自由講場

跳至

首頁
45678...22

尾頁

侯爵府

selina1109 發表於 23-1-2 09:05
我有兩個仔,第一個仔26歲生,之後33歲再生。如果俾我再揀,我諗我晤生同埋晤結婚。

慶幸早左生仔,我大 ...

對,早d生可以早d揾返自己人生。
小朋友小學至初中,放工後趕回家看功課, 平日冇出街,又冇追電視,放工後買野也急急忙忙

如果35歲至40歲才生,到小朋友大,已經50幾歲,身體狀況未必人人都咁好。

同埋到50幾歲60歲時,快退休,可能d錢又要慳住用。
相反,如果早生,45歲已經甩身,又有份穩定的工,可以周圍去旅行,豪洗完又再揾過

大宅

.小朋友為你帶來希望

男爵府

生,呢一刻你老公同你講生唔生都無所謂,過多10~20年可能會同你講原來自己都係想要小朋友。到時候,你就會知發生咩事

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Yeung456 發表於 23-1-2 09:58
.小朋友為你帶來希望

不過要用好多嘢換

伯爵府

Yukyuk 發表於 23-1-2 06:57
现代,我反而覺得肯定会生baby 嘅恋人才有需要結婚。

你哋反而係結婚註冊後去想呢个問題。

好多人冇諗到最尾嗰十年八載孤苦伶叮係安老院俾人蝦的境況。我之前有講過,就算有錢,到人生最後幾年d錢唔會自動幫你安排妥當,都要有個信得過的人幫你安排,冇人探望既長者係安老院的處境係想像唔到。

子爵府

katrinamama 發表於 23-1-2 09:54
對,早d生可以早d揾返自己人生。
小朋友小學至初中,放工後趕回家看功課, 平日冇出街,又冇追電視,放工後 ...

而家讀完書都21 22, 都常都工作搏幾年先結婚,都廿尾先生,同以前果代唔同了

子爵府

睇到大部分JM都只係講生左要做咩,唔生要用咩…,但似乎未講最現實的問題,錢…
我想同樓主講
1)其實你哋仲洗唔洗供樓
2)洗唔洗供養四大長老
3)生左邊個湊?工人湊定樓主湊?
4)$6萬幾,其實夠都唔係好夠,不過都係平有平養,因為你仲要有其他支出
我不嬲主張,無錢真係唔好生,你自己户口有幾多你最清楚,生到乾哂溏就無謂
要問下自己洗唔洗去私家生?讀名幼

侯爵府

Myluckybaby 發表於 23-1-2 10:04
好多人冇諗到最尾嗰十年八載孤苦伶叮係安老院俾人蝦的境況。我之前有講過,就算有錢,到人生最後幾年d錢唔 ...

但都吾擔保仔女一定會理、會探望.....都係博一鋪

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

侯爵府

solim 發表於 23-1-2 10:04
而家讀完書都21 22, 都常都工作搏幾年先結婚,都廿尾先生,同以前果代唔同了
...

70後,80頭那批都仲好多女仔30前结婚,最遲30頭也生了第一胎

現在我見d同事 90後,已經或接近30歲,男女都唔係太多人结婚,就算结了婚都冇生仔

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

namnamnamlolo 發表於 23-1-2 06:51
鍾意小朋友就自然會想生
要左諗右諗就不如唔好生

總有離別的時候

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

ckmlll 發表於 23-1-2 08:53
佢話會努力d搵錢,佢呢行肯做其實都可以搵多D,但到時佢嫌唔嫌辛苦就唔知了
...

到佢搵多啲,只然少左時間陪你幫你湊
咁到時你就好似單親咁
同佢成日同你湊,你又覺得佢無點搵錢睇佢唔順眼
講得呢啲生左再搵多啲錢既
真係算吧啦

侯爵府

身邊有幾個例子, 後生時兩公婆都話唔生, 到老婆差不多近40, 老公覺得二人世界到好悶想生 如果兩個都唔係好鐵定唔生仔的話, 趁後生生啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Myluckybaby 發表於 23-1-2 10:04
好多人冇諗到最尾嗰十年八載孤苦伶叮係安老院俾人蝦的境況。我之前有講過,就算有錢,到人生最後幾年d錢唔 ...

而家個個移民
生左隨時可以走左唔理

洋房

哈比族 發表於 23-1-2 10:04
睇到大部分JM都只係講生左要做咩,唔生要用咩…,但似乎未講最現實的問題,錢…
我想同樓主講
1) ...

1暫時租緊樓,想買但供樓更加無錢,所以都企左喺度
2四大長老唔洗供養,但我會俾少少家用娘家
3生左我應該會辭職或轉做兼職
4我都明,所以都好努力儲錢,但心知儲幾多都唔會夠
除非必要,都係公立生。
唔強求讀名校,讀得開心最緊要,有能力當然想俾更好資源佢,但現實要考量

侯爵府

仲有樓主要明白, 網上世界唔代表現實

上得嚟開post, 大部份都係發生問題想呻
現實生活裡過得開心的好多唔會特登開post曬
唔可以將呢個好壞比例當真

伯爵府

回覆樓主:

梗係生兩個小朋友

洋房

naicha 發表於 23-1-2 10:13
仲有樓主要明白, 網上世界唔代表現實

上得嚟開post, 大部份都係發生問題想呻

多謝你,我好多朋友生左都係開心嘅
但背口憂柴憂米又無可能講晒你聽
想了解多d有d心理準備

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ckmlll 發表於 23-1-2 03:42
我今年33歲,結左婚兩年。
老公從來無迫我,話睇我意願,甚至話唔生都得,如果一定要我揀,其實我都想生, ...

時代唔同以前,千其唔好用以前嚟比較,現今世代好多小朋友贏在起跑線,競爭非常大,所謂天生天養,養兒防老心態去生仔查實好不智。
有冇人湊有冇錢係一個重要問題,生佢出嚟就預咗幾乎比曬所以時間比佢,照顧佢栽培佢,你仲要希望佢健健康康,冇自閉冇過度活躍,否則照顧佢嘅心力唔係想像中咁易。千祈唔好似有啲父母,生完先覺得冇曬自己時間嚟後悔,到時已經太遲。

響競爭型社會,人哋樣樣栽培甚至放洋留學,將來小朋友好想去你哋又是否有能力比到佢?生仔容易教仔難,唔好諗住BB得意就走去生,諗住比飽飯佢食就夠,要有心理準備佢亦可能會唔聽話,會激心會反叛,做父母要有無比心機同耐性,培玩培讀栽培佢成才, 錢唔再講心血一啲都唔少。如果諗住生咗先算,到時天生天養, 冇諗住用資源栽陪佢 , 響競爭型社會成世陪跑何必要生 ,養大一個小朋友條路相當漫長,要諗清楚如果你咩都比唔到佢就真係無謂生,否則將來佢長大都會怨你。

水晶宮

畀面勳章

睇完你的描述,你C6其實想生

首頁
45678...22

尾頁

跳至