九因歌”好撬口,唸唔順的。我小朋友讀IS,明白乘數道理,第一時間就教佢中文九因歌。

我呀哥個女mix, 外國住,數學唔掂。我呀哥就係話佢唔識背九因歌。

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

MerryMe 發表於 23-1-1 18:27
男家親戚小朋友,移英一年,讀Year 2
完全睇唔明佢寫乜

個剔真係FOR做左咁解
放下自在

禁止訪問

珍珠宮

Rhapsody2 發表於 23-1-1 17:07
幾年前睇新聞一個特備環節, 訪問英國數學教師, 叫佢地用紙筆計小數嘅乘除教, 唔准用計數機計, 發覺大部份 ...

英國小學好似係冇真正教數學嘅老師,係老師兼教型式,亦冇99乘數表,英文多年來亦忽視呢科嘅教育,令需要讀數學嘅科目同專才愈來愈少。多年前曾經引進中國數學到英國,有私校引進,亦有家長觀課,睇下點解要引進中國數學同學生學習情況,想重塑系統性學習數學。

公爵府

靚靚太 發表於 23-1-1 22:30
係香港讀書既小朋友會有幾多個有興趣讀書?中小學生有幾多個係鐘意番學既?
建立到學習興趣和自信,先會有 ...

你肯定外國的人個個都鍾意「讀書」
舉手答問題唔代表鍾意讀書?
有批判性問題就代表識思考?
其實有無諗過佢地的教育
就係為反對 對抗 無建設

入大學率高只係因為佢地多大學
日本 韓國 香港 新加坡 內地
絕對唔會少人鍾意讀書考試
佢地明白到 讀唔成書係nothing
「開心愉快學習」唔一定好
同樣有目標考試亦唔會差

男爵府

Ol0314 發表於 23-1-1 23:28
你肯定外國的人個個都鍾意「讀書」
舉手答問題唔代表鍾意讀書?
有批判性問題就代表識思考?

我係香港填鴨教育嘅成品,但我好中意追求知識,對新事物保持好奇心
只係我都唔中意個考試制度
所以我覺得中意讀書與否,其實最主要都係睇家庭點培育,仲有本身個人是否有書緣,學習制度都係其次

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

花生蘿蔔 發表於 23-1-1 23:39
我係香港填鴨教育嘅成品,但我好中意追求知識,對新事物保持好奇心
只係我都唔中意個考試制度
...

香港教育好處係重於學習知識, 好多外國留學返黎, 讀完同冇讀過好似冇咩分別,咩都唔識, 只係得一樣叻: 聽+講。如果間公司工作係要對外, 的確有優勢。 但如果做專業行業, 咁香港學生會較好, 較真材實料

公爵府

gallygally 發表於 23-1-1 23:59
香港教育好處係重於學習知識, 好多外國留學返黎, 讀完同冇讀過好似冇咩分別,咩都唔識, 只係得一樣叻: ...

認同 咪就係吹水 認叻
佢地成日覺得自己未學都可以叻過你
(我真心唔明何來的自信)
我話下 你都應該可能可以既
但佢又傻更更覺得我係讚緊佢
唔通話佢BS 咩
只係識得問 4W 1 H
再黎多個SWOT 就已經覺得自己好勁
好有logical thinking
但root cause 係邊?點改善?點樣可以推到出巿普及賺錢?咪你班香港人諗囉
但我已經好叻叻豬呀啦 識問問題
呢啲就係推崇的教育?
個個都要做指上leader 就係叻?

首頁
45678...13

尾頁

跳至