樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唉。出左事睇返留言才發現祥益原來十年前都已甘差現仲衰!真多苦主大家要小心! 本都想睇多幾間等樓價再跌買!睇到個心水樓,勁人祥益Top Sales 鐘生即chur你睇樓即日簽臨約唔俾多時間考慮又要收足1%佣金唔俾減佣! 正約後未收樓又由第d同事狂追俾佣金!好擾民又御責!
收樓後不滿意其服務減佣,公司就即去小額錢債審裁處告你違約欠款,之前都無人同你傾談過就即去信court!上庭審訊當日才有人當面同你傾和解,只願意減少少,最多10%!其實我識好多地產經紀都可商議佣金,大家都想好來好去有referral。真估唔到祥益好貪心又差服務!成日要同唔同的祥益員工/agent溝通好煩好累浪費時間!溫馨提示,真要小心選擇經紀,以免中伏!

伯爵府

其他主流地產代理都係一樣!

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

點解咁心急?應該係簽臨約之前講清楚佣金係幾多,先至好簽!
你簽咗就有法律效力,唔可以改㗎啦

男爵府

回覆樓主:

如果agent有違規可以去地監投訴, 簽左約就咁單方面cut 佣就好蝕底。

複式洋房

回覆 gorky 的帖子

其實好多間都係主要睇個agent肯唔肯幫你,agent 跟晒所有野,會同上司及公司申請減佣,有商有量囉。祥益就分開唔同人跟,方便御責另聽以前做過祥益的人講甘可令到人人有野做,無開單的同事去幫手收樓,做到人人有錢分,所有祥益agent開到單有錢分!聽來很好但其實是令到真係開到單的agent搵少錢,跳唔到甘高bar, 要分錢俾其他同事,最終益左公司派少錢俾員工

複式洋房

回覆 熊熊老婆 的帖子

遇到心水樓及Top Sales講得叻好吸引囉所以心急買左囉! 你有無試過本來都唔想買野,見到靚野又有人美言下衝動買左?其實買好多野及買保險都有冷靜期,都唔明買樓幾百萬甘大件事都無囉!想取消已要殺訂金及賠佣金蝕好多錢!成日見新間講取消買就無幾十萬都好傷! 想買個刻Sales就真好服務,咩都可以!之後到成交樓都有好多過程要跟,但跟進服務麻麻好多要求都rejected,甘就唔可以減佣要俾足幾萬? 公平d佣金應要分二期錢俾,做足完成交樓做好服務才可收到全數囉!俾幾萬佣金數目唔少,做為貴客戶都想被尊重要有好的服務,而唔係俾人甘對待囉!祥益甘差服務真唔想俾幾萬俾佢地囉!

公爵府

牛年勳章

angelcc1688 發表於 23-1-13 19:23
回覆 熊熊老婆 的帖子

遇到心水樓及Top Sales講得叻好吸引囉所以心急買左囉! 你有無試過本來都唔想買野, ...

首先每次買樓我都會有明確嘅目標,睇樓之前亦都已經了解咗層樓嘅狀況,所以好少會衝動下買樓!
第二佣金係完成曬交易我先畀嘅!

複式洋房

回覆 熊熊老婆 的帖子

其實我都是謹慎之人,我哋之前都有睇多幾間,都清楚自己嘅買樓目標同埋心水,當然都想樓價跌多啲才買。只是遇到呢個祥益Top sales鐘生及心水樓,佢真勁有魔力唔俾你多考慮仲要唔俾減佣都應承簽左臨約!回想都邪到爆anyway, 佢要我地俾足佣,佢就應畀返十足嘅優質服務囉!可惜無囉!之後佢都無再出現,只識叫我搵其他同事負責! 簽完正約未交收樓已有第d祥益人不斷打電話騷擾我老公要交佣囉!令人反感!好似欠左佢!我地變成佢地的債仔,祥益是債主

複式洋房

回覆 msbear 的帖子

唉。。。其實我地都怕煩唔想投訴人,都唔想投訴去地監EAA甘大件事, 想好來好去! 點知祥益無搵人同我地傾,直接去小額錢債處告我地!上court 時才傾只接受減佣最多9折,只肯少收幾千,要我俾多幾萬才做和解! 我都用左唔少時間精力寫封申辯書啦,佢地無d誠意,我真接受唔到要俾多幾萬俾佢地甘差的服務費囉!出面好多買家免佣或半佣,祥益真係好貪心 大家小心啦,唔想有更多苦主

