自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

彈床一般有高度及年齡限制
但發現x人就唯有速逃
家長真係要留意周遭㗎

瑪瑙宮

CiCiTang 發表於 23-1-7 10:08
到今日瞓醒,個心都好唔舒服,真係嬲到而家!
話說尋日帶小朋友去玩吹氣滑梯公園
我小朋友得4歲,瞓喺彈床 ...

有冇帮佢贴撒隆巴斯

複式洋房

大宅

見到有大細路玩就唔好帶入去玩啦,我由仔細到而家8歲,見到有殺傷力既大細路都會帶仔避開,當然佢愈來愈大我都睇實佢唔好整到其他細路仔

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

下次去玩留意下,最好揀d有高度及年齡限制的,10歲已經好高大,唔適合同d比較細小的小朋友一齊玩同一個跳彈床。
你個case反映提供遊戲設施者的安全意識做得唔好,我會打電話同去信投訴,避免下個受害者。

公爵府

2024年龍年勳章

Carol999 發表於 23-1-8 16:33
我唔係好明,點解有啲人覺得自己養左隻暴龍,就要怪其他公園使用者唔同佢隻暴龍玩MMA,就唔適合係公園玩? ...

我咁諗⋯如果見到暴龍出沒,我一定會帶自己戰鬥力低嘅小朋友避開先,唔係等隻暴龍食咗人先嚟怪責佢,限制唔到人哋,場地職員又幫唔到手,我會選擇保護自己小朋友先。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

樓主看開一點吧!係我角度如果個11歲小朋友係刻意訓落你小朋友到,無論佢有沒有精神病,他這個行為一定是錯的,唔知幾時開始,總有人把做錯的一方說成必然的,你沒有睇實小朋友就是你不對 ,但對行為錯誤一方沒有相對的批判,社會變成咁真是悲哀。

伯爵府

回覆樓主:

出得嚟玩,預左會有碰撞,睇開啲
一係就永遠困喺籠中做溫室bb

珍珠宮

4歲太細唔適合玩跳彈床
而且彈床有其他使用者,瞓彈床係好危險,彈床有回彈力,一有碰撞嘅衝擊力係更加強

成件事最大責任係樓主,安排一項唔適合自己小朋友嘅活動,更任由小朋友瞓彈床

睇多啲新聞就會知好多小朋友/大人玩彈床受傷骨折,甚至傷到頸椎

我無俾自己小朋友玩跳彈床

新聞資料:
根據美國兒科學會指引,六歲以下兒童不應跳彈床,因為肌肉控制能力仍在發展階段,加上骨骼上的生長板塊較脆弱,容易在彈床上承受到異常重力而骨折。

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20180430/mobile/odn-20180430-0430_00174_001.html

琥珀宮

cara.mak 發表於 23-1-8 07:41
玩得彈床,真係預左有啲高大小朋友咁做架禾。(利呻:無話對方正確)
一定要教小朋友唔好瞓,趴低左都要即 ...

記得幾年前去海洋公園玩彈床,係要跟高矮排隊玩,咁安全好多,唔會發生呢啲事,其實太細個唔好玩呢啲

侯爵府

2024年龍年勳章

樓主唔好嬲,我同情你,對方小朋友及家長的行為絕對是錯的,希望你細路已經不痛。有次在屋苑會所見到大細路玩得好癲,超過標準身高也想入BB波波池玩,見佢地行近我立即喝止。我有教自已小孩不可行近韆鞦,撞到可大可小,所以去公眾地方真的要很小心

侯爵府

四歲唔適合出去玩跳彈床,太細

珍珠宮

首先,希望樓主個小朋友冇事,如果仲係有背脊痛嘅問題就應該即刻睇醫生。講真好多遊樂場年齡差距好大做家長嘅一定要睇實年紀細嘅小朋友,好彩我屋企有一個14歲半嘅哥哥,會幫我睇住八歲嘅細佬,去到遊樂場一定唔會俾人蝦到。

男爵府

回覆樓主:

我都唔鍾意自己小朋友玩彈床,但奈何小朋友超鍾意彈下彈下。所以次次玩呢啲我都及住自己個仔。上次我仔爬到上頂,有個男仔用腳同手推我仔,唔比我仔上去。我即時大聲話兩個小朋友唔好撞呀(當然我都話埋自己個仔嘅)..果個男仔見我及住佢哋。先無咁狂又腳又用手。。所以去到彈床真係要自己及實

公爵府

牛年勳章

loveclementine 發表於 23-1-8 14:09
我咁諗⋯如果見到暴龍出沒,我一定會帶自己戰鬥力低嘅小朋友避開先,唔係等隻暴龍食咗人先嚟怪責佢,限制 ...

係啦!最慘係覺得暴龍蝦蝦罷罷就啱晒咁! 仲要怪人地玩得太斯文唔適應佢個”MMA”場
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我未試過比小朋友玩彈床, 對佢地來講太高危

公爵府

2024年龍年勳章

Carol999 發表於 23-1-8 20:13
係啦!最慘係覺得暴龍蝦蝦罷罷就啱晒咁! 仲要怪人地玩得太斯文唔適應佢個”MMA”場
...

無話暴龍蝦蝦霸霸就係啱,
但你改變唔到佢嘅本性,
亦無辦法慢慢講解導佢向善,
見到佢你唯一可以做就係保護自己避開佢,
同佢同場MMA自己蝕底。

Btw 你用暴龍來比喻幾好

琥珀宮

魔怪媽媽 發表於 23-1-8 16:20
我未試過比小朋友玩彈床, 對佢地來講太高危

其實彈床係可以好危險,見過又係細個嘅細路出事,嗰個細路約5,6歲左右比較細粒,跳跳下跣低左訓係彈床上,隔離比較高大嗰個本身跳緊避唔到,就一野踏落訓低左嗰個嘅肚上面,細嗰個痛到喊左出黎,佢阿媽又係話職員冇睇住細路,問點解咁多人同時入去玩,最後唔知點因為我走左

侯爵府

其實呢類彈床真係好危險,唔好話咁細個,我小朋友大個d我都驚佢受傷,所以好少會玩,再講真係咩人都會有,黑仔遇到嘅都冇計,不過係彈床訓係度真係好危險嘅,樓主下次都係諗清楚玩唔玩
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

肉痛,遇著咩人都有,只要話有病就大哂

首頁

尾頁

跳至