0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

迷惘中。BB 現在7日大,因為人奶不夠要補奶粉 (H開頭)。應該是餵奶前換片,但BB一食完奶,就一定便便,佢不喜歡換片但不得不又要郁佢換過片。有時餐後換了片,都可能在氹睡前再屙多次,即餵一次奶可以要換3次片。
加上也驚屙便咁密會好易有尿布疹...

本身驚奶粉不適合B,但是大便的色正常,看去有點粒狀,問過姑娘係正常。即B不是肚屙,又不是便秘,卻一食完就屙便,同埋見到佢係喊,臉紅紅,直到屙了先舒服。

不知BB是不是都好似佢咁食完就屙,如果沒肚屙沒便秘情況下,屙咁多次便便 (esp飲奶後) 和屙完先舒服,要不要轉奶粉的?

謝謝大家

大宅

回覆樓主:

有聽過朋友既bb每餐都有大,亦好容易pat pat紅,有次仲搞到發炎,試下轉奶粉

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

初生BB便便次數係比較密, 勤力D換片就可以, 有需要可以換片時查些凡士林, 如果開始有尿布疹就查Pat Pat膏.

大宅

ChocoChing 發表於 23-1-4 02:14
迷惘中。BB 現在7日大,因為人奶不夠要補奶粉 (H開頭)。應該是餵奶前換片,但BB一食完奶,就一定便便,佢不 ...

我細仔歲半仲一日痾几次,今日3次,唔係肚痾,次次要厚搽sudo cream, 唔係會有尿布疹

複式洋房

ChocoChing 發表於 23-1-4 02:14
迷惘中。BB 現在7日大,因為人奶不夠要補奶粉 (H開頭)。應該是餵奶前換片,但BB一食完奶,就一定便便,佢不 ...

我小朋友今天19天,1日6餐,每日有4-6次便便,同你一樣都系人奶mix奶粉(目前大約人奶50ml + 100ml奶粉)

跟陪月姐姐說初生BB唔夠力排便,出便位細所以傾向流質,如果便便帶粒狀是熱氣既傾向,
粒狀便便BB比較難排出黎所以會見到BB谷到面紅同哭叫.

BB有便便肯定要換,因為焗住唔會有好事,奶粉方面我第一罐系美素(BB展Free)之後換左atpami白金

謝謝.

複式洋房

回覆 hangchun1980 的帖子

謝謝,你BB會不會本身熟睡,反而食飽又換片後歇斯底里地哭?真是不知bb邊度唔舒服
覺得好攰

複式洋房

ChocoChing 發表於 23-1-5 17:56
回覆 hangchun1980 的帖子

謝謝,你BB會不會本身熟睡,反而食飽又換片後歇斯底里地哭?真是不知bb邊度唔舒 ...

Q: BB會不會本身熟睡
A: BB本身食飽就會訓,呢幾日我呢邊有個情況就系BB飲完奶仲眼光光,跟陪月姐姐同攝影師姐姐講解,一般食完仲眼光光都系因為BB食未夠先眼光光.

Q: 食飽又換片後歇斯底里地哭
A: 我BB間中都有呢個情況,通常都要俾多D耐心去安撫BB,等佢心情平伏返.

BB成日都有唔舒服但佢能夠表達出黎就系哭,所以要俾多d耐性同耐心咁照顧.

大宅

我女頭2個月都食一餐就一次便便,柯到肛裂,到2個幾月一日1-2次便便

洋房

有聽講過bb可能腸胃未適應or接受唔到人奶+奶粉混合餵,可能留意下~
Btw我朋友混合餵飲緊Aptamil bb so far都冇大問題,可以參考下:)

別墅

回覆樓主:

我仔而家2個幾月,同你一樣人奶奶粉mix
我仔第一個月每日痾10次左右,第二個月少d都5次左右
我2個陪月同埋兒科醫生都話正常,因為BB肛門未發展成熟,d奶消化完就直出, bb大少少就唔會痾甘多次,會積埋一嚿先痾
人奶d便便係流質,奶粉會結d實d, 所以人奶奶粉mix d便便會少少稀加一粒粒,都係正常的
唯有勤力d幫佢換片

首頁

尾頁

跳至