複式洋房

真唔明點解係俾錢買難受

複式洋房

會考零分變祥益一哥,
年紀輕輕已有2個物業!
以為真好叻好勁好勵志!
試過就知只是好識Sale無售後服務,吸錢怪!急功近利! 不負責任御責不顧客戶利益! 講真有心肯讀書點會會考零分? 本質都是差勁😓 大家小心中伏
https://www.manyw.com/article/mi ... nid=27&ref_id=36902

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

angelcc1688 發表於 23-1-8 09:22
唉。出左事睇返留言才發現祥益原來十年前都已甘差現仲衰!真多苦主大家要小心! 本都想睇多幾間等 ...
唔交收完點收佣金

大宅

DHA勳章

我當年換樓,買賣都經依間。賣樓比全佣,買樓有相熟agent a跟開,點知有個同一鋪主管b約我睇另一盤,話佢跟開,咪去睇,最後覺得唔岩心水,相熟嘅a有獨家盤,係熟客只交比佢約睇,最後睇岩咪買囉,點知話我跟主管b睇過,公司規則做唔到平佣,勁嬲,佢話主管b搵我笨。比咁多生意佢都無平,個主管b正一xx

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

angelcc1688 發表於 23-1-13 19:23
回覆 熊熊老婆 的帖子

遇到心水樓及Top Sales講得叻好吸引囉所以心急買左囉! 你有無試過本來都唔想買野, ...
佣金就一定要比,但是現在玩法唔係交收完[即係上左律師樓取完KEY]先比?

複式洋房

回覆 20150618bb 的帖子

你俾完細訂未收樓祥益就開始追佣!個top sales鍾生話公司係甘! 俾左細訂就要俾佣,唔俾臨約更改完成交易才俾!另外又唔俾減佣,要俾1%佣! 當時其實都唔係好信佢講的野!只是當時遇上心水樓,又唔知點解俾佢講講下利誘下好聽話甘即日睇個盤即日簽左

複式洋房

[size=1.25em]我及律師樓個邊都認為是完成交易取匙收樓才俾佣金!出面中原美聯好及其他小地產都是!我都驚訝呢間祥益唔係囉!你俾完細訂未收樓祥益就開始追佣騷擾你啦!個top sales鍾生話公司係甘! 俾左細訂就要俾佣,唔俾係臨約紙上更改寫完成交易才俾!另外又唔俾減佣,要俾足1%佣! 當時其實都唔係好信佢講的野!只是當時遇上心水樓,又唔知點解俾佢講講下利誘下好聽話甘即日睇個盤即日簽左好當黑囉遇到黑店!之後成日唔同祥益agent跟你的樓,無晒私隱又煩,唔滿意服務減佣就即告你去小額錢債處,仲要最多接受10%減佣! 衰爆!我地經佢比預期中快買樓而樓價甘快跌到變負資產,唔識體諒仲告我地煩我地!當我地是債仔而非貴客!

複式洋房

回覆 camilleting 的帖子

呢間祥益真係衰麻麻,事後我才聽到好多街坊都話祥益差!臭名遠播! 只係自己當時好黑耳仔軟簽左臨約!事後都覺得好邪竟然當時自己接受佢唔俾減佣要收足佣,其實之前已有相熟經紀傾到是買家免佣

珊瑚宮

angelcc1688 發表於 23-2-19 09:43

我及律師樓個邊都認為是完成交易取匙收樓才俾佣金!出面中原美聯好及其他小地產都 ...
1%合理

複式洋房

1%合理如真用心為客戶着想,努力幫客戶搵到筍盤筍價,服務好又唔駛客戶煩惱擔憂受怕都值俾!1%通常都至少幾萬,等於唔少人的1-2個月人工呀! 錢是不易賺的!如只是求其,急功近利,損害客戶利益,你會覺得0.1%都俾多佢🥴

別墅

回覆 angelcc1688 的帖子

你嘅問題係-[你睇啱心水單位……]

請大家睇清楚我嘅文章……

知唔知點解施永青要開咁多間公司?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